Taxus snoeien

m1nyg7pqdgg3

Voor een goede groei moet je een taxus snoeien. Knip een taxushaag bij voorkeur in een lichte puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op.

De taxus behoort tot de coniferen en wordt veelal in haagvorm gebruikt. Het is een langzaam groeiende conifeer en wintergroen. De taxus wordt ook wel ‘venijnboom’ genoemd. Meer hierover lees je bij taxushaag planten.

Taxushaag snoeien

Taxus baccata staat bekend als een langzame groeier. Toch moet je hem snoeien voor een betere groei. Knip bij een pas geplante haag alleen de zijkanten, laat de top doorgroeien tot de haag de gewenste hoogte heeft en snoei dan de bovenkant af. Snoei een taxushaag in juni en nogmaals in augustus/september. Ook een haag van ‘Taxus Hicksii’ blijft op deze manier in vorm. Het snoeisel wordt soms ingezameld als grondstof voor medicijnen tegen kanker.

Lees meer over hoe je moet snoeien en bekijk de video over hagen snoeien. Bij heggenscharen lees je welk snoeigereedschap je het best kunt gebruiken!

Oude taxus terugsnoeien

Als een van de weinige wintergroene coniferen kan taxus wél tot op het kale hout teruggeknipt worden. Door deze verjongingssnoei loopt hij dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Gebruik deze rigoureuze snoeimethode bij een te breed uitgegroeide haag of volwassen plant. Snoei de dikkere takken met een takkenschaar of een snoeizaag. Een uitgezakte Taxus bacc.’Fastigiata’ snoei je op deze manier.

Wanneer taxus snoeien?

 • Juni: hagen
 • Augustus/september: hagen
 • Wintermaanden: rigoureuze snoei van oude verwaarloosde planten

Bemest een taxushaag meteen na het snoeien met een bijpassende (hagen)meststof.

Tip: in de taxus zit zit een stof waar een medicijn tegen kanker van wordt gemaakt. Gooi je snoeisel daarom niet weg, maar laat het ophalen door bijvoorbeeld Taxus Taxi.

m1my6ssq5iyt  Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Dit artikel heeft de tags: /

53 Responses to Taxus snoeien

 1. Cobi Beulink zegt:

  Ik heb een hulsthaag en een taxushaag die veel te breed worden. Ik wil ze aan de voorkant tot op het kale hout terugsnoeien. Moet ik hiermee wachten tot de wintermaanden?

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Cobi, dat kan nu. Kijk wel uit voor zonnebrand. Stel het anders uit tot wat koeler weer. De binnenste takken zijn niet zoveel licht gewend en kunnen verbranden.

 2. Hallo, ik heb in mijn taxus haag een paar(2 van de 20) taxussen staan die na het snoeien en coniferenmest geven niet uitlopen. ze krijgen allemaal ongeveer even veel licht en de bodem zou ongeveer overal even vochtig moeten zijn. hoe kan ik zorgen dat ze toch gaan uitlopen?

  mvg Jeroen

  • Loes (Tuinieren.nl) zegt:

   Dat de taxus niet uitloopt, kan verschillende oorzaken hebben. De grond kan dichtgeslagen zijn en dan kan de conifeer niet goed wortelen. Zorg voor organische bemesting, zodat de grond wat beter doorlaatbaar wordt. Succes!

 3. Beste allen,

  Als hoevernier snoei ik alle taxus gratis. Van taxus wordt medicijn gemaakt tegen kanker en het geeft mij voldoening om een steentje bij te kunnen dragen. Als jullie interesse hebben, mail mij aub om een afspraak te maken. Geef mijn e-mailadres ook vooral door aan anderen die hun taxus gesnoeid willen hebben. Groetjes.

 4. thorvald oldewelt zegt:

  Bestemd voor Ghazal, kun je bij mij een grote solitaire taxusboom
  komen snoeien? Ik woon in Laren (nh). Daar kun je heel wat takjes vanaf snoeien voor medicijn tegen kanker. Kun je mij mailen? Zou heel fijn zijn.
  957

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Richard , een waardevolle plant in je tuin. Groot en wintergroen. Taxus kan je vrij drastisch terugsnoeien tot tegen de stam. Het duurt dan wel een paar jaar voordat hij weer dicht is. Snoei niet te veel tegelijk weg. Als je daarna regelmatig de taxus blijft snoeien komt het helemaal goed. Snoei hem dan in de hierboven aangegeven maanden.

 5. Ik heb een taxushaag van ongeveer 12 mrt ik snoei hem ieder jaar maar wil hem terug zetten. Als je het materiaal wil voor kanker bestrijding dan is dat geweldig
  Vr Gr Chris

 6. Beste Ghazal,
  onze taxus is helemaal uit model geraakt door de zware sneeuwval.
  nu moet er een flink stuk af. Ik denk ongeveer 3m. We hebben nog een taxus die heel groot geworden is. Die moet misschien ook wel teruggesnoeid worden. We wonen in Breda.
  Heb je belangstelling?

  Vriendelijke groet,

  Lia Gijsen

 7. Ria le Fevre zegt:

  Wij hebben een grote solitaire Taxus Baccata, er moet nu echt zo’n 2 m af. Hij heeft nu al nwe groene puntjes aangemaakt. De vraag is wanneer het beste snoeien? Kan dit nu half maart, of beter wachten tot half juni?

 8. Mijn taxushaag van ong. 12 meter is binnenin helemaal kaal. Omdat hij ook veel te breed is, moet hij grondig (tot bij de stam) teruggesnoeid worden. Kan hij dat overleven?
  En kom jij, Ghazal, ook in Bergen op Zoom? Vriendelijke groet, Cathy

  • Hoi Cathy, een taxus kan er goed tegen om radicaal gesnoeid te worden. Doe dit aan één kant tegelijk, hij loopt nu al uit. Wacht niet te lang, anders herstelt hij zich niet meer snel. Snoei eerst jouw kant, en volgend jaar de kant van de buren. ~Marie

 9. Henry van Rossum zegt:

  Mijn taxushaag van van ca. 8m lang, 2m breed en 3,5m hoog, moet drastisch ingekort en teruggesnoeid worden.
  Liefst op korte termijn.
  De haag staat in Rhenen/Achterberg.
  Iemand belangstelling om deze klus te klaren?

 10. Goedemorgen,

  In onze tuin staan taxushagen die weer nodig in vorm moeten worden geknipt. 15 jaar geleden aangeplant , wel tussentijds geknipt maar ze worden te breed en de vorm ( van onderen breder als boven en niet strak ) is er uit. Wie kan mij met raad en daad bijstaan, ik help natuurlijk mee. Groet, Sjef

  • Marie (tuinieren.nl) zegt:

   Beste Sjef, je boft een taxushaag reageert erg goed op een rigoureuze vormsnoei. Hier lees je meer tips http://www.tuinieren.nl/a/snoeien/taxus-snoeien Als je de haag heel drastisch terug wilt knippen, echt terug tot op de kale stam, knip dan eerst de ene kant terug, en volgend jaar de andere kant. Anders vraag je wel erg veel van het herstellingsvermogen. Vraag een hovenier als de klus je te groot is. Succes!

  • Hoi, dat zal lastig worden. Planten groeien het hardste bovenin. Door de bovenkant steeds goed terug te snoeien, kun je proberen hem te dwingen om onderin weer uit te lopen. Overigens, als er planten voor groeien die het licht wegnemen, zal de taxus onderin niet meer uitlopen. ~Marie

 11. a.j.f.j.heide-bosman zegt:

  LS.
  Bij deze de volgende vraag,ik heb een oude taxisboom,een erfstukje van mijn overleden vader,die een hoveniiersbedrijf heeft gehad.deze boom heb ik 17 jaar,en mijn vader had hem ook al vele
  jaren,de boom verliest heel veel blad en wordt helemaal geel,heeft u een antwoordt voor mij,
  Al vast bedankt

  • Beste, een boom met een herinnering moet je goed verzorgen. De naaldval en gele naalden betekend vaak dat het te droog is. Dat kan, we hebben tot nu toe nog weinig regen gehad. Geef regelmatig water, leg een dijkje aan rondom de stam, waarin het water kan blijven staan. De wortels zijn ongeveer zo groot als de omtrek van de boom. Graaf ook eens bij de buitenste wortels, zie je een soort witte wormpjes, die kommavormig zijn? Dit zijn larves van de taxuskever, die aan de wortels knagen: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/taxuskever. ~Marie

 12. De taxushaag tussen ons en de buren is erg breed geworden. Nu lees ik dat we die kunnen terugsnoeien tot op het dorre hout. Wij willen echter aan onze kant een overkapping maken waarbij we de achterkant dicht willen maken. Die komt dus voor de haag te staan.
  Als we de haag eerst terug snoeien tot kort aan de stam en daarvoor een dichte overkapping zetten. Wat doet dat met de taxushaag aan de kant van de buren?

 13. In mijn tuin staat een ca 8 meter hoge taxus. Er moet 3 meter uit en hij moet gesnoeid worde . Kan dat nu en weet u welk bedrijf dat zou kunnen doen in de regio Haarlem. Ook in de voortuin staat er een die ca 2 m ingekort en gesnoeid moet worden. Ria

 14. ik heb kleine plantjes rond huis staan vorig jaar geplant .ze zijn nu van verschillende hoogtes .moet ik nu alle buxsus plantjes snoeien op gelijke hoogte wat netter lijkt of alleen de zijkanten beetje bij snoeien ?

  • Hoi, als het uiteindelijk een gelijke haag moet worden, moet je nu inderdaad al de hoogte en zijkant gelijk knippen. Als de verschillen erg groot zijn, knip dan van de hoogste meer af en alleen een centimeter van de laagste planten. Zo stimuleer je ze om meer te groeien en te vertakken. En het staat netter! ~Marie

 15. Ik Heb ongeveer 60 meter taxis heg als je zin heb ik help je graag rij nu 5 x naar de gemeente stort
  Hij moet aan de bovenkant en 2 x 60 meter geknipt worden.
  Ik hoor van u

 16. Heeft die meneer Ghazal ooit geantwoord en is hij ergens wezen snoeien? Ik heb ook een grote taxusboom die gesnoeid mag worden. Maar heb zo mijn twijfels, want er is nog geen enkele keer een reactie geweest. Heeft iemand ervaring met deze snoeier?

  • Marie (tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Theo! Dat heb je goed gezien, Taxus hout is prachtig roodachtig van binnen. Het groeit heel traag en is hard, houtdraaiers en kunstenaars zijn er blij mee. Het is ook ideaal om bogen (van een pijl en boog) van het maken. Het is buigzaam en sterk. Het meest giftigst zijn de pitten in de bessen en de naalden, als je deze opeet. Huidcontact kan geen kwaad. Let wel op als je wondjes aan je handen hebt, dek ze af met een pleister. Stuur je een foto van het eindresultaat? ~Marie

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid