Beukenhaag snoeien

Beukenhaag snoeien - Haagbeuk snoeien

De beukenhaag en de haagbeuk dienen minimaal één keer per jaar te worden gesnoeid, vóór de langste dag van het jaar.

Het verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk zit in het blad. De bladeren van de beukenhaag zijn gladder en de bladeren van de haagbeuk hebben duidelijkere nerven.

Wanneer snoeien?

Snoei de beukenhaag en haagbeuk altijd vóór de langste dag van het jaar, dat is meestal rond 21 juni. Snoei altijd tijdens een bewolkte dag. Te veel zon tijdens het snoeien kan zorgen voor verbranding omdat deze binneste bladeren nog geen zonlicht hebben gezien en daardoor bruine bladeren, maar met een paar weken trekt het in principe weer bij. En zo niet, dan kun je de lelijkste bladeren verwijderen. Na september dien je de haag niet meer te snoeien in verband met de (nacht)vorst die al kan intreden. Meer snoeien kan altijd, hoe meer je snoeit hoe dikker de haag zal worden.

Wil je drastische veranderingen aan de haag toebrengen? Snoei dan de haag in de winter naar de gewenste vorm. Als de haag dan weer in bloei komt, groeit deze volgens de door jouw bepaalde vorm.

Beukenhaag snoeien

De bovenkant van de haag dient smaller geknipt te worden dan de onderkant, zodat de gehele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen. Als je ervoor kiest om de bovenkant te snoeien is het van belang dat je de gesnoeide takken van de bovenkant afhaalt. Anders zullen de takken en bladeren bruin worden wat er lelijk uitziet. Gebruik voor een beukenhaag snoeien een haagschaar of een elektrische heggenschaar.

Dichte haag

Het groeiseizoen van de beukenhaag loopt van half maart tot en met september. Het snoeien begint al bij het aanplanten van de haag. Na het planten moeten de puntjes namelijk een klein beetje worden ingekort.

Hoe vaker je een haag knipt des te strakker en óók des te dichter hij wordt. Want als je een stukje van de haag afknipt, zal de twijg op dat punt vertakken. Hoe vaker je knipt, hoe vaker hij gaat vertakken en dus hoe dichter hij wordt. Snoei de bovenkant van de haag pas als deze de juiste hoogte heeft bereikt.

Strakke haag

Om de haag mooi recht te snoeien kun je gebruik maken van een touw wat je langs de haag spant. De beukenhaag snoeien doe je langs het touw voor een mooie strakke haag. Heb je meer ervaring? Dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor een egalere snoei, dit maakt het snoeien wel een zwaardere klus.

m1my6ssq5iyt  Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo haagschaar K-2750

Voor meer informatie: Metallo Tools

Dit artikel heeft de tags: /

86 Responses to Beukenhaag snoeien

  • Clarissa (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Hellen, de grove terugsnoei van de beukenhaag kun je het best in maart doen. Als de takken te dik zijn, kun je het best een snoei- of kettingzaag gebruiken. Met vriendelijke groet, Clarissa (Tuinieren.nl)

  • Dag Wim, kijk eerst nog eens goed of je een beukenhaag of haagbeuk hebt staan. Als het een beukenhaag (Fagus sylvatica) is, dan moet je oppassen met snoeien aan de zuidkant. De beuk heeft een dunne bast, deze komt door de rigoureuze snoei veel meer in het licht, en krijgt (echt waar) last van zonnebrand. Snoei deze niet te diep terug. Laat ca 40 cm aan de zonzijde staan. Aan de schaduwkant kun je wel dieper terug knippen. De groei is altijd minder in de schaduw. Of snoei de haag terug als hij al in het blad staat , half mei, zorg dat er voldoende blad over is om schaduw op de bast te geven. Doe dit liever niet in de felle zon. Een haagbeuk (Carpinus betulus) kan wel drastisch gesnoeid worden, daar is het nu de tijd voor. Snoei de haag aan de onderkant breder dan bovenin. Strooi rondom de haag meteen een laag goed verteerde compost. Succes! Marie (tuinieren.nl)

 1. Twee jaar geleden heb ik ongeveer 25 m haagbeuk geplant. Hij doet het geweldig (koemest bij het planten en voldoende beregenen in de zomer). Het uitgangsmateriaal was ongeveer 60 cm.

  Mijn vraag is: de stekjes waren vaak vertakt en hadden niet altijd een hoofdstam. Hoe kan ik toch een rechte haag maken van ongeveer 2 meter hoog? Ik heb al een geleidedraad gespannen op 70 cm hoogte.

  Ik denk dat het met geleiden nog een hele klus zal zijn en ben bang dat hij dan bovenin toch niet stevig, recht en dicht zal worden.

  Sorry mijn email-adres was niet correct.
  Met vriendelijke groet, Antoon

 2. Marieke heerze zegt:

  Wij willen onze beukenhaag tot 2 meter laten groeien. Nu heeft de gemeente de pas aangeplantte haag op onze grond op 1 meter afgekort. Wat zijn de gevolgen? Kan ik de haag er het beste uithalen en opnieuw planten om toch een mooie haag te krijgen?

 3. De gemeente heeft ons geen toestemming gevraagd.
  Het is op de volgende manier gelopen: Gemeente heeft grond uitgegeven met de mededeling dat zij een beukenhaag zouden plaatsen. Aan de voorkant zou de haag op 1 meter gehouden worden, over de hoogte van de haag aan de zijkant is niets over afgesproken. Nadat de gemeente deze geknipt heeft beweren ze dat ook de zijkant op 1 meter gehouden zou worden. Overigens zouden ze twee jaar onderhoud doen maar de dode exemplaren hebben ze na 1,5 jaar nog steeds niet vervangen.
  Volgens mij hebben ze echter weinig recht van spreken omdat de haag op onze grond staat.

 4. Hoi, mijn beukenhaagje is nu het tweede jaar ingegaan. Er zitten veel bladeren in de top van de haag maar nauwelijks iets onderin. Het ziet er eigenlijk niet uit. Nu lees ik dat ik augustus nog mag snoeien. Is het dan de bedoeling dat ik nu de bovenkant smal knip (zodat er zonlicht bij de onderkant kan komen) en dan de onderkant een klein beetje knip (zodat het kan vertakken)?

  Ik hoor het graag.

  • Hoi Alexander, je vertelt niet of de haag nog hoger mag groeien. De meeste groei zit inderdaad altijd boven in. Door ze nu te toppen, stimuleer je inderdaad de groei onderin. De groei in de hoogte leg je dan stil, als de haag hoger moet worden, laat dan wat scheuten doorgroeien tot de gewenste hoogte en top ze dan. Knip niet te veel weg aan de onderkant, hier groeit hij het langzaamst. Geef alvast najaarsmest, dan geef je hem reservevoedsel mee voor de winter. Succes!

  • Beste Eric, waarschijnlijk heeft de haag een tekort aan voedingsstoffen. Door de haag in het vroege voorjaar en in het najaar te bemesten met tuincompost of organische meststof voorkom je kale en gele plekken. Andere remedies kunnen zijn: bij droogte water geven, zorgen voor genoeg zonlicht (staat er iets voor de haag wat het zonlicht tegenhoudt?) en regelmatig snoeien (minimaal eenmaal per jaar, rond de langste dag (21 juni), maar voor een vollere haag kan het ook vaker).

 5. Hallo, wij hebben onze beukenhaag van de week op een andere plek gezet in verband met aanpassing voortuin. Hij moet bijgesnoeid worden vanwege de plek waar hij is komen te staan. Ook aan de bovenkant is hij te lang, onderin te weinig blad. Mijn vraag is: nu de beukenhaag al stress heeft vanwege het overplanten (heeft twee dagen in een kluit op de grond gelegen), is het dan wel verstandig om meteen ook de bovenen zijkant te snoeien?
  Groet
  Gaston

  • Beste Gaston, je hebt gelijk, overplanten midden in de zomer, en 2 dagen boven de grond, dat geeft veel stress aan een plant. Snoeien van de zijkant en hoogte moet wel, door het overplanten zijn er al wortels beschadigd. Door te snoeien breng je weer evenwicht. Leven de beuken nog? De zomer is niet het beste tijdstip om een beuk over te planten.

   • Beste Marie, vooruitlopend op je antwoord heb ik de beuk toch maar vast gesnoeid, 10 dagen na overplanten. Heb ik dus goed blijkbaar aan gedaan, alhoewel misschien wel (te) laat na overplanten. Of de beuken nog leven weet ik niet, het blad is bruin, het haagje oogt nu wat troosteloos…

 6. Onze beuk (die bruin blad houdt in de winter) is eigenlijk veel te breed geworden, ook zitten er wat gaten in. Is het mogelijk om hem heel rigoreus terug te snoeien richting de stam om ‘m zo smaller én compacter te krijgen?

  • Beste Maria, je kunt een beuk best rigoreus terugsnoeien, laat ca 20cm van de takken staan. Snoei eerst aan één kant, maak gladde wonden, gebruik scherp gereedschap. De andere kant doe je een jaar later. De beuk kan verbranden als de bast ineens in de zon komt, snoei hem in de winter, dan krijgt hij tijd om te wennen aan de zon. In de nieuwste Tuinieren nr 9 vind je op blz 13 een mooie aanbieding voor snoeigereedschap.

 7. Geweldig deze snoeikalender.
  Wij hebben nogal een assortiment planten, struiken en boom(pjes) in de tuin en U geeft een prachtig overzicht
  hoe en waar te “knippen”
  Hartelijk dank

 8. Eertwegh van den zegt:

  Ik wil mijn beukenhaag hoger laten groeien. Nu lees ik verscheidene verschillende reacties. Moet ik een haag snoeien aan de top om zodoende een hogere haag te verwezenlijken? Of laten groeien totdat de juiste hoogte bereikt is. Ik wil een volle haag van ongeveer 2 meter hoog. De haag is 2 jaar geleden gepoot. Bedankt.

  • Dag Marieke, een correctie. Dit is waarschijnlijk toch geen witte vlieg, maar bladluis die uitvliegt. Controleer vanaf dat het blad eraan komt of je groene luizen ziet, spuit ze eruit met een harde water straal of een biologisch middel. De witte luizen zijn wolluizen, ze beschermen zich met een wit laagje. Deze zijn wat lastiger te bestrijden. Ze zitten vaak in de jonge scheuten, snoei ze eraf en ruim de takken op. Lees meer bij bladluis bestrijden.

 9. Wij hebben net een huis gekocht met een verwaarloosde beukenhaag. We willen heb minder breed maken en zien nu al, door de zachte winter, knoppen ontstaan. We zijn bang dat hij niet meer uitloopt als we hem flink smaller maken. Wanneer kunnen we hem het best snoeien, gezien de zachte winter. En tot hoe ver mag je gaan?

  • Dag Helga. Ja, dat kan. Ze groeien het hardst aan de kant waar de zon schijnt, deze kant kun je drastischer snoeien dan de schaduwkant. Als het een oude haag is, is tot op 20cm van de stam erg veel tegelijk. Probeer eerst één kant en volgend jaar de andere kant. Succes.

 10. Ik heb de haag( beuk) onlangs moeten verplaatsen ivm tuinaanleg en bestrating. Het zijn nog hele jong planten, vorig najaar gezet. Ze hebben een halve dag onder een natte doek gelegen, daarna teruggezet. Wat moet ik doen? Kan ik iets extra geven?

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Marga, geef ze bij droog en zonnig weer extra water. Heb je vivimus door de plantgeul gemengd? Dit is een bodemverbeteraar, ze slaan dan beter aan.

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Geert, jij houd wel van een experimenteren, als er veel zon schijnt, kan dat bastverbranding geven. De regenachtige dagen nu helpen wel om de bast aan de zon te laten wennen.
   Afwachten maar.

 11. Ad Tersteeg zegt:

  Al mijn beukenhagen zijn nu gesnoeid
  Hartelijk dank voor de adviezen en wilt u mij uitschrijven uit uw bestand.
  Indien nodig neem ik weer contact met u op.
  Met vriendelijke groet
  Ad tersteeg

 12. van Wijngaarden zegt:

  In mijn beukenhaag zit -helaas- meeldauw.
  Is het een optie om de haag kaal te knippen, en daarmee de meeldauw te verwijderen?
  Of zijn er betere opties? Zwavel spuiten heb ik al een keer gedaan…

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Aart-Jan, je hebt het goed gezien meeldauw zit vaak in de jonge scheuten. Als je deze snoeit, ben je al een groot deel van de aantasting kwijt. Zwavel spuiten helpt, preventief spuiten kan ook, met een plantversterker, zoals Vital. Dan leg je een laagje over het blad, waar de schimmel geen vat op heeft. Succes!

 13. We hebben 4,5 jaar geleden een beukenhaag geplant. Deels 1,80 en deels 1,00 meter hoog. Doet het prima. Is het mogelijk om de haag in zijn geheel 0,50 cm. te verplaatsen?

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Suzanne. Een beukenhaag kun je verplanten maar absoluut niet nu! Wacht tot het blad van de plant af is gevallen, zo rond november. Op dat moment is de sapstroom tot stilstand gekomen en gaat de struik in winterrust.

 14. De tuinman heeft pas onze beukenhaag gesnoeid. Erg drastisch. Je kijkt er nu doorheen naar de buren. De privacy is weg. Groeit de haag nu nog wel weer snel dicht of zitten we de hele zomer te kijk? Moeten we sproeien eventueel?

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Jan, de haag is op tijd gesnoeid, de beuk maakt nu weer nieuw blad aan. Ze zijn wel gevoelig voor zonnebrand op de stam. Geef wat hagenmest en water, dan stimuleer je haag om meer blad te maken.

 15. De volgende vraag is al meerdere malen beantwoord en ondanks dat is het me niet duidelijk. Als je een beukenhaag rigoreus wilt snoeien zou dat ik de winter moeten volgens de antwoorden. Er staat ook dat het beter is om niet na september meer te snoeien ivm mogelijke nachtvorst.
  In maart kun je nog nachtvorst hebben, dussss toch in de winter of ??

  mvg en bvd

  Dick

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Dick, Gelukkig weet de beuk zelf het beste wat hij moet doen. Ze lopen niet voor niets pas begin mei uit. En dan is de kans op nachtvorst bijna over. Rigoureus snoeien doe je bij voorkeur in de winter in het voorjaar daaropvolgend loopt de beuk weer uit.

 16. Wij willen onze beukenhaag (nu zo’n 2 meter hoog) halveren. De hoofdstammen zijn inmiddels zo’n 4 cm dik. Maakt het nog uit waar ik de stam doormidden zaag?

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Alexander, de hoogte bepaal jij, gebruik een scherpe zaag en zaag ze niet helemaal horizontaal af, het regenwater moet eraf kunnen rollen.

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Leon, als de haag nu dor wordt, komt dat door een watertekort. Je kan ze nu nog licht snoeien en mesten. Geef de helft van het voorjaars mestadvies op de verpakking. Voor een beuk moet je ook geduld hebben. Succes!

 17. Tim Raemaekers zegt:

  Beste,

  In November vorig jaar hebben wij een 7m haagbeuk laten planten van 1-1m25 groot. De haag doet het over het algemeen prima en werd al eenmaal gesnoeid in mei. Er zijn echter een drietal planten die niet groeien in de hoogte en er is geen eindknop/hoofdstam meer zichtbaar. De planten splitsen als het ware in verschillende zijtakken aan de top. Hoe kunnen we dit best oplossen? Het verschil in hoogte met de andere planten bedraagt tot 40 cm

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Tim, als de heg nog hoger moet worden, kun je proberen een zijtak omhoog te leiden langs een bamboestok. Dit kan dan de nieuwe top worden. Bij een beukenhaag knip je de top pas uit de plant als ze de gewenste hoogte hebben.

 18. Dag,

  Onze nieuwe beukenhaag met planten van 1,25 meter welke wij in het afgelopen najaar hebben geplant krijgt in het zonnigste gedeelte van de tuin bruin blad en sommige zijn volgens mij al dood. Wat kunnen we hier nog aan doen, of moeten we van het najaar gewoon nieuwe planten. Graag uw reactie. Bij voorbaat dank.

  Groet,

  Bennie

 19. Mijn vraag betreft een zeer oude, zeer verwaarloosde beukenhaag langs onze (nog aan te leggen) straat. Onze vraag als bewoners: hoe kan deze bijna bomenhoge (6m) haag met wijd overhangende takken het beste gesnoeid worden? Lopen de stammen weer uit of blijft hij dan van onderen kaal? Wij als bewoners willen deze haag graag behouden vanwege zicht- en geluidsbescherming. Mvg Frederike

  • Beste Frederike, een oude hoge haag is inderdaad onmisbaar voor de privacy. Wil je alleen de breedte of ook de hoogte aanpassen? Een beuk loopt weer uit, als je hem goed verzorgt. Hak geen wortels weg als je het pad aan wilt leggen. Snoei eerst de ene kant van de haag terug en een jaar later de andere kant. Zo geef je de oude haag de kans om te herstellen. Doe het snel, beuken zijn gevoelig voor zonnebrand op de dunne schors. Als de zon meer gaat schijnen, kan de bast verbranden. Knip daarom de takken niet helemaal weg, laat ongeveer 40 cm van de takken staan, zij geven de nodige schaduw. http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/haagbeuk-beukenhaag-snoeien ~Marie

   • Hartelijk dank! De ene kant van de haag is vorig jaar al gesnoeid door de eigenaar van het perceel aan de andere kant. We willen inderdaad ook de hoogte behoorlijk inkorten. Dat zijn al hele dikke takken en zeker 4 m lang… Hoop dat de ingreep nu nog kan, want we hebben nog steeds geen groen licht van de gemeente en de projectontwikkelaar die hierover beslissen. Het inkorten van de zijtakken tot 40 cm lijkt me een goed idee. Tot wanneer kunnen we de ingreep uitvoeren? Het kan wel mei-juni worden voordat erover beslist is. Mvg Frederike

 20. 6 jaar geleden in het najaar beukenhaag geplant. Het waren toen echt sprietjes. Na het planten op ongeveer kniehoogte gesnoeid.
  De hoofdstammetjes zijn nu redelijk uitgegroeid (diameter 2.5-4 cm) en de haag is aan de bovenkant (inmiddels heuphoogte) vrij vol, maar onderin is het armoe troef.
  Kan ik dat nog herstellen, zoja, hoe?

  • Hoi Karen, je hebt al gemerkt dat planten het liefst naar boven groeien. Als de onderkant in de schaduw staat en de top niet, zal het lastig zijn deze onderkant nog dicht te krijgen. Zorg dat er voldoende licht op de onderste takken valt. Haal eventueel planten weg die er tegenaan groeien. Knip ook aan de breedte wat weg. En de buitenste topjes van de onderste takken, zo dwing je ze tot uitlopen. En had ik al genoemd dat een hand hagenmest ook een groeistimulans is? Succes! ~Marie

  • Hoi Annie, de beuk loopt laat uit, zeker als het net geplant is. Heb je voldoende water gegeven in de afgelopen maanden? Krab met je nagel over de bast, als het eronder groen is, komt het goed. Binnen een week moet je nu de eerste knoppen zien schuiven en uitlopen. Vraag het ook na bij je leverancier, misschien heb je een slechte partij gekregen, waarvan de wortels uitgedroogd waren. ~Marie

 21. Beste Marie,

  Wij hebben drie weken geleden een beukenhaag geplaatst. Moeten wij deze binnenkort nog bemesten? Er zitten veel knoppen in en op enkele plaatsen zijn deze al uitgekomen.

  Bedankt voor je reactie, Mariska

  • Hoi Mariska, als je bij het planten al compost of vivimus bodemverbeteraar van DCM door de grond hebt gemengd, is dit genoeg voor de eerste weken. Geef ze een hand mest eind juni. Dan geef je ze weer energie voor de rest van de zomer. Blijf ze nog even goed water geven, dat hebben ze nu wel nodig. ~Marie

 22. Hallo, wij hebben 3 weken geleden beuken geplant voor haag, nou hoor ik dat het wat laat in tijd is voor aanplanten klopt dit? Veel zijn inmiddels uitgelopen maar er blijven ook wat achter, komt dit nog goed? Ik heb wel DCM viviroot gebruikt

 23. Ik heb november 2013 een beukenhaag geplant. Veel planten komen nu goed uit. Enkele andere hebben wel knoppen maar nog geen blad, of een blad dat zich niet verder ontvouwt. Wat kan de reden zijn?

  Of moeten we gewoon geduld hebben?

  • Beste Rob, als de beuken vorig jaar wel gewoon zijn uitgelopen, moeten ze het dit jaar weer doen. Beuk loopt laat uit, begin juni moeten ze echt wel blad hebben. Krijgen ze voldoende water? Luizen? Dit zijn de eerste oorzaken van minder groei. Laat je het nog weten wat het is? ~Marie

 24. J.Th.Scholten zegt:

  Mijn beukenhaag heeft aan de ene kant niet genoeg blad.
  Staat aan de zijkant van een overkapping maar niet eronder.
  Verder ben ik w.s. te voorzichtig met knippen.Hoe ver kun je terug knippen? Ook verder dan de blad-aangroei zodat het in het volgende jaar dikker wordt?

  Gr Theo

 25. Goedendag,
  Mijn beukenhaag van 10 meter groeit op enkele planten uitstekend. Slechts 5 planten aan het eind van de haag heb ik moeten vervangen wegens arme groei en dorre kleur. Jammer genoeg heb ik hier 5 haagbeuk-planten voor teruggezet, het gekartelde blad, maar deze zomer zijn ze na een korte opleving in korte tijd veranderd in dorre en schriele exemplaren. 1 daarvan is helemaal dood.
  Wat kan daarvan de oorzaak zijn?
  De haag staat achter een stacaravan aan de noordzijde. De probleemplanten staan aan het eind van de caravan. Tocht? Weinig zon?
  Het overgrote deel van de haag doet het namelijk wel uitstekend. De grond waarin zij staan is Brabantse zandgrond.
  Bij voorbaat dank

  • Hoi Alex, het blijft lastig, die naamsverwarring tussen beukenhaag en haagbeuk. Zandgrond is schraal en arm. Meng bij het planten bodemverbeteraar zoals Vivimus van DCM door het plantgat. Dan slaan de planten beter aan. Vergeet niet om ze het eerste jaar extra water te geven. Je zult altijd groeiverschil zien tussen zon en schaduwstukken. ~Marie

 26. John vervelde zegt:

  Goedemiddag we hebben oct/nov een rode beukenhaag gezet nu in juni is de helft in blad maar de andere helft geeft geen blad ze zijn wel hard in de lengte gegroeid zou het komen omdat deze bomen pas in de middag in zo’n komen te staan of door het koude voorjaar en de koude nachten wat zou er nog helpen bemesting is dat soms een optie . BVD John Vervelde

  • Beste John, het eerste jaar na het planten lopen beuken later uit. Wat ze nu nodig hebben is water. Er kan inderdaad verschil zitten in beuken die in de zon staan en beuken die in de schaduw staan. Water geven en afwachten. Geef ze in augustus wat mest. ~Marie

  • Hoi Ingrid. De beukenhaag (Fagus sylvatica) en haagbeuk (Carpinus betulus) zijn twee verschillende soorten ‘bomen’. Het verschil zit ‘m in de bladeren: de eerste behoudt zijn bruine blad in de winter terwijl die tweede zijn bladeren verliest. Je ziet het verschil ook in de zomer: de nerven van de bladeren van de haagbeuk zijn veel dieper dan bij de beukenhaag. De wijze van snoeien maakt uiteraard geen verschil!

 27. Onze beukenhaag is 80cm hoog en moet naar 2m. En zo dicht mogelijk worden. Nu vroegen wij ons af of het verstandig is om de uitlopers van de beukenhaag nu nog een keer te toppen en/of de zijkanten te snoeien. De uitlopers zijn nu zo’n 20cm hoog. Alvast bedankt voor uw reactie. M.v.g. Marieke

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid