Laurier snoeien

Laurier snoeien

De laurierkers is een dichte, wintergroene struik die meestal snel groeit en bijzonder sterk is. Door de snelle groei moet je een laurier snoeien om hem binnen de perken te houden.

Laurierkers snoeien

De laurierkers Prunus  laurocerasus ‘Rotundifolia’  is een snelgroeiende wintergroene heester. In een paar jaar groeien ze uit van niets tot metershoog.  Om hem in vorm te houden is een rigoureuze snoei in het voorjaar nodig. Laurierkers kan bevriezen, snoei hem pas na de winter, in maart bijvoorbeeld. Knip takken met vorstschade (bruin blad) ook meteen weg.

Verwaarloosde struik

Ga je een verwaarloosde laurier snoeien, zaag of knip de takken dan diep terug. Diep betekent dat je rondom één meter of meer weghaalt. Laurierkers loopt weer uit op het kale hout. Binnen enkele weken na het snoeien verschijnen op de oude takken knoppen waaruit nieuw blad groeit.

Na deze rigoureuze snoei in maart, snoei je de nieuwe scheuten in augustus terug. Later in het najaar de laurier snoeien is af te raden. Deze plant reageert altijd met groei op het snoeien. Jonge scheuten zijn nog niet voldoende afgehard als de winter begint en kunnen bevriezen.

Laurierhaag snoeien

Houdt een haag van laurierkers, bijvoorbeeld de Prunus ‘Caucasica’ van jongs af aan bij, door hem twee maal per jaar te snoeien.

Knip in juni de haag rondom terug. Gebruik bij voorkeur een snoeischaar en knip alleen de takken door, niet het blad. De randen van blad verkleuren bruin wat niet mooi staat. Knip als het nodig is een tak dieper weg. De laurierkers overgroeit dit nog in de zomer.

Snoei de haag in september voor een tweede keer. Snoei deze keer niet te diep, gaten overgroeien niet meer voor de winter en blijven de hele winter kaal.

Tip: Knip bij jonge haagplanten een derde deel van de bovenkant van de takken weg. De plant vertakt hierdoor. De haag groeit iets langzamer in de hoogte maar vormt uiteindelijk een dichtere haag.

De rijkbloeiende laagblijvende Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’  laurier snoeien we na de bloei in juni  terug. In de zomer maakt deze plant bloemknoppen aan voor volgend jaar.

Op zoek naar goed snoeigereedschap? Bestel het in de Tuinieren webshop.

Wanneer laurier snoeien?

 • Maart: onderhoudssnoei, oude takken en vorstschade
 • Juni: laagblijvende soorten, na de bloei en hagen
 • September: vormsnoei bij hagen en losstaande planten

Kijk in de plantenindex voor meer laurierkers soorten hoe je elke soort laurier snoeien moet.

m1my6ssq5iyt  Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Dit artikel heeft de tags: / /

70 reacties op Laurier snoeien

 1. Hoi :)

  Wij hebben een aantal maanden geleden een Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ haag aangeplant. Is het nu de bedoeling dat ik de takken van de jonge planten in september 1/3 terug snoei voor een vollere haag? …en dan ook weer in juni? …en moet ik dan tot vlak boven een blad snoeien?

  Alvast dank voor het lezen.

  Met vriendelijke groet,

  Jakob

 2. geachte
  mijn laurier groeid slecht veel kale takken, hij staat in de schaduw en als het regent onder de drup(geen dakgoot),kan dat een oorzaak zijn,houd hij wel van natte voeten ?
  met vriendelijke groet
  Jan

  • Beste Jan. Een laurier heeft in de zomer veel water nodig, in de winter mag hij vochtig maar niet nat staan. In de drup lijkt me geen probleem aangezien je zegt dat het niet om een dakgoot gaat (dus geen liters water). Verder zeg je dat de laurier in de schaduw staat. Halfschaduw is geen probleem, maar een laurier (Laurus nobilis) heeft minimaal wat ochtend of avondzon nodig. Wanneer hij dus volledig in de schaduw staat, zal hij het niet redden. Kale takken kunnen ook ontstaan door vorstschade. Misschien zijn de onderste takken dood maar zijn de wortels nog gezond. Kun je de teakken gemakkelijk breken? (probeer een klein zijtakje). In dat geval ligt de sapstroom stil. Knip de afgestorven takken eruit, de rest van de laurier zal er niets van lijden. Succes ermee.

 3. Ik heb vorig jaar in october een laurierhaag gepland.
  Ik heb aan 1 zijde schaduwdoek tegen de laurier gezet voor inkijk.
  1 maand geleden heb ik heel veel dode takken met dorre bladeren verwijderd. Nu een maand later zitten er weer veel bladeren met een bruine rand aan. Ook zit er in veel takken een bruine kern wanneer je deze doorbreekt. Kunt u mij advies geven.
  Grt. Arno

  • Beste Arno, je laurierhaag heeft een stressvol jaar achter de rug. Vorst, koud voorjaar en een droge warme zomer. Bruin blad is dood, knip deze weg. Als de kern ook bruin is, zijn deze takken ook dood. Wat houdt je over als je al deze aangetaste takken wegsnoeid? Het bruine blad kan ook verbranding zijn, door de zon. Is het gekomen nadat je het schaduwdoek weghaalde?

  • Prima planttijd voor een laurier, het aantal planten hangt af van de grootte. Bij maat 60/80 cm plant je er 3 per m1,van grotere planten 100/125 2,5 per m1, 125/150 1,5 per m1. Ze worden best breed, plant ze op een halve meter uit de grens, of overleg met de buren , en plant ze precies op de grens. Kijk eens bij haag planten.

 4. Beste,

  Ik lees dat het snoeien van de laurier na augustus af te raden is. Nu zijn we 3 weken geleden begonnen met de lauries te snoeien (vanwege nieuwe woning niet toegekomen aan de rest ;)) Ik moet wel hoognodig nog de toppen snoeien, zo’n 1.5 meter moet er af. Is dat nog te doen in deze tijd of moet ik toch wachten tot volgend jaar?

  Bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Jort

  • Na de snoei voor augustus loopt een laurier weer uit, dit jonge blad bevriest makkelijk in de winter. Als je nu snoeit, loopt de plant niet meer uit, pas in het voorjaar weer. De 1,5 meter die je eraf wilt snoeien klinkt wel als een drastische snoeibeurt. Zorg dat je nette gladde wonden maakt, begin met 1 meter eraf te snoeien, de rest in het voorjaar.

 5. Wij hebben een laurierhaag laten planten die snel ongeveer 2 mtr hoog moest worden vandaar dat de planten bij aanschaf al 125/150 cm waren. In het voorjaar moeten we dus gaan snoeien maar ze zijn onderom zo kaal. Te weinig takken. Boven zijn uitlopers genoeg maar hoe krijg ik onderaan een volle struik.
  Alvast bedankt voor de tip.

  Groetjes, Petra

  • Hoi Petra, planten groeien bovenin het snelst. Door de bovenkant af te knippen, of de hoogste takken te toppen, dwing je ze om ook onderin uit te lopen. Heb wat geduld, knip wat vaker aan de bovenkant en zorg dat de onderkant voldoende licht krijgt. Knip nu alvast de bovenste toppen voor 1/3 deel terug.

 6. Door de strenge vorst afgelopen 2 jaar had mijn laurierhaag boven de grond nagenoeg geen blad meer. Door temesten met ecostyle hagenmest veel water geven en compost rond de wortels is de haag weer gaan uitlopen. Aan de ene kant van de tuin is de haag mooi groen maar aan de andere kant heeft de haag moeite met groeien en de bladeren hebben een gelige rand om het blad de haag staat tegen een beukenhaag aan van mijn buren.
  Wat kan ik doen of juist niet doen om mooi groen blad en dus een gezonde haag te krijgen?
  Ben heel benieuwd naar je reactie.

  • Hoi Laura. Je hebt goed gezorgd voor je haag, met resultaat! De gele rand kan duiden op mestgebrek, de beukenhaag trekt ook voeding uit de grond weg. Een plant groeit altijd naar het licht, dat kan ook de slechtere groei verklaren. Snoei de kant die het goed doet regelmatig, dan wordt hij goed dicht en zie je de kale beukenhaag van de buren niet meer.

 7. Op de erfscheiding staat een laurierhaag de stammen staan net over de erfgrens van de buren. Ik wil deze haag terug snoeien tot op de erfgrens , dus dicht bij de stam. De struiken zijn 5meter hoog en aan de kant van de buren 3meter breed , de haag is 40 jaar oud.Wat gebeurd er na mijn snoeibeurt? Overleven deze struiken het? Groeit de haag terug dicht?

  • Hoi Adrie, dat zal veel ruimte geven als je deze laurierheg tot op de erfgrens terugsnoeit. Ik neem aan dat je ook de hoogte van 5 m wat wilt terugsnoeien. Deze snoei is erg rigoreus. De planten zullen slecht uitlopen na deze drastische snoeibeurt. Het zal ook lang duren voordat de haag weer mooi dicht is. Als jouw kant aan de zonkant zit loopt de plant beter uit dan dan aan de schaduwkant. Als het dan toch moet, stel het snoeien uit tot na de winter in april. Overleg met je buren, misschien willen zij ook wel 3 m extra bij de tuin trekken en de hele haag rooien. Dat geeft jullie beiden ruimte voor nieuwe tuinplannen.

 8. Hi,
  mijn laurier haag is zo’n 14 jaar oud, en aan de kant van de buren nooit gesnoeid.
  Een paar meter van de haag hebben flink geleden onder vorst 2 jaar geleden.
  Ook krijgt dit stuk in de zomer weinig licht: de buren hebben er een treurwilg nagenoeg bovenop gezet, en die is erg groot geworden.
  Het resultaat is een flink aantal helemaal kale takken, enkel nog enkele groene bladeren helemaal onder (tot ca 60 cm hoogte).
  Wat te doen?
  Is er nog wat te redden?

  • Dag Jan, laurierkers loopt niet heel goed uit als de boom eenmaal kaal begint te worden. Zeker de grootbladige Prunus laurocerasus Rotundifolia wil zelfs wel een meerstammige boom worden. In de schaduw gaat dat proces van boomvorming nog sneller. Het enige wat nog kan werken is echt heel rigoreuze snoei, zodat er alleen stammen overblijven zonder blad. Maar dat is wel een beetje riskant, soms denkt de plant, doe het dan maar lekker zelf….

 9. Dag, wij hebben sinds 2 jaar een laurierhaag staan die onze tuin moet gaan afscheiden van de straat maar er zijn een paar planten die niet net als de rest flink groeien en nu wil mijn man gaan snoeien zodat het weer recht is aan de bovenkant, maw hij wil ze weer net zo kort snoeien als degene die niet groeien, zo krijg ik toch nooit een haag waaar je niet meer overheen kunt kijken, wat kunnen we hier aan doen? Hij wil met een electrische heggenschaar snoeien

  • Hoi Ivonne, ik moet je man gelijk geven. Als hij de toppen uit de scheuten knipt, stimuleer je de groei. Ze gaan goed vertakken. Snoei ze nu en later in de zomer nog een keer. Geef ze meteen wat hagenmest na het snoeien. Snoei zo’n jonge haag met een gewone snoeischaar, bijvoorbeeld deze van Metallo, hiermee knip je de dikke scheuten makkelijk weg. Gebruik de elektrische schaar in de zomer, om de haag recht te scheren.

 10. hallo, ik heb 7 (+/-7m)laurier hagen gekregen en langs mijn erfgrens aan de stoep (op z-zw ligging) als erfafscheiding gezet, maar ze is nog te breed en ik zou ze graag aan de binnenzijde terug willen snoeien. hoe lang moet ik ermee wachten tot de wortels weer geheeld zijn? het is tenslotte nu de tijd om de ongewenste takken weg te halen of moet ik toch april wachten? op dit moment hangen de bladeren namelijk nog een beetje bij sommige struiken dus ze moet nog helen. welke mest moet ik er op doen om ze een beetje op weg te helpen? ik vermoed dat het een laurierkers is maar daar kom ik zelfs met de foto’s niet helemaal uit. ik denk dat het deze is omdat die er het meeste op lijkt. ze zijn nu 1.8m hoog en zeker 70-80cm dik, aangezien ik aan de binnenkant zoveel mogelijk ruimte wil behouden en de buitenkant tot aan de stoep reikt op dit moment. de stam staat ongeveer op een halve meter van de stoep. ik ben nog op zoek naar een meter of 10…aangezien ik er geen vergunning voor krijg van de gemeente om een schutting te plaatsen bij onze hoekwoning aan de zij tuin.

  • Beste Guido, een mooi cadeau. Bij het verplanten zijn de wortels beschadigd, dat zie je ook bovengronds door het slap hangende blad. Snoei ze terug tot de gewenste breedte. Geef ze mest in april en vergeet niet om ze regelmatig water te geven. Als het goed is, groeien ze nu lekker en kan je ze in juni/juli nogmaals een beetje toppen.

   • Hallo Marie, nu al snoeien ook al zijn de wortels nog gewond?? een zijde moet drastisch terug en de straatzijde alleen wat plukjes weghalen. alleen de bovenkant heb ik meteen gedaan om het ergste hoogteverschil wat te verzachten. voorlopig hangt er na een week of drie maar 1 struik slap. maar dat is mij al bekend dat planten dat na verpoten in eerste instantie een tijdje gaan doen. welke mest moet ik gebruiken? mij is verteld gedroogde koemest?

 11. Wat een fijne site, met heldere antwoorden!
  Mijn vraag is de volgende: wij hebben een enorme laurierstruik in de achtertuin, tegen de ervarend van de buren staan. Hij is uitgegroeid tot een struik, formaat boom, van naar schatting een meter of 12 hoog. Onze buren willen (terecht) graag dat we de struik flink terugsnoeien en willen ook helpen.
  Nu is mijn vraag de volgende: hoe kunnen we de snoei het beste aanpakken (wat halen we weg en hoe doen we dat bij zo’n gevaarte?) en hoe gaat de struik hierop reageren? Wij zouden het zonde vinden als de boom te kaal wordt, aangezien de boom nu een prachtige natuurlijke beschutting tegen inkijk van onze overburen is.

  Ik hoor het graag.

  Vrgr Margot

 12. Arie de Koning zegt:

  De laurierhaag is te breed geworden en dient in de breedte genoeid te worden. Als de haag dunner maakt zie je de kale binnenkant van de stammen zonder bladeren waardoor de haag niet meer afschermt en je in de tuin van de buren kijkt.
  Is het nodig om beide kanten van de haag te snoeien/in te korten waardoor je door de kale haag in de tuin van de buren kijkt. Of kan je eerst de kant van de buren snoeien/inkorten en wachten todat deze kant hersteld is en weer bladeren heeft met een afschermde functie. Waarna de haag aan onze kant wordt gesnoeid/ingekort.
  Graag lees ik u mening, met vriendelijke groeten,

  Arie de Koning

  • Beste Arie, je zegt het zelf al. Een oude haag verjong je door eerst de ene en dan de andere kant te snoeien. Aan de zonkant groeit de haag het meest, dit bepaalt of jij of de buren deze zomer tegen een kale kant aankijken. Geef meteen wat organische hagenmest, die je licht inharkt. ~Marie

 13. Goedendag,
  We hebben net 20 meter laurierhaag geplant.
  Nu was mijn vraag moet ik ze gelijk al snoeien?
  Ze zijn ongeveer 1,50 hoog.
  Als ik ze gesloten en compact in de breedte wil houden wat is dan het beste
  Het is de bedoeling om een dichte haag te krijgen van 2 meter hoog.
  Alvast bedankt.
  Gr Jan

  • Beste Jan, om de haag dicht te krijgen, moet je nu al snoeien. Knip aan de bovenkant c. 30cm weg en aan de zijkanten ca. 15 cm. Hierna loopt de haag weer uit en knip je ze voor de 2e keer eind juni. Op deze manier krijg je snel een dichte haag en zit je – op een laagzitter stoel- deze zomer al vrij. Vergeet je niet om water en mest te geven? ~Marie

 14. Hallo lezer, mijn laurierhaag staat in volle bloei maar ik moet ook snoeien. Kan dit tijdens de bloeiperiode, ik ben band dat de struiken gaan bloeden of doen laurieren dat niet?
  Alvast bedankt voor de inlichting.

  Groetjes

  • Kristel Engelen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste, dit voorjaar staat overal de laurier massaal in de bloei. Dat betekent dat ze hierna volop vruchten gaan maken, de laurierkersen. Dit kost de plant veel energie en dat gaat ten koste van de groei. Dus, als je een dichte haag wilt, moet je nu gewoon snoeien. Knip de bloemen er gerust af. En geef na het snoeien wat mest. Laurieren bloeden niet, dus aan de slag!

 15. Hallo, ik lees overal dat de portugese laurier maar 2,5 meter wordt solitair. Aan de bladeren en bloeiwijze te zien heb ik toch echt deze plant solitair in mijn tuin staan, maar deze is inmiddels bijna 4 meter hoog?? Zijn er ondersoorten o.i.d.?

  • Kristel Engelen Kristel Engelen (tuinieren.nl) zegt:

   Beste Esther,

   Portugese laurierkers (Prunus lusitanica) wordt meestal zo’n 3 meter hoog, maar dit is een gemiddelde. Het kan natuurlijk dat hij op jouw grondsoort beter groeit.

   Hartelijke groet,

   Kristel Engelen

  • marloes Marie (tuinieren.nl) zegt:

   Beste Dick, je bent dan snel klaar, maar je kijkt wel lang tegen de bruine randen van de bladeren aan. Knip liever met een gewone snoeischaar, zonder de bladeren te halveren. Succes!

 16. Hallo,

  Ik heb al het bovenstaande gelezen en veel is me duidelijk: snoeien is het doel :-)

  Maar toch:
  Afgelopen januari (het was zo ontzettend zacht dus dat durfde ik wel aan) zo’n 10 meter laurierkers geplant (rotundifolio) als erfafscheiding naar de buren. De struiken waren toen zo’n 60-80cm hoog en lijken sindsdien niet veel hoger geworden.
  In mijn idee leek het me nuttig de struiken dit jaar verder met rust te laten zodat ze goed kunnen wortelen. Of moet ik nu echt al 1/3 van die schamele 60-80cm gaan snoeien?

  Of doe ik dat beter volgend jaar in maart voor het eerst?

  • Anke Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Frank. Toch is het beter om de planten te toppen, knip de bovenste bladeren eraf, de plant groeit nog door tot oktober, dus nu snoeien geeft groei. Je zal zien dat er opnieuw groeischeuten komen en de haag dichter wordt. Succes!

 17. Linda Huisman zegt:

  Beste,

  Wij hebben eind maart een nieuwe laurierhaag geplaatst van ca 180 cm. Er zijn er nu een aantal die heel mooi groen zijn met uitlopers en er zijn er een aantal met geel/groen/bruin blad die er heel slap bijhangen en ze lijken net uitgedroogd. Is er iets wat we kunnen doen zodat deze planten er ook mooi groen en gezond uit gaan zien?

 18. Wij hebben een haag van prunus laurocerasus caucasica, nu drie jaar oud. We hebben nog niet echt drastisch gesnoeid, maar wel de uitstekende takken weg gehaald die anders over het pad groeien, hier en daar getopt en dood hout er uit gehaald. Hij doet het in plaatsen goed, in plaatsen erg slecht zodat we geen mooie gelijkmatig haag hebben. Elk jaar heeft hij erg veel geel blad, veel meer dan dat er nieuw bij komt, dus als resultaat een magere haag. We vragen ons af krijgt hij te veel water, krijgt hij juist te weinig water, (wat ik me nauwelijks kan indenken met het weer in Holland), dit weekend heeft hij al veel te veel gehad volgens mij. Ik geef hem 2 per jaar meststoffen speciaal voor hagen. Hoe krijg ik een mooie volle haag zonder geel blad? En kan ik nu nog snoeien, of ben ik al te laat? Kan het ook nog in Juni, of is dat helemaal te laat?

 19. Nog een vraagje: is het niet zonde om de nieuwe uitlopende takken weg te snoeien? Ik heb daar zo een moeite mee! Al het mooie jonge frisse groen weg halen. Maar het zal zeker wel moeten want die gaan overhangen en breed uitgroeien. Maar jammer vind ik het wel.

 20. Goedendag,
  Wij hebben onze laurierhaag grenzend aan de groenstook van de gemeente. Wat zal er gebeuren als we de haag alleen aan onze kant en bovenkant snoeien?

  Bijvoorbaat Hartelijk dank

  • Anke Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Jan, als de gemeente hun kant van de haag niet snoeit wordt hij aan deze kant ruiger. De haag groeit altijd het snelst aan de kant waar het meeste zon op schijnt. Is dit jouw kant? De haag kan er tegen, maar wat let je om de andere kant in het plantsoen ook zelf te snoeien?

  • Tara van Heumen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Ron. Dit kan te maken hebben met een mestgebrek en /of te veel water. Geef nu een najaarsmest , dan wordt de boom na ca 2 weken weer groener.Als er water blijft staan na een regenbui is dat de oorzaak

 21. Goededag,
  ik heb in april 3 lauris nobilis geplant (hoogte 80cm) op ongeveer 60cm van elkaar. Heb er sindsdien niet veel tijd aan besteed (niet gesnoeid, wel wat meststof gegeven). De bedoeling is een afscherming tov buren te scheppen tot zo’n 3m hoog en dicht. Nu zijn ze bijna niet gegroeid. Is dat omdat ik nog niet gesnoeid heb? Kan ik komende week nog snoeien of wachten tot de lente? Is het normaal dat ze het eerste jaar amper groeien? Ze zien er verder best wel gezond uit. Alvast bedankt voor het antwoord.

 22. Joke Schumacher zegt:

  Ik heb in maart dit jaar twee portugese laurierplanten, die solitair op mijn balkon staan. Sinds een paar weken komen er steeds meer felgele blaadjes aan. Wat doe ik verkeerd? Of is dit normaal.
  Ik hoop dat u mij kunt helpen.

  • Tara van Heumen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Joke, ze staan in bakken op je balkon. Felgeel blad geeft meestal een teveel aan water aan. Hebben de potten een goede afwatering? Boor anders extra gaten in de pot, aan de zijkant net boven de bodem.
   Zijn de potten groot genoeg? Als de hele pot dichtgegroeid is met wortels, worden ze geel van voedingsgebrek.De gele blaadjes zullen afvallen. Geef in het voorjaar weer wat mest.

 23. is het normaal dat een laurierkers na verplanten zijn blad verliest? ieder struikje dat ik verplaats lijkt eerst dood te gaan maar dan komen er weer nieuwe schuiten vanuit de stronk. ook bij de grote “heggen” die ik heb gekregen om bij mij te zetten zijn er 2 die afgestorven zijn , maar eentje begint van onderaf weer opnieuw.

 24. Beste Marie,
  Ontzettend bedankt voor uw snelle reactie. Ik heb een tijdje geleden het tuincentrum ook gebeld. Die zeiden dat ze te droog of te nat konden zijn. Tja, wat moet je daarmee. De afwatering is wel goed, want als ik iets teveel water in één keer geef, loopt het er onderaan weer uit. Ze zitten nog in dezelfde pot als waar ik ze in gekocht heb en die staat in een grote rieten mand. Ik hoop dat ze het overleven, want ze waren zo mooi. Heb de hele zomer netjes iedere avond water gegeven. Ik zal tot het voorjaar wachten om te mesten. Ik weet het anders ook niet. We wachten af.

 25. we hebben achter in onze tuin een stel uit de kluiten gewassen laurierstruiken staan van zo’n 7 a 8 mtr. hoog. We zouden deze graag terug willen brengen tot +/- 1 a 2 mtr. hoogte in de hoop dat de overgebleven takken weer zullen uitschieten en er weer aardige struiken ontstaan. Kan iemand mij adviseren over de juiste aanpak bij deze snoeioperatie. Alvast bedankt.

 26. Onze laurier staat sinds voorjaar 2014. Moeten we deze nu al terugsnoeien? Hij heeft het vrij lastig omdat het erg natte grond is. Of kunnen we hem beter nog een jaartje met rust laten?

  • Beste Hermine, bedoel je een soeplaurier? Of een laurierkers? Deze laatste groeit snel, snoei hem nu, al zijn het maar een paar topjes. Je zult zien dat de plant meer takken gaat maken. Probeer de natte grond wat luchtiger te maken door het los te spitten. Dat zorgt ook voor betere groeiomstandigheden. ~Marie

 27. Jan Wilhelmus zegt:

  Ik heb in mijn tuin op meerdere plaatsen laurierhaag staan, maar ik heb met sommige problemen. In een haag zit hagelschot en een andere (en dat is veel erger) die is vorig najaar deels kaal geworden de takjes zijn nog wel buigbaar, maar ze zijn bruin vanbinnen, terwijl de gezonde takjes wit/groen vanbinnen zijn. De haag met de bruine takjes stond tegen een pluimhortensiapopleiding en precies op die plaats en hoger is hij kaal geworden. Kunt u mij misschien helpen en een tip geven wat ik tegen beide problemen kan doen?

  • Hoi Jan, dat klinkt als een treurig gezicht. Knip de dode en aangetaste takken weg. Hagelschotziekte komt steeds terug. Er bestaan bestrijdingsmiddelen tegen, die je regelmatig moet spuiten. Zodra de andere plant, op de plek waar de pluimhortensia ervoor stond, weer in het licht staat, zal hij hier op slapende knoppen uit gaan lopen. Even afwachten dus! ~Marie

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid