Taxus snoeien

m1nyg7pqdgg3

Voor een goede groei moet je een taxus snoeien. Knip een taxushaag bij voorkeur in een lichte puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op.

De taxus behoort tot de coniferen en wordt veelal in haagvorm gebruikt. Het is een langzaam groeiende conifeer en wintergroen. De taxus wordt ook wel ‘venijnboom’ genoemd. Meer hierover lees je bij taxushaag planten.

Taxushaag snoeien

Taxus baccata staat bekend als een langzame groeier. Toch moet je hem snoeien voor een betere groei. Knip bij een pas geplante haag alleen de zijkanten, laat de top doorgroeien tot de haag de gewenste hoogte heeft en snoei dan de bovenkant af. Snoei een taxushaag in juni en nogmaals in augustus/september. Ook een haag van ‘Taxus Hicksii’ blijft op deze manier in vorm. Het snoeisel wordt soms ingezameld als grondstof voor medicijnen tegen kanker.

Lees meer over hoe je moet snoeien en bekijk de video over hagen snoeien. Bij heggenscharen lees je welk snoeigereedschap je het best kunt gebruiken!

Oude taxus terugsnoeien

Als een van de weinige wintergroene coniferen kan taxus wél tot op het kale hout teruggeknipt worden. Door deze verjongingssnoei loopt hij dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Gebruik deze rigoureuze snoeimethode bij een te breed uitgegroeide haag of volwassen plant. Snoei de dikkere takken met een takkenschaar of een snoeizaag. Een uitgezakte Taxus bacc.’Fastigiata’ snoei je op deze manier.

Wanneer taxus snoeien?

 • Juni: hagen
 • Augustus/september: hagen
 • Wintermaanden: rigoureuze snoei van oude verwaarloosde planten

Bemest een taxushaag meteen na het snoeien met een bijpassende (hagen)meststof.

m1my6ssq5iyt  Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Dit artikel heeft de tags: /

25 reacties op Taxus snoeien

 1. Cobi Beulink zegt:

  Ik heb een hulsthaag en een taxushaag die veel te breed worden. Ik wil ze aan de voorkant tot op het kale hout terugsnoeien. Moet ik hiermee wachten tot de wintermaanden?

  • marloes Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Cobi, dat kan nu. Kijk wel uit voor zonnebrand. Stel het anders uit tot wat koeler weer. De binnenste takken zijn niet zoveel licht gewend en kunnen verbranden.

 2. Hallo, ik heb in mijn taxus haag een paar(2 van de 20) taxussen staan die na het snoeien en coniferenmest geven niet uitlopen. ze krijgen allemaal ongeveer even veel licht en de bodem zou ongeveer overal even vochtig moeten zijn. hoe kan ik zorgen dat ze toch gaan uitlopen?

  mvg Jeroen

  • Anke Loes (Tuinieren.nl) zegt:

   Dat de taxus niet uitloopt, kan verschillende oorzaken hebben. De grond kan dichtgeslagen zijn en dan kan de conifeer niet goed wortelen. Zorg voor organische bemesting, zodat de grond wat beter doorlaatbaar wordt. Succes!

 3. Beste allen,

  Als hoevernier snoei ik alle taxus gratis. Van taxus wordt medicijn gemaakt tegen kanker en het geeft mij voldoening om een steentje bij te kunnen dragen. Als jullie interesse hebben, mail mij aub om een afspraak te maken. Geef mijn e-mailadres ook vooral door aan anderen die hun taxus gesnoeid willen hebben. Groetjes.

 4. thorvald oldewelt zegt:

  Bestemd voor Ghazal, kun je bij mij een grote solitaire taxusboom
  komen snoeien? Ik woon in Laren (nh). Daar kun je heel wat takjes vanaf snoeien voor medicijn tegen kanker. Kun je mij mailen? Zou heel fijn zijn.
  957

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Richard , een waardevolle plant in je tuin. Groot en wintergroen. Taxus kan je vrij drastisch terugsnoeien tot tegen de stam. Het duurt dan wel een paar jaar voordat hij weer dicht is. Snoei niet te veel tegelijk weg. Als je daarna regelmatig de taxus blijft snoeien komt het helemaal goed. Snoei hem dan in de hierboven aangegeven maanden.

 5. Ik heb een taxushaag van ongeveer 12 mrt ik snoei hem ieder jaar maar wil hem terug zetten. Als je het materiaal wil voor kanker bestrijding dan is dat geweldig
  Vr Gr Chris

 6. Beste Ghazal,
  onze taxus is helemaal uit model geraakt door de zware sneeuwval.
  nu moet er een flink stuk af. Ik denk ongeveer 3m. We hebben nog een taxus die heel groot geworden is. Die moet misschien ook wel teruggesnoeid worden. We wonen in Breda.
  Heb je belangstelling?

  Vriendelijke groet,

  Lia Gijsen

 7. Ria le Fevre zegt:

  Wij hebben een grote solitaire Taxus Baccata, er moet nu echt zo’n 2 m af. Hij heeft nu al nwe groene puntjes aangemaakt. De vraag is wanneer het beste snoeien? Kan dit nu half maart, of beter wachten tot half juni?

 8. Mijn taxushaag van ong. 12 meter is binnenin helemaal kaal. Omdat hij ook veel te breed is, moet hij grondig (tot bij de stam) teruggesnoeid worden. Kan hij dat overleven?
  En kom jij, Ghazal, ook in Bergen op Zoom? Vriendelijke groet, Cathy

  • Hoi Cathy, een taxus kan er goed tegen om radicaal gesnoeid te worden. Doe dit aan één kant tegelijk, hij loopt nu al uit. Wacht niet te lang, anders herstelt hij zich niet meer snel. Snoei eerst jouw kant, en volgend jaar de kant van de buren. ~Marie

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid