Appelboom snoeien

Appelboom snoeien

Appels en peren worden op dezelfde manier gesnoeid. Een appelboom snoeien is belangrijk, anders blijft hij groeien en maakt hij geen appels.

Om meer fruit te krijgen, zorg je dat de appelboom veel bloesemhout maakt. Dit zijn kortloten, korte takjes met veel bloemknoppen en weinig groeiknoppen. Knip deze nooit weg.

Staat je appelboom in een pot? Lees dan meer over de verzorging bij kleine bomen in pot.

Wanneer appelboom snoeien

Je kunt appelbomen en perenbomen twee keer per jaar snoeien:

 • Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is bloemhout.
 • In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Trek waterlot weg, zo komt het niet terug.

Bekijk ook de video bij fruitboom snoeien. Weten wat je nog meer nu kunt snoeien? Kijk in de snoeikalender.

Wintersnoei

Een peren- of appelboom snoeien doe je in de winter, vanaf  begin januari tot eind maart. Snoei niet eerder, de bomen  zijn dan nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.

Tijdens de wintersnoei knip je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is het bloemhout. Let bij het snoeien goed op wat bloem- en bladknoppen zijn, bloemknoppen ‘staan’ op de tak en bladknoppen ‘liggen’ op de tak. Wacht bij twijfel met snoeien tot het voorjaar. De eerste knoppen in de boom die groen worden zijn altijd bloemknoppen. Bladknoppen volgen een week of twee later, stel het snoeien uit tot dit moment.

Laat een paar waterloten (rechte jonge takken) staan. Hierop ontstaan in het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen.

Zomersnoei

In juni kun je eventueel nog een keer de appelboom snoeien. Als reactie op een te sterke winterse snoei, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Trek waterlot weg, zo komt het niet terug.

Appelboom herkennen

Heeft de boom nog nooit vrucht gedragen? Ook zonder fruit is een fruitboom te herkennen. Een appelboom groeit met voornamelijk horizontale takken, een peer maakt meer verticale takken. Er zijn veel soorten appelbomen, daar vind je meer over bij appelboom kopen.

Bekijk ook de video bij fruitboom snoeien of een perenboom snoeien.

m1my6ssq5iyt  Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050Metallo takkenschaar K-5750Metallo snoeizaag K-6045

Bekijk nog meer fruitboom-artikelen in het dossier Fruitbomen >>

Dit artikel heeft de tags: / /

43 reacties op Appelboom snoeien

  • Dag Elles, de aanbevolen tijd voor het (vorm)snoeien van appels is tussen december en maart. Als je nu gaat snoeien, koop je de kans dat je de knoppen (en dus bloesem en straks appels) wegsnoeit. Wil je toch snoeien, wacht dan tot de knoppen gaan schuiven en knip de takken eromheen weg waar geen bloesem aan zit.

 1. Hoi Elles,

  Zoals ik de instructie lees zou het nu nog kunnen ook mede het feit dat de natuur door de lange vorstperiode een paar weken achter loopt .
  Ik heb vandaag een nieuw appelboompje gekocht ( bij de ALDI voor 4.50) met heel veel opgejaagde uitlopers dus ik ga hem snoeien met deze boom uit proberen . gr Theo

 2. Ik heb een kleine appelboom die pl at tegen een schutting groeit. Er zitten ruim 150 kleine appeltjes aan. Kan ik die allemaal laten zitten of kan ik er een aantal tussenuit knippen. Als ze allemaal volgroeien breken de takken af.

 3. ik heb een redelijk oude appelboom met 2 grote stammen met vele zijtakken een grote stam groeid redelijk veel mijn tuin is
  kan ik die gewoon op gewenste lengte snoeien en blijft hij dan wel nieuwe zijtakken krijgen

 4. Wij hebben van het voorjaar een kleinblijvende appelboom gekocht. Hij zou ongeveer 50 tot 100 cm worden.
  We hebben geen bloesem gezien en daarmee dus dit jaar ook geen appels. Inmiddels is de boom gaan groeien en is hij bij 180 cm hoog. De takken groeien overwegend omhoog.

  Wanneer kan ik de boom het beste snoeien en moet ik hem wel snoeien. Kan ik hem nu teug snoeien of moet ik wachten tot feb?

  Groet
  C. Vermeulen

 5. Ik heb al 5 jaar 3 appelbomen en 3 perenbomen staan, ze zijn rond de 2,5 á 3 m hoog en bij de appelbomen groeien de meeste takken recht omhoog, moeten die dan allemaal weg?
  Ik heb bijna nooit fruit aan beide soorten, al zijn ze echt bij een tuincentrum aangekocht.
  Graag uitleg ivm snoeien, dank u!

  • marloes Marie (tuinieren.nl) zegt:

   Beste Albert, dat kan, kies dan wel voor een appelsoort wat uit zichzelf zo smal omhoog groeit. Minitree of een Ballerina appelboom, en snoei ze als een snoer, zo heet de snoeimethode.

  • marloes Marie (tuinieren.nl) zegt:

   Beste G, spannend, als het meezit eet jij je eigen appels dit najaar. Onder de bloem zie je als hij uitgebloeid is een verdikking. Dit groeit uit tot een appel. Geef in de zomer wat organische mest en zorg dat de boom niet uitdroogt. Succes!

  • marloes Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Dat ligt aan het soort appelboom en de manier van snoeien, Naomi. Wanneer je kiest voor een leiappelboom of een appelboompje op stam, dan kun je hem gemakkelijk klein houden en neemt hij niet meer dan 1 m2 in beslag!

  • marloes Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Ria, je kan nu al zien waar de appels gaan groeien, daar moet je omheen snoeien. Het is nog iets te vroeg voor de zomersnoei. Als je het nu al doet, blijft de boom nieuwe groeischeuten maken. Stel het nog een maand uit.

 6. Katerina Brans zegt:

  Hallo,
  ik heb vraagje over appel leiboom (elstar en santana).
  Deze boompjes hebben nu heel veel kleine appeltjes in trosen van 10. Moet is ze zo laten, krijg ik dan niet te veel kleine appeltjes of moet ik sommige weghalen zo er minder maar grote appels worden?
  Ik weet niet of ze 1 of 2 jarige bomen zijn of als ze zelf bestuivend zijn.
  Hoe kom ik deze info achter? Bedankt

  • Anke Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Katerina, we hebben het hier al eerder over gehad, lees de andere reacties nog eens door. Er komt bij appels nog een juni-val. Hij laat dan zelf appels vallen, tot er genoeg overblijven. Voorlopig hoef jij niets te doen. Als ze nu beiden vruchten hebben, is het in ieder geval minstens een 2-jarige boom, en ze bestuiven elkaar, blijkt.

 7. Hallo,
  Wij hebben een geënte appelboom. Weet eigenlijk niet welke twee soorten het zijn, deze is nu zo’n 3 jaar en geeft maar aan 1 stam kleine appels. Is de andere puur voor de bestuiving of zou deze op den duur ook appels moeten gaan geven?
  Graag uw reactie / advies.

  Alvast bedankt

  • Anke Loes (Tuinieren.nl) zegt:

   Het kan dat de bloesemvorming van het andere appelras last heeft gehad van nachtvorst of dat dit ras er wat langer over doet om vruchten te gaan vormen.

 8. Wij hebben een appelboom van ik denk 75 jaar, weinig appels. Dit voorjaar veel witte luis of schimmel, vooral rondom knoppen en plekken op bast. Kleverig.
  Nu plots gezwellen op de nieuwe takken en rondom op bestaande takken, ook op jarenoude snoeiplekken op hoofdstam. Wat is dit en is er iets aan te doen

  • Tara van Heumen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Jan, oei, dat klinkt niet best. Je boom is zwaar aangetast door bloedwolluis en heeft vruchtbomenkanker. Omzagen kan altijd nog, vraag een goede hovenier om de boom te snoeien en te behandelen. Ruim in ieder geval het afgevallen blad op, dan voorkom je alvast een aantasting in het komende voorjaar.http://www.fruitbomenkwekerij.nl

 9. Hallo

  Ik heb vandaag voor het eerst mijn appelboom gesnoeid (malus domestica golden delicious).
  Ik heb alle zijtakken er af gehaald. Nu vroeg ik me af, moet ik ook de verticale takken snoeien zodat hij minder hoog wordt, en zo ja hoe doe ik dat? De boom is 2 jaar oud en ongeveer 2,5 meter hoog.
  Hij heeft deze zomer voor het eerst vrucht gedragen. Ik vind het snoeien alleen nog wel lastig…

  Alvast bedankt
  Jolanda

  • Tara van Heumen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Jolanda, snoeien is ook lastig. Een jonge boom moet je goed begeleiden om hem in de juiste vorm te krijgen.De verticale takken kun je ook uitbuigen en er een steen oid aan hangen. Dan groeit de boom minder hard en geeft meer vruchten. In Tuinieren nr 8 stond een artikel over leifruit snoeien, dat gaat op dezelfde manier. Je kunt ook een snoeicursus volgen bij een fruitkweker. http://www.fruitbomenkwekerij.nl/snoeien.html#Snoeicursus

  • Beste Pascal ,komend weekend is inderdaad een goede tijd om te snoeien. Vochtige lucht, niet te koud. leg je snoeischaar maar klaar! Weet je dat fruitbomen takken prima aanmaakthout is? Laat ze onder een afdak drogen, ideaal om straks de vuurkorf mee aan te steken. ~Marie

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid