Leilinde snoeien

leilinde snoeien

Leibomen worden van oudsher gebruikt om boerderijen koel te houden. Maar om ze mooi vlak te houden, moet je regelmatig de leilinde snoeien.

Wanneer snoeien?

Het platte vlak van een leilinde moet je minimaal één keer per jaar snoeien. Normaal doe je dit tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar. Hoe later je snoeit, hoe langer je profijt je hebt van de takken die beschermen tegen inkijk. Lukt het niet in die periode, dan kun je de leilinde ook nog in de zomermaanden snoeien, zelfs als hij vol in het blad zit. Sommige lindesoorten lopen enorm uit in de zomermaanden. In dat geval is een tweede snoeibeurt nodig. Dit keer hoef je echter niet alles weg te knippen, maar volstaat het om ruim de helft van de twijgen te snoeien.

Leilinde snoeien

Een leilinde snoeien is niet moeilijk en er kan dan ook weinig mis gaan. Je kunt alle knoppen gewoon wegknippen, want de boom loopt vanzelf vanuit de stam weer uit. Je snoeit hem met een haagschaar.

Knip alle twijgen net voorbij de stam weg, maar laat de verdikking zitten. Gebruik altijd scherp gereedschap, zodat een vlakke snoeiwond ontstaat, die weer netjes overgroeit.

m1my6ssq5iyt  Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo heggenschaar K-2750

Voor meer informatie: Metallo Tools

Dit artikel heeft de tags:

26 reacties op Leilinde snoeien

  • Dag Hans, op zich vraagt de leilinde niet veel water, maar als de grond uitdroogt door zon en wind kan hij net als andere planten wel een scheutje extra gebruiken. Dat kun je het beste zelf bepalen aan hand van de grondsoort (houdt hij gemakkelijk water vast?) en aan het uiterlijk van de grond (ziet deze er droog uit?) Geef de planten overdag, wanneer het niet vriest af en toe een scheutje water. Niet alles in een keer dus maar steeds een klein beetje, dan heb je de minste kans op vorstschade.

 1. Ik heb een leilinde en 1 van de bovenste zijtakken is ietwat schuin omhoog gegroeid in plaats van horizontaal langs een “takkenbegeleider” (die is gebroken). Deze tak is al een centimeter of vijf dik. Kan ik deze zijtak nog horizontaal krijgen?
  Alvast bedankt voor de reactie.

   • Hallo
    Onze leilindes komen weer in blad maar allen aan de uiteinde van de liggers.
    In het midden hebben ze geen of hele kleine blaadjes.
    Bij andere zie ik mooie volle lindes.
    Hoe komt dat toch.

    • Anke Marie (Tuinieren.nl) zegt:

     Beste Ria. Lindenbomen lopen altijd het eerste uit aan de uiteindes van de takken. Als het goed is, volgt de rest van de tak hierna en staan ze in de zomer mooi gelijk in het blad.
     Laat je nog weten hoe ze er nu bijstaan?

  • Hallo,

   Wij hebbe 3 leilinden vorig jaar geplant…. Deden het wel maar niet echt vol in blad…. Dachten dat ligt vast aan de start, maar nu het nieuwe voorjaar hebben ze nog zeer weinig bladaangroei… Terwijl andere lindes in t dorp al best vol in blad zitten. Moeten wij ons zorgen maken? Kunnen we iets extra’s voor de bomen doen? Voor n groei boost? Gr marike

   • marloes Marie (Tuinieren.nl) zegt:

    Beste Marike. De eerste twee jaar na het aanplanten gebruikt een boom om wortels te maken en weinig blad. Hierna komt de bladgroei pas echt goed op gang. Geef ze wat mest en zorg dat ze niet uitdrogen, dan moet het goed komen.

 2. Hoi, wij hebben lijlindes en dat gaat ook heel goed, maar een van de bomen heeft onder aan de stam uitlopers die ook iedere keer blad krijgen. Hoe kan ik dat definitief tot stoppen brengen? Kan ik het ergens mee aansmeren?
  Bedankt.

  • Tara van Heumen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Carla, sommige lindes maken uit zichzelf wortel opslag, daar is niets aan te doen. Je moet het blijven snoeien. Wat ook kan, is deze takken als een kraag of blok onder de stam te snoeien. Je krijgt dan zeker in de winter een mooie vorm. Breek of wrijf de jonge scheuten weg zodra je ze ziet verschijnen, dat voorkomt een hoop snoeiwerk in de zomer.

  • Tara van Heumen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Heko, als ze echt uit vorm zijn en heel hoog, is het aan te raden een hovenier of boomverzorger te zoeken die dit voor je doet. Als de vorm weer terug is, kun je het weer zelf bijhouden.

 3. Nu de bomen twee jaar staan, ook afgelopen zomer weer veel gevreet in het blad. Rupsen en veel vliegen. Ik heb ze meerdere malen behandeld maar het blijft terug komen. wat kan ik er aan doen.
  Gerrit

  • Tara van Heumen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Gerrit, een naar gezicht, al die gaten. Als het goed is, zijn de plagers al gevlogen. Hun eieren kunnen in het afgevallen blad zitten, of onderaan bij de stam. Je snapt het al, ruim het afgevallen blad op, borstel eventueel de onderkant van de stam af met een ruige borstel om de wintereieren weg te halen. Maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden met nestkastjes voor mezen en andere vogels. Zij eten veel rupsen .

 4. Beste,
  Ik knip inderdaad vlak voor de hoofdlei tak af,volgend jaar zullen op die wonde meerdere jonge scheuten uitkomen,bijgevolg zal dat na enkele jaren daar een grote verdikking zijn ,kunnen wij dat verginderen.
  Bepaalde gedeelten van een platte leitak heeft geen begroeiing,kunnen wij dat bijwerken

 5. Piet van Schilt zegt:

  Beste,
  Wij hebben 3 leilinden voor ons huis staan en deze hebben 12 jaar prachtig gegroeid, tot afgelopen zomer, 1 hoofdzijtak is aangetast en vertoond gaatjes, nu is deze tak er een aantal weken terug volledig afgevallen. Is dit bedreigend voor de gehele boom, is deze aantast door houtworm of een ziekte. Onze bomen hadden alle drie aan de stam 4 mooie zijtakken echter nu is er een af. Wat heeft dit voor gevolg en hoe kunnen we weer een tak laten aangroeien??

  • Tara van Heumen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Piet, dit is lastig van een afstand te beoordelen. Uit de gaatjes in de stam zijn insecten gevlogen. Er zit onder de bast een gangenstelsel, wat de boom kan verzwakken. Zoek een boomverzorger in de buurt , laat die het onderzoeken en eventueel behandelen. Om een nieuwe zijtak te krijgen, moet je proberen de boom op een slapende knop uit te laten lopen. Dit is niet eenvoudig.

 6. Dag,
  Ik heb vorig jaar maart (2014) 3 daklindes geplant die gezamenlijk een lange platte groene ‘luifel’ moeten gaan vormen.
  De bomen zijn nog erg iel en hebben al wel goede uitgebreide bamboerekken. Op dit moment (16 febr. 2015) zie ik dat de takken al knoppen beginnen te krijgen. Wat ik graag zou willen weten is of ik de recht naar boven groeiende jonge scheuten moet terugsnoeien of dat ik die moet laten staan om ze wat later in de lente horizontaal om te buigen en vast te zetten om het dak wat ‘voller’ te krijgen? Kunt u mij adviseren?

  • Hoi, de takken zijn nu (februari) vrij stram. Als de knoppen echt uitlopen zitten ze vol water en worden ze soepel. Stel het buigen nog even uit, tot verder in het voorjaar. Takken die nu al teveel zijn, knip je nu weg. Hier hoeft de boom dan geen energie in te steken. Geef ze straks een hand mest en controleer of het buisband waarmee de takken vast gebonden zijn niet ingroeit. Snelgroeiende omhoog groeiende takken gebruik je straks om zwak groeiende horizontale takken te vervangen. ~Marie

 7. Onze leilinden hebben een lengte van 50 meter, met 4 dikke zijtakken , met een hoogte van 4 meter ,is het mogelijk om de bovenste leitak er af te zagen zodat de hoogte op 3.5 meter komt mijn man is 62 jaar en ziet tegen het vele snoeiwerk op groetjes lutgarde

 8. Goedemorgen,
  Mijn leibomen zijn vorig jaar geplant. Ik wil ze graag wat mest geven om groei te bevorderen. Wat voor mest moet ik daarvoor gebruiken en waar haal ik dat?
  Dank en groet.

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid