Appelboom snoeien

Appelboom snoeien

Appels en peren worden op dezelfde manier gesnoeid. Een appelboom snoeien is belangrijk, anders blijft hij groeien en maakt hij geen appels.

Om meer fruit te krijgen, zorg je dat de appelboom veel bloesemhout maakt. Dit zijn kortloten, korte takjes met veel bloemknoppen en weinig groeiknoppen. Knip deze nooit weg.

Staat je appelboom in een pot? Lees dan meer over de verzorging bij kleine bomen in pot.

Wanneer appelboom snoeien

Je kunt appelbomen en perenbomen twee keer per jaar snoeien:

 • Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is bloemhout.
 • In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Trek waterlot weg, zo komt het niet terug.

Bekijk ook de video bij fruitboom snoeien. Weten wat je nog meer nu kunt snoeien? Kijk in de snoeikalender.

Wintersnoei

Een peren- of appelboom snoeien doe je in de winter, vanaf  begin januari tot eind maart. Snoei niet eerder, de bomen  zijn dan nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.

Tijdens de wintersnoei knip je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is het bloemhout. Let bij het snoeien goed op wat bloem- en bladknoppen zijn, bloemknoppen ‘staan’ op de tak en bladknoppen ‘liggen’ op de tak. Wacht bij twijfel met snoeien tot het voorjaar. De eerste knoppen in de boom die groen worden zijn altijd bloemknoppen. Bladknoppen volgen een week of twee later, stel het snoeien uit tot dit moment.

Laat een paar waterloten (rechte jonge takken) staan. Hierop ontstaan in het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen.

Zomersnoei

In juni kun je eventueel nog een keer de appelboom snoeien. Als reactie op een te sterke winterse snoei, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Trek waterlot weg, zo komt het niet terug.

Appelboom herkennen

Heeft de boom nog nooit vrucht gedragen? Ook zonder fruit is een fruitboom te herkennen. Een appelboom groeit met voornamelijk horizontale takken, een peer maakt meer verticale takken. Er zijn veel soorten appelbomen, daar vind je meer over bij appelboom kopen.

Bekijk ook de video bij fruitboom snoeien of een perenboom snoeien.

m1my6ssq5iyt  Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050Metallo takkenschaar K-5750Metallo snoeizaag K-6045

Bekijk nog meer fruitboom-artikelen in het dossier Fruitbomen >>

Dit artikel heeft de tags: / / /

65 Responses to Appelboom snoeien

  • Dag Elles, de aanbevolen tijd voor het (vorm)snoeien van appels is tussen december en maart. Als je nu gaat snoeien, koop je de kans dat je de knoppen (en dus bloesem en straks appels) wegsnoeit. Wil je toch snoeien, wacht dan tot de knoppen gaan schuiven en knip de takken eromheen weg waar geen bloesem aan zit.

 1. Hoi Elles,

  Zoals ik de instructie lees zou het nu nog kunnen ook mede het feit dat de natuur door de lange vorstperiode een paar weken achter loopt .
  Ik heb vandaag een nieuw appelboompje gekocht ( bij de ALDI voor 4.50) met heel veel opgejaagde uitlopers dus ik ga hem snoeien met deze boom uit proberen . gr Theo

 2. Ik heb een kleine appelboom die pl at tegen een schutting groeit. Er zitten ruim 150 kleine appeltjes aan. Kan ik die allemaal laten zitten of kan ik er een aantal tussenuit knippen. Als ze allemaal volgroeien breken de takken af.

 3. ik heb een redelijk oude appelboom met 2 grote stammen met vele zijtakken een grote stam groeid redelijk veel mijn tuin is
  kan ik die gewoon op gewenste lengte snoeien en blijft hij dan wel nieuwe zijtakken krijgen

 4. Wij hebben van het voorjaar een kleinblijvende appelboom gekocht. Hij zou ongeveer 50 tot 100 cm worden.
  We hebben geen bloesem gezien en daarmee dus dit jaar ook geen appels. Inmiddels is de boom gaan groeien en is hij bij 180 cm hoog. De takken groeien overwegend omhoog.

  Wanneer kan ik de boom het beste snoeien en moet ik hem wel snoeien. Kan ik hem nu teug snoeien of moet ik wachten tot feb?

  Groet
  C. Vermeulen

 5. Ik heb al 5 jaar 3 appelbomen en 3 perenbomen staan, ze zijn rond de 2,5 á 3 m hoog en bij de appelbomen groeien de meeste takken recht omhoog, moeten die dan allemaal weg?
  Ik heb bijna nooit fruit aan beide soorten, al zijn ze echt bij een tuincentrum aangekocht.
  Graag uitleg ivm snoeien, dank u!

  • Marie (tuinieren.nl) zegt:

   Beste Albert, dat kan, kies dan wel voor een appelsoort wat uit zichzelf zo smal omhoog groeit. Minitree of een Ballerina appelboom, en snoei ze als een snoer, zo heet de snoeimethode.

  • Marie (tuinieren.nl) zegt:

   Beste G, spannend, als het meezit eet jij je eigen appels dit najaar. Onder de bloem zie je als hij uitgebloeid is een verdikking. Dit groeit uit tot een appel. Geef in de zomer wat organische mest en zorg dat de boom niet uitdroogt. Succes!

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Dat ligt aan het soort appelboom en de manier van snoeien, Naomi. Wanneer je kiest voor een leiappelboom of een appelboompje op stam, dan kun je hem gemakkelijk klein houden en neemt hij niet meer dan 1 m2 in beslag!

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Ria, je kan nu al zien waar de appels gaan groeien, daar moet je omheen snoeien. Het is nog iets te vroeg voor de zomersnoei. Als je het nu al doet, blijft de boom nieuwe groeischeuten maken. Stel het nog een maand uit.

 6. Katerina Brans zegt:

  Hallo,
  ik heb vraagje over appel leiboom (elstar en santana).
  Deze boompjes hebben nu heel veel kleine appeltjes in trosen van 10. Moet is ze zo laten, krijg ik dan niet te veel kleine appeltjes of moet ik sommige weghalen zo er minder maar grote appels worden?
  Ik weet niet of ze 1 of 2 jarige bomen zijn of als ze zelf bestuivend zijn.
  Hoe kom ik deze info achter? Bedankt

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Katerina, we hebben het hier al eerder over gehad, lees de andere reacties nog eens door. Er komt bij appels nog een juni-val. Hij laat dan zelf appels vallen, tot er genoeg overblijven. Voorlopig hoef jij niets te doen. Als ze nu beiden vruchten hebben, is het in ieder geval minstens een 2-jarige boom, en ze bestuiven elkaar, blijkt.

 7. Hallo,
  Wij hebben een geënte appelboom. Weet eigenlijk niet welke twee soorten het zijn, deze is nu zo’n 3 jaar en geeft maar aan 1 stam kleine appels. Is de andere puur voor de bestuiving of zou deze op den duur ook appels moeten gaan geven?
  Graag uw reactie / advies.

  Alvast bedankt

  • Loes (Tuinieren.nl) zegt:

   Het kan dat de bloesemvorming van het andere appelras last heeft gehad van nachtvorst of dat dit ras er wat langer over doet om vruchten te gaan vormen.

 8. Wij hebben een appelboom van ik denk 75 jaar, weinig appels. Dit voorjaar veel witte luis of schimmel, vooral rondom knoppen en plekken op bast. Kleverig.
  Nu plots gezwellen op de nieuwe takken en rondom op bestaande takken, ook op jarenoude snoeiplekken op hoofdstam. Wat is dit en is er iets aan te doen

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Jan, oei, dat klinkt niet best. Je boom is zwaar aangetast door bloedwolluis en heeft vruchtbomenkanker. Omzagen kan altijd nog, vraag een goede hovenier om de boom te snoeien en te behandelen. Ruim in ieder geval het afgevallen blad op, dan voorkom je alvast een aantasting in het komende voorjaar.http://www.fruitbomenkwekerij.nl

 9. Hallo

  Ik heb vandaag voor het eerst mijn appelboom gesnoeid (malus domestica golden delicious).
  Ik heb alle zijtakken er af gehaald. Nu vroeg ik me af, moet ik ook de verticale takken snoeien zodat hij minder hoog wordt, en zo ja hoe doe ik dat? De boom is 2 jaar oud en ongeveer 2,5 meter hoog.
  Hij heeft deze zomer voor het eerst vrucht gedragen. Ik vind het snoeien alleen nog wel lastig…

  Alvast bedankt
  Jolanda

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Jolanda, snoeien is ook lastig. Een jonge boom moet je goed begeleiden om hem in de juiste vorm te krijgen.De verticale takken kun je ook uitbuigen en er een steen oid aan hangen. Dan groeit de boom minder hard en geeft meer vruchten. In Tuinieren nr 8 stond een artikel over leifruit snoeien, dat gaat op dezelfde manier. Je kunt ook een snoeicursus volgen bij een fruitkweker. http://www.fruitbomenkwekerij.nl/snoeien.html#Snoeicursus

  • Beste Pascal ,komend weekend is inderdaad een goede tijd om te snoeien. Vochtige lucht, niet te koud. leg je snoeischaar maar klaar! Weet je dat fruitbomen takken prima aanmaakthout is? Laat ze onder een afdak drogen, ideaal om straks de vuurkorf mee aan te steken. ~Marie

 10. ik heb 3 jaar een appelboompje “Malus domestica”,3 takken zitten eraan, wordt niet hoger dan 1.5m,er staat bij dat snoeien niet nodig is omdat het boompje geen zijtakken ontwikkeld.
  Het eerste jaar had ik 8 appels en vorig jaar 15,nu is er geen bloesem dus geen appels,hij is wel gegroeid in de hoogte en krijgt ook wat zij takjes,
  Het blad, ziet er wel gezond uit, wel luizen,moet ik hem toch beetje snoeien zo ja kan dat nu nog en hoe precies,

  • Hoi Jane, vorig naar was zo’n goed oogstjaar (beurtjaar) dat de boom nu even moet bijkomen. Je ziet dit jaar bij veel bomen dat ze minder bloesem hebben. Verzorg hem goed, haal de top uit de nieuwe zijscheuten als ze ca. 10 cm lang zijn. Zo blijft je boom mooi slank en maakt hij weer eerder bloemknoppen voor volgend jaar. ~Marie

 11. Ik heb een appelboom in mijn tuin staan. Er zit dit jaar geen bloesem in. Echter dit nu op alle takken en de stam een wit pluizige schimmel? Wat kan ik hieraan doen?

  • Hoi Liset, het is geen schimmel. Wrijf er maar eens over, dan zie je dat er kleine groene luizen onder verstopt zitten. Je boom is aangevallen door de appelbloedwolluis. Knip de aangetaste takken weg. Smeer de takken in met spiritus, dan laten de luizen los. Als je niets doet, wordt het volgend jaar erger. De luizen leggen eitjes in schorsspleten. Een bespuiting in de winter tegen de eitjes wil ook helpen. ~Marie

 12. We hebben onze appelboom vorig najaar te rigoureus gesnoeid, en hadden dit jaar geen appels. We hebben wel veel takken die recht omhoog groeien, maar hebben deze in juni niet weggehaald. Moeten we die nu alsnog weghalen, of wachten tot februari?

   • Ik had hetzelfde probleem, en iedere winter haal ik de meeste waterloten weg, maar er komen er steeds meer. De boom is nu veel te dicht en de paar appels die er aan komen verdwijnen voor ze rijp zijn. Hoe doorbreek ik dat patroon? Als ik in de zomer de overtollige takken weghaal, blijven ze dan ook weg?

 13. Ik heb 2 appelbomen en 2 perenbomen, één perenboom had 6 taken met veel peren zoveel dat toen wij op vakantie waren er 3 taken zijn afgebroken. de taken zijn heel erg lang hoe kan ik dit voorkomen? de andere fruitbomen hebben hetzelfde problem (een stam van 150 cm en takken van meer dan 2 meter.

  • Hoi Henk, je vertelt niet of het jonge bomen zijn. Die groeien namelijk enorm in de hoogte en vergeten om bloemtakken te maken. Je kunt ze nu nog toppen, dus op de gewenste lengte afknippen. Ze maken dan komend voor jaar zijtakken, deze mag je ook weer toppen als de zijtakken ca 15 cm lang zijn. Een perenboom groeit trouwens met zijn takken recht omhoog, terwijl een appelboom de takken het liefst horizontaal laat groeien. Bij een appelboom buig je takken die recht omhoog groeien naar beneden en bind je ze vast. De beste snoeitijd is januari/februari. ~Marie

 14. Hoi,

  ik heb 2 appelbomen en in 1 maar 3 appels gehad. Beiden hebben hebben alleen maar recht omhoog staande takken met alleen blad. Ze zijn den ik een jaar of 2 oud. Mijn vraag is moet ik die snoeien en zo ja hoe. vast bedankt

 15. Martijn de Jong zegt:

  Beste,

  Ik heb een appelboom die nu gaat bloeien, eind september. Is het verstandig om die bloesem te verwijderen of moet ik ze laten zitten? Ik ben band dat hij volgend jaar dan weer geen vruchten geeft… Alvast bedankt.
  Martijn

 16. Hallo Marie, met belangstelling lees ik alle antwoorden van jou op gestelde vragen. Ik kan er veel mee! Ik heb onlangs lijmband op aan de appelbomen bevestigd, nu zie ik echter bij 1 appelboom dat er allemaal witte vlekken op de stam (en her en der ook op de takken). Ik kan het er wel afwrijven maar werkelijk de hele boom zit onder. Moet ik mij hier zorgen om maken? Ik probeer het liefst de natuur haar gang te laten gaan en gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Heb je tips om dit biologisch op te lossen? vriendelijke groet, Jootje

  • Hoi Jootje, leuk om te horen dat ik een fan heb! Het wittige op de appelboom is luis. Als je het wit weg wrijft en je rode vlekken op je vingers krijgt, weet je zeker dat het appelbloedluis is. Borstel het weg met een harde boender. Controleer komend voorjaar opnieuw of je luizen ziet. Het is een hardnekkig soort. Veel insecten overwinteren in het gras aan de voet van de boom en kruipen dan in het voorjaar weer omhoog. Slim om lijmbanden aan te brengen, dan komen ze niet verder. ~Marie

 17. Hoi Marie,

  ik heb een elstar al vele jaren in de tuin. elk jaar snoei ik en elk jaar krijg ik wel een aantal appels. nu is het vorstseizoen zo verschoven dat ik niet weet wanneer ik moet snoeien. kan ik dit gewoon als het niet vriest doen of moet ik wachten tot na eventuele vorstperiode? ook heb ik elk jaar beestjes in de boom. deze maken grote webben/nesten aan het einde van takken. wat kan ik daartegen doen?

  groetjes mandy

  • Hoi Mandy, lastig he, die warme winter. Snoei volgens de kalender, als het niet vriest. De beestjes aan het eind zijn spinselmotten. Ze overwinteren als ei in de oksels van de takken. Kijk goed of je de wintereieren ziet zitten, knip ze dan meteen weg tijdens het snoeien. De beestjes zijn niet heel schadelijk, behalve als het er heeeel veel worden. Goede oogst. ~Marie

  • Hoi Marie-Jose, over het leiden en snoeien van appels hebben we veel in het tijdschrift Tuinieren geschreven. Snoei hem nu, in januari/februari. Volg de snoeitips bij de gewone appel. Het leiden en uitbuigen doe je later in het jaar, in juli, als de takken soepel en buigzaam zijn. ~Marie

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid