Leilinde snoeien

leilinde snoeien

Leibomen worden van oudsher gebruikt om boerderijen koel te houden. Maar om ze mooi vlak te houden, moet je regelmatig de leilinde snoeien.

Wanneer snoeien?

Het platte vlak van een leilinde moet je minimaal één keer per jaar snoeien. Normaal doe je dit tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar. Hoe later je snoeit, hoe langer je profijt je hebt van de takken die beschermen tegen inkijk. Lukt het niet in die periode, dan kun je de leilinde ook nog in de zomermaanden snoeien, zelfs als hij vol in het blad zit. Sommige lindesoorten lopen enorm uit in de zomermaanden. In dat geval is een tweede snoeibeurt nodig. Dit keer hoef je echter niet alles weg te knippen, maar volstaat het om ruim de helft van de twijgen te snoeien.

Leilinde snoeien

Een leilinde snoeien is niet moeilijk en er kan dan ook weinig mis gaan. Je kunt alle knoppen gewoon wegknippen, want de boom loopt vanzelf vanuit de stam weer uit. Je snoeit hem met een haagschaar.

Knip alle twijgen net voorbij de stam weg, maar laat de verdikking zitten. Gebruik altijd scherp gereedschap, zodat een vlakke snoeiwond ontstaat, die weer netjes overgroeit.

Bestel direct het juiste snoeigereedschap: Metallo heggenschaar K-2750

Voor meer informatie: Metallo Tools

Dit artikel heeft de tags:

7 reacties op Leilinde snoeien

    • Dag Hans, op zich vraagt de leilinde niet veel water, maar als de grond uitdroogt door zon en wind kan hij net als andere planten wel een scheutje extra gebruiken. Dat kun je het beste zelf bepalen aan hand van de grondsoort (houdt hij gemakkelijk water vast?) en aan het uiterlijk van de grond (ziet deze er droog uit?) Geef de planten overdag, wanneer het niet vriest af en toe een scheutje water. Niet alles in een keer dus maar steeds een klein beetje, dan heb je de minste kans op vorstschade.

  1. Ik heb een leilinde en 1 van de bovenste zijtakken is ietwat schuin omhoog gegroeid in plaats van horizontaal langs een “takkenbegeleider” (die is gebroken). Deze tak is al een centimeter of vijf dik. Kan ik deze zijtak nog horizontaal krijgen?
    Alvast bedankt voor de reactie.

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid