Leilinde snoeien

leilinde snoeien

Leibomen worden van oudsher gebruikt om boerderijen koel te houden. Maar om ze mooi vlak te houden, moet je regelmatig de leilinde snoeien.

Wanneer snoeien?

Het platte vlak van een leilinde moet je minimaal één keer per jaar snoeien. Normaal doe je dit tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar. Hoe later je snoeit, hoe langer je profijt je hebt van de takken die beschermen tegen inkijk. Lukt het niet in die periode, dan kun je de leilinde ook nog in de zomermaanden snoeien, zelfs als hij vol in het blad zit. Sommige lindesoorten lopen enorm uit in de zomermaanden. In dat geval is een tweede snoeibeurt nodig. Dit keer hoef je echter niet alles weg te knippen, maar volstaat het om ruim de helft van de twijgen te snoeien.

Leilinde snoeien

Een leilinde snoeien is niet moeilijk en er kan dan ook weinig mis gaan. Je kunt alle knoppen gewoon wegknippen, want de boom loopt vanzelf vanuit de stam weer uit. Je snoeit hem met een haagschaar.

Knip alle twijgen net voorbij de stam weg, maar laat de verdikking zitten. Gebruik altijd scherp gereedschap, zodat een vlakke snoeiwond ontstaat, die weer netjes overgroeit.

m1my6ssq5iyt  Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo heggenschaar K-2750

Voor meer informatie: Metallo Tools

Dit artikel heeft de tags:

51 Responses to Leilinde snoeien

  • Dag Hans, op zich vraagt de leilinde niet veel water, maar als de grond uitdroogt door zon en wind kan hij net als andere planten wel een scheutje extra gebruiken. Dat kun je het beste zelf bepalen aan hand van de grondsoort (houdt hij gemakkelijk water vast?) en aan het uiterlijk van de grond (ziet deze er droog uit?) Geef de planten overdag, wanneer het niet vriest af en toe een scheutje water. Niet alles in een keer dus maar steeds een klein beetje, dan heb je de minste kans op vorstschade.

 1. Ik heb een leilinde en 1 van de bovenste zijtakken is ietwat schuin omhoog gegroeid in plaats van horizontaal langs een “takkenbegeleider” (die is gebroken). Deze tak is al een centimeter of vijf dik. Kan ik deze zijtak nog horizontaal krijgen?
  Alvast bedankt voor de reactie.

   • Hallo
    Onze leilindes komen weer in blad maar allen aan de uiteinde van de liggers.
    In het midden hebben ze geen of hele kleine blaadjes.
    Bij andere zie ik mooie volle lindes.
    Hoe komt dat toch.

    • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

     Beste Ria. Lindenbomen lopen altijd het eerste uit aan de uiteindes van de takken. Als het goed is, volgt de rest van de tak hierna en staan ze in de zomer mooi gelijk in het blad.
     Laat je nog weten hoe ze er nu bijstaan?

  • Hallo,

   Wij hebbe 3 leilinden vorig jaar geplant…. Deden het wel maar niet echt vol in blad…. Dachten dat ligt vast aan de start, maar nu het nieuwe voorjaar hebben ze nog zeer weinig bladaangroei… Terwijl andere lindes in t dorp al best vol in blad zitten. Moeten wij ons zorgen maken? Kunnen we iets extra’s voor de bomen doen? Voor n groei boost? Gr marike

   • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

    Beste Marike. De eerste twee jaar na het aanplanten gebruikt een boom om wortels te maken en weinig blad. Hierna komt de bladgroei pas echt goed op gang. Geef ze wat mest en zorg dat ze niet uitdrogen, dan moet het goed komen.

 2. Hoi, wij hebben lijlindes en dat gaat ook heel goed, maar een van de bomen heeft onder aan de stam uitlopers die ook iedere keer blad krijgen. Hoe kan ik dat definitief tot stoppen brengen? Kan ik het ergens mee aansmeren?
  Bedankt.

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Carla, sommige lindes maken uit zichzelf wortel opslag, daar is niets aan te doen. Je moet het blijven snoeien. Wat ook kan, is deze takken als een kraag of blok onder de stam te snoeien. Je krijgt dan zeker in de winter een mooie vorm. Breek of wrijf de jonge scheuten weg zodra je ze ziet verschijnen, dat voorkomt een hoop snoeiwerk in de zomer.

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Heko, als ze echt uit vorm zijn en heel hoog, is het aan te raden een hovenier of boomverzorger te zoeken die dit voor je doet. Als de vorm weer terug is, kun je het weer zelf bijhouden.

 3. Nu de bomen twee jaar staan, ook afgelopen zomer weer veel gevreet in het blad. Rupsen en veel vliegen. Ik heb ze meerdere malen behandeld maar het blijft terug komen. wat kan ik er aan doen.
  Gerrit

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Gerrit, een naar gezicht, al die gaten. Als het goed is, zijn de plagers al gevlogen. Hun eieren kunnen in het afgevallen blad zitten, of onderaan bij de stam. Je snapt het al, ruim het afgevallen blad op, borstel eventueel de onderkant van de stam af met een ruige borstel om de wintereieren weg te halen. Maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden met nestkastjes voor mezen en andere vogels. Zij eten veel rupsen .

 4. Beste,
  Ik knip inderdaad vlak voor de hoofdlei tak af,volgend jaar zullen op die wonde meerdere jonge scheuten uitkomen,bijgevolg zal dat na enkele jaren daar een grote verdikking zijn ,kunnen wij dat verginderen.
  Bepaalde gedeelten van een platte leitak heeft geen begroeiing,kunnen wij dat bijwerken

 5. Piet van Schilt zegt:

  Beste,
  Wij hebben 3 leilinden voor ons huis staan en deze hebben 12 jaar prachtig gegroeid, tot afgelopen zomer, 1 hoofdzijtak is aangetast en vertoond gaatjes, nu is deze tak er een aantal weken terug volledig afgevallen. Is dit bedreigend voor de gehele boom, is deze aantast door houtworm of een ziekte. Onze bomen hadden alle drie aan de stam 4 mooie zijtakken echter nu is er een af. Wat heeft dit voor gevolg en hoe kunnen we weer een tak laten aangroeien??

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Piet, dit is lastig van een afstand te beoordelen. Uit de gaatjes in de stam zijn insecten gevlogen. Er zit onder de bast een gangenstelsel, wat de boom kan verzwakken. Zoek een boomverzorger in de buurt , laat die het onderzoeken en eventueel behandelen. Om een nieuwe zijtak te krijgen, moet je proberen de boom op een slapende knop uit te laten lopen. Dit is niet eenvoudig.

 6. Dag,
  Ik heb vorig jaar maart (2014) 3 daklindes geplant die gezamenlijk een lange platte groene ‘luifel’ moeten gaan vormen.
  De bomen zijn nog erg iel en hebben al wel goede uitgebreide bamboerekken. Op dit moment (16 febr. 2015) zie ik dat de takken al knoppen beginnen te krijgen. Wat ik graag zou willen weten is of ik de recht naar boven groeiende jonge scheuten moet terugsnoeien of dat ik die moet laten staan om ze wat later in de lente horizontaal om te buigen en vast te zetten om het dak wat ‘voller’ te krijgen? Kunt u mij adviseren?

  • Hoi, de takken zijn nu (februari) vrij stram. Als de knoppen echt uitlopen zitten ze vol water en worden ze soepel. Stel het buigen nog even uit, tot verder in het voorjaar. Takken die nu al teveel zijn, knip je nu weg. Hier hoeft de boom dan geen energie in te steken. Geef ze straks een hand mest en controleer of het buisband waarmee de takken vast gebonden zijn niet ingroeit. Snelgroeiende omhoog groeiende takken gebruik je straks om zwak groeiende horizontale takken te vervangen. ~Marie

 7. Onze leilinden hebben een lengte van 50 meter, met 4 dikke zijtakken , met een hoogte van 4 meter ,is het mogelijk om de bovenste leitak er af te zagen zodat de hoogte op 3.5 meter komt mijn man is 62 jaar en ziet tegen het vele snoeiwerk op groetjes lutgarde

 8. Goedemorgen,
  Mijn leibomen zijn vorig jaar geplant. Ik wil ze graag wat mest geven om groei te bevorderen. Wat voor mest moet ik daarvoor gebruiken en waar haal ik dat?
  Dank en groet.

 9. Een tijdje terug hebben wij nieuwe leilindes in de tuin gekregen. Op aanraden van de hovenier heb ik deze nog niet gesnoeid. Hij gaf namelijk aan dat het niet verstandig was om de eerste 2 seizoenen al te snoeien. Nu gaan we het 3e seizoen in en nu hebben de zijtakken toch al redelijk wat uitschieters gekregen. Kan ik zonder problemen in april nog die uitschieters snoeien zonder dat ik de boom beschadig?

  • Beste Jan-Willem, je hovenier gaf een goede tip, de boom kreeg de rust om zich vast te groeien. Inmiddels moet hij genoeg verankerd zijn en kan hij gesnoeid worden. Knip de zijtakjes terug op de horizontale leggers. Als je aan het eind van een hoofdtak een eindknop laat zitten, geeft deze knop het seintje aan de rest om uit te lopen. Snoeien doet groeien, misschien moet je in de zomer weer een keer knippen. ~Marie

 10. beste,

  Ik heb 2 lindebomen staan klaar om leiden.

  Mijn vraag is; of je de hoofdtak die recht naar boven groeit ook mag gebruiken om te leiden? of mag je enkel de zijtakken gebruiken?

  alvast bedankt,
  jonas

  • Hoi Jonas, een leuke uitdaging, zelf Leilindes kweken. Je laat de hoofdtak doorgroeien tot hij de juiste hoogte heeft. Dan knip je de top eruit. Alle zijtakken bind je horizontaal uit aan draden of bamboestokken. Dus, blijf vooral van de hoofdtak af. ~Marie

 11. Onze lindes staan er al een jaar of 8 en groeien altijd buitengewoon goed. Ze worden jaarlijks terug gesnoeid maar omdat er een weerwar aan kapstokjes ontstond heb ik ze vorig jaar oktober (de bomen zaten nog in het blad) verder – tot valkbij de liggers – teruggesnoeid waardoor de kapstokjes nog maar enkele centimeters lang zijn. Bij die snoeibeurt zijn vrijwel alle bladknoppen (incl. de eindknoppen) verdwenen met als gevolg dat de bomen nu nog niet uitlopen … Als je een klein stukje van de tak krabt is het hout frisgroen maar zoals gezegd (nog) geen knoppen. Moet ik me nu zorgen maken ?

  • Hoi Ronald, je hoeft je nog geen zorgen te maken. De boom moet nu uit allemaal ‘slapende knoppen’ uit gaan lopen. Daarom duurt het dit jaar langer voordat hij nieuw blad gemaakt heeft. Als het goed is, zie je in de zomer weinig verschil, de boom is wel wat zwakker. Geef hem wat mest zodra het blad eraan zit. ~Marie

 12. Beste Marie,

  Afgelopen najaar hebben we twee Tilia Europaea in leivorm geplant. De een heeft itt de ander nog geen blad. De knopjes zijn er wel maar lopen nog niet verder uit. De stam en takken zien er nog groen en sappig uit. Is dit normaal? Waarmee kan ik het uitlopen bevorderen?
  Alvast bedankt voor het antwoord.
  Groet Jeroen

  • Hoi Jeroen, het is een koud voorjaar, daarom lopen de bomen wat later uit. Zeker als ze net geplant zijn. Als het goed is, moeten ze binnen 2 weken echt uit gaan lopen. Het kan zelfs zo zijn, dat de bomen altijd op verschillende tijden uit lopen, als de bomen verschillende herkomst hebben. ~Marie

 13. Ik heb 3,lindes waarvan er 2 in een border staan. Nu hebben de 2,lindes in de border wat geel in het midden van het blad. En de linde die niet innde border staat heeft mooi groen blad. Wat zou dat volgens.u.kunnen zijn.?? Bomen zijn in oct verplant. Gr harm

 14. Hallo, ik heb 2 leilinden sinds vorig jaar in de voortuin die ik in januari gesnoeid. Nu heb ik een collega die al 19 jaar lang in maart/april snoeit. Zowiezo als het niet meer vriest en soms is dat pas als het eerste blad er al aan zit. Voor hem de perfecte manier maar geld dat voor alle leilinden aangezien veel mensen in het najaar snoeien? En hoe kan ik de twee leilinden met Alkmaar verbinden? Bedankt alvast voor het antwoord. Groetjes

  • Hoi Wouter, dat is een mooie discussie. Het voordeel van laat snoeien is dat je maar heel kort een kale boom hebt. Veel mensen planten een leilinde voor privacy. Van oudsher staan er veel leilindes rondom boerderijen. Boeren hadden vaak in januari niet veel werk, dat was voor hen de ideale tijd om de leibomen en knotwilgen te snoeien. Dus, kies wat jij het belangrijkste vind. Om de takken aan elkaar te verbinden laat je ze eerst langs een horizontale stok of draad naar elkaar toe groeien. Daarna kun je ze midden in de zomer allebei een beetje aansnijden in de lengte. ‘Plak’ deze takken op elkaar en bindt ze vast met een stukje raffia of tuintouw. ~Marie

 15. Beste Marie, we zijn nu een tijdje verder maar helaas is er van verdere uitloop totaal nog niets te zien. Wat kan ik doen om alsnog uitloop te bevorderen of gaat de boom nu toch kapot?.. is mesten nog zinvol?

 16. Hallo Marie
  ik heb ook 5 mooie hoge leilindes staan.
  Elk jaar snoei ik ze tot tegen de taken weg, gewoonlijk rond 1 November.
  Maar…bij 2 van de 5 bomen komen er ondergrondse scheuten rond de stam uit in het gras.
  Elk jaar meer en meer. Een aantal keer in ‘t jaar snoei ik deze taken tot tegen de grond weg.
  Hoe kan ik deze overbodige scheuten weg krijgen want de circle rond de stam wordt elk jaar maar groter.
  Groeten Renilde?

  • Beste Renilde, dat moet een mooi gezicht zijn, 5 identieke leibomen. Sommige lindesoorten maken inderdaad wortelopslag, dat zijn die scheuten uit de grond. Ze blijven terugkomen. Vaak zie je dat mensen ze als een kraag rondom de boom laten groeien. Ze snoeien de bovenkant op 80 cm af. De boom krijgt zo een natuurlijke rand, dit is het mooist als alle bomen zo uitgroeien. Dus, aan jou de keuze, ga je de strijd aan of knip je ze tot iets moois? ~Marie

 17. Wij hebben achterin de tuin ivm de inkijk 4 leilindes gezet en staan nu zo’n 3 jaar. Er zitten enorme lange scheuten aan de bovenkant en ook steken er veel takken naar voren. Ze zijn nog nooit gesnoeid…wanneer kan ik dit het beste doen? Nu zijn ze net een beetje hun blad aan het verliezen… Gr Natasja

  • Hoi Natasja, binnenkort krijgen we de eerste herfststormen, dan breken de lange takken gemakkelijk af en dat geeft lelijke wonden. Daarom is nu snoeien beter. Een leilinde kan je vrijwel altijd snoeien, let wel op de vorm. De scheuten bovenop snoei je weg. Als er een horizontale tak mist, kun je voorzichtig proberen een tak wat naar beneden te buigen. Zet hem vast met buisband, dit rekt een beetje mee. Pas op, de takken worden nu stug, dit uitbuigen gaat beter in het voorjaar in mei bijvoorbeeld. ~Marie

 18. Ed van Gelderen zegt:

  Hallo, ik heb jaren geleden mijn leilindes getopt net boven de bovenste armen, nu zie ik bij het snoeien dat een van de 2 houtrot in de top heeft, wat nu? Als ik het rotte gedeelte weg moet zagen ben ik de bovenste armen kwijt,zonde ,is er een ander houtrot stopmiddel? Ps het betreft leilinden
  Met vriendelijke groet Ed

  • Beste Ed, zijn de zijtakken nog goed gezond? Dat zie je aan de hoeveelheid blad. Als de groei goed is, heeft de boom een beschermend weefsel aangemaakt, waardoor de rotte plek niet verder kan uitgroeien. Op een horizontale wond blijft water staan, dat zorgt voor rotte plekken. Probeer altijd de zaagsnede iets schuin te laten lopen, of verticaal. Kijk of je het aangetaste hout kunt wegkrabben. Er bestaat boombalsem, dit is wel te gebruiken bij verse wonden, niet bij rottend hout. ~Marie

 19. Thijs van den Anker zegt:

  Afgelopen voorjaar heb ik onze leilinden in een haag gesnoeid van ca 30 cm breed. Het zijn vier bomen. In de zomer heb ik ze nog een keer bijgesnoeid tot een mooie strakke haag. Op een enkele uit schietende tak is het zo gebleven. Nu zijn de bomen kaal en wil ik de overgebleven takken die nog steeds de haagvorm hebben laten zitten om zo volgend jaar een goed begin van de haagvorm te hebben. Ik dit een goed idee of adviseert u toch de bomen helemaal terug te snoeien.

  • Hoi Thijs, als je kiest voor de haagvorm knip je de leibomen als een haag. Dat betekent alleen de buitenkant strak snoeien, niet de takjes tot op de kale stam terugsnoeien. Bedenk wel hoe smal de haag moet blijven, 30 cm is erg smal, dat betekent vaak snoeien in een jaar. Zodra de bomen uitlopen in het voorjaar is hij al breder dan die 30 cm. Snoeien doet groeien, heb je vast al gemerkt. ~Marie

  • Hoi Theo, een linde reageert goed op snoeien, let wel op waar je snoeit. Snoei boven een horizontale legger en maak een beetje schuin aflopende wond. Zoals je hier kan lezen bij reacties van anderen geeft een verkeerd gesnoeide top kans op rotte plekken. Gebruik scherp gereedschap. ~Marie

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid