Hortensia snoeien

Hortensia snoeien

De hortensia is een prachtige bloeier die perfect is als borderplant, oeverplant of haag. Deze plant met de mooie kleurige bloemen is erg makkelijk in onderhoud, maar wel moet je de hortensia snoeien.

Hortensia’s

De hortensia is een struik met heel veel pluspunten. Hij is erg sterk en helemaal niet ziektegevoelig. Hij bloeit maar liefst een half jaar aan één stuk door. Daarnaast is hij zeer makkelijk in onderhoud. Eigenlijk is zorgen voor voldoende water het belangrijkste bij deze plant, lees meer bij hortensia verzorging.

Wanneer hortensia snoeien?

In welke maand kun je een hortensia snoeien? Als je een hortensia gaat snoeien is het belangrijk om eerst na te gaan welke soort je hebt, kijk daarom eerst bij hortensia soorten. De meest bekende soort is de boerenhortensia, met grote bolle bloemen of schermbloemen.

Hortensia’s zijn in twee groepen te verdelen, namelijk bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuwe knoppen. Hieronder vind je voor beide groepen een handleiding en video voor het snoeien. Heb je een pluimhortensia, kijk dan bij pluimhortensia snoeien.

Bloeiers op oude knoppen

Binnen de eerste groep vallen de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Hydrangea aspera en Hydrangea involucrata. Deze soorten bloeien op de knoppen die het jaar ervoor zijn aangelegd.

Deze hortensia’s hoeven eigenlijk helemaal niet gesnoeid te worden, wel moet je de uitgebloeide bloemen afknippen. Alleen als je vindt dat hij te groot en te breed wordt is snoeien nodig.

 1. Knip na de winter (en altijd vóór 1 maart) altijd de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar dikke en gezonde knoppen. Dit kun je eventueel ook al voor de winter, na de bloei, doen.
 2. Deze struiken moet je nooit in het voorjaar snoeien, omdat ze dan nauwelijks zullen gaan bloeien. Wel kun je in het voorjaar een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zodat de struik zich kan verjongen. Kies dan voor de twijgen die het meest overhangen of de hoogste twijgen.
 3. Wil je je hortensia toch rigoureus verkleinen dan kun je bijvoorbeeld het ene jaar de ene helft van de takken afknippen en het andere jaar de andere helft. Op de gesnoeide stelen zullen dat jaar geen bloemen komen.
 4. Bescherm deze soorten bij late nachtvorst extra tegen de kou, zodat de bloemknoppen niet zullen bevriezen.

Ook zo gek op je hortensia en wil je hem optimaal verzorgen? Bekijk dan al onze video’s en artikelen over de hortensia.

Bloeiers op nieuwe knoppen

Onder groep twee vallen de Hydrangea arborescens en pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Deze bloeien op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden, en bloeien dus ook gewoon door na het snoeien. Hortensia ‘Forever&Ever’ is de enige Hydrangea macrophylla die ook op deze wijze gesnoeid kan worden.

In het vroege voorjaar kun je deze hortensia snoeien.

 1. Je kunt van deze struiken de planten tot vijftien centimeter boven de grond afknippen, voor een mooie compacte plant.
 2. Wil je dat de plant groter wordt, knip dan alleen de bloemen eraf.
 3. Het snoeien van de hortensia ‘Annabelle’ kan altijd wat rigoureuzer, zodat je mooie grote bloemen krijgt.
 4. De planten hoeven in het najaar niet gesnoeid te worden, omdat de oude bloemen de plant beschermen tegen vorst.

Ook zo gek op je hortensia en wil je hem optimaal verzorgen? Bekijk dan al onze video’s en artikelen over de hortensia.

m1my6ssq5iyt  Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0400Metallo snoeischaar K-0600Metallo snoeischaar K-0100

Voor meer informatie: Metallo Tools en Forever&Ever

De Hortensia Forever&Ever hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden, maar als je dat toch wilt doen kan het haast niet fout gaan. Lees meer over deze bijzondere hortensia die ook een Sanoma Tuinaward won.

Dit artikel heeft de tags: / /

95 Responses to Hortensia snoeien

 1. Petra de Bruijn zegt:

  Ik heb een vraagje over het snoeien van de mijn hortensia. Deze gaat namelijk nu allemaal rechte taken geven die echt heel hard groeien. Ik heb altijd begrepen dat je deze er altijd uit moet knippen en alleen “kronkelig hout” moet handhaven.l
  Mijn vraag, moet ik deze rechte takken eruit snoeien?

 2. Cuijvers Theo zegt:

  Kan ik de stronk ook in 2 of meer delen verdelen nu in het voorjaar? Ik zou hem dan met de schup midden door willen steken en eendeel verplanten. Alvast bedankt Met Vr Gr Theo

 3. Bij het planten van een jong ortensia plantje(annabelle) is er per ongeluk 1 van beide hoofdtakjes blijven hangen waardoor thv 2de bovenste oksels alle knopjes zijn afgebroken.Heeft dit gevolgen voor de bloemvorming en de symmetrie van de plant,aangezien de andere tak nu knopjes heeft dewelke zich 10 cm hoger bevinden.Is het mogelijk dat er nog nieuwe knopjes komen thv de oksels van de afgebroken knopjes?

  • Beste Peeters, het afbreken van de knopjes heeft misschien gevolgen voor het uiterlijk van de hortensia dit jaar, maar straks kan hij weer gewoon in model gesnoeid worden zodat het volgend jaar weer een normaal ‘bolletje’ is. Zorg dat je dan niet alle takken tegelijk tot onderin terugknipt, maar om-en-om, anders heb je volgend jaar geen bloei! Met één keer verkeerd snoeien is een plant nog niet verpest: de voortplantdrang van planten (en mensen en dieren!) is zo sterk dat ze altijd wel weer een manier vinden om in bloei te komen. Maar dit jaar nog nieuwe knoppen oder de oksels gaat waarschijnlijk niet meer gebeuren.

 4. Frans van Hoffen zegt:

  Mochten je hortensia’s wel hard groeien, maar … niet bloeien is het handig (en aanbevolen!) om ‘wortelsnoei’ toe te passen. Steek met spade heel dicht om de hele struik heen zo diep mogelijk alle wortels af. Nu in maart! Je zult straks versteld staan!

 5. Anneke Sluijer zegt:

  Hoi. Ik heb 2 jaar geleden pluimhortentia’ s geplant.
  Vorig jaar hebben ze amper gebloeid en nu zien ze eruit alsof ze helemaal niet meer opkomen. Wat moet ik doen? Het gaat om een aantal van ongeveer 10 stuks. Ik vond het zo jammer. Ik vind het zo verschrikkelijk mooi om een rij met volle hortensia’s aan de rand van je tuin te hebben.

 6. Hallo. ik heb 4jaar geleden 12 hortensia geplant in bosrijke omgeving.
  Tot nog toe heb ik geen bloemen gehad. De plant staat er verder mooi bij Wat moet ik doen?

  • Beste Ida, de meeste hortensia’s doen het uitstekend in een bosrijke omgeving; de licht beschaduwde plekken en de grond is humusrijk en wat zuur, precies wat de hortensia het liefste heeft. Heb je de hortensia’s afgelopen jaren misschien volledig kort gesnoeid? De meeste hortensia’s bloeien op oud hout. Als je ze helemaal terugsnoeit komen het jaar erop geen bloemen. Snoei ze daarom om de tak, de ene wel, de andere niet. Je hortensia’s zijn dan overigens niet verloren hoor; volgend jaar zullen ze wel weer gewoon opnieuw bloeien. Ze slaan alleen een jaartje over.

 7. Van Loenhout Ton zegt:

  Fantastische leerrijke filmpjes, doorgaan a.j.b.
  Heb in de tuin een stuik met purperen bijna ronden bladeren, de onderkant is groen. Hoe vermeerder ik deze plant?
  Dank voor uw reactie,
  Ton van Loenhout.

 8. In 2005 hebben wij een klimhortensia geplant. Deze bloeide altijd mooi. In aug. 2008 zijn wij verhuisd en hebben onze klimhortensia meegenomen. Sindsdien bloeit de hortensia niet meer. Hij staat op een vergelijkbare plaats als bij ons vorige huis en de Boerenhortensia’s (die al in de tuin van het nieuwe huis stonden) doen het wel erg goed. Ieder jaar zie ik wel dat er wat nieuw blad wordt aangemaakt, maar echt groter/hoger wordt de klimhortensia ook niet meer.
  Iemand adviseerde mij om de klimhortensia compleet terug te snoeien, in de hoop dat deze weer “wakker” zal worden. Klopt dat? En wanneer kan ik dat het beste doen (zowel om bloei te stimuleren als groei van de plant zelf)? BVD!!

  • Dag Judith, compleet tot onderin weg snoeien is eigenlijk zonde; je kunt dan net zo goed een geheel nieuwe plant kopen. Snoei aan het eind van de winter wel de zijtakken weg. Ook kun je hem speciale hortensiamest geven. Hopelijk slaat hij volgend jaar wel aan!

 9. Wij hebben al een aantal jaren 3 struiken van de hydrangea macrophylla hovaria fireworks white in de tuin staan. Een jaar gebloeid daarna niet meer.1keer gesnoeid geen bloei,dus niet meer gesnoeid. Nu reusachtige struiken zonder bloei.we weten het niet meer iedereen zegt iets anders. Help ons.

  • Beste M. Storms, je zegt dus eigenlijk: jaar 1 in bloei gekocht, jaar 2 gesnoeid en jaar 3 geen bloei en niet gesnoeid? Ik vraag me af op welke manier je in jaar 2 gesnoeid hebt. Zoals je hierboven in het artikel leest, kun je de macrophylla alleen rigoureus snoeien door de takken om en om weg te nemen. Natuurlijk kun je ze ook allemaal tegelijk wegnemen, maar daardoor blijft de bloei uit. Als je dit jaar niet gesnoeid hebt, of slechts alleen de dode bloemen weggenomen hebt, dan zullen ze volgend jaar wel weer bloeien. De hovaria hortensia verkleurt mooi tijdens de bloei, maar verder is het een gewone hortensia. Je kunt nu nog wel van de lange scheuten de bovenste top ( ca 30 cm) terugknippen.

 10. Ben van duinkerken zegt:

  Ik heb een klimhortensia speciaal voor de noordkant, witbloeiend.
  Hij wordt echter veel te groot.
  Hoe kan ik deze het beste snoeien, zodat ik het volgende jaar weer de mooie witte bloemen heb?

  • Dag Ben, als hij te groot wordt, moet je gewoon snoeien om hem weer in vorm te krijgen. Dat gaat dan wel ten koste van de bloem. Klimhortensia bloeit op het oude hout, laat wat oude takken zitten, en snoei deze volgend jaar na de bloei terug. Laat de hoofdtakken zitten, en snoei de zijtakken terug.

 11. Beste,

  Ik heb boerenhortensia’s en die hebben al 2 jaren niet meer gebloeid.
  ik snoei ze nooit, de panten zijn mooi, maar geen bloei?
  Wat doe ik verkeerd, en wanneer en met wat mag ik ze eventueel bemesten?
  Hartelijk dank bij voorbaat,
  Erika

  • Hoi Erika. Vreemd, want je mag de boerenhortensia snoeien om hem binnen de perken te houden en te verjongen, maar als je niet snoeit, bloeit hij normaal gesproken ook gewoon. Niet bemesten kan de bloei doen verminderen, maar dat hij helemaal niets meer doet? Goede meststoffen zijn speciale hortensiameststoffen van het tuincentrum. Kijk ook eens in ons artikel over hortensia verzorging. Succes ermee.

 12. Hallo, ik heb een hoge witte hortensia, ik heb geen idee wat voor soort. Zoiets als Hortensia Annabel. Er zitten nu alleen nog witte ingedroogde bloemen op die er af en toe afwaaien. Mag ik deze eraf knippen, of kan ik de takken al snoeien? Hij is niet erg stevig, dus snoeien zou wel helpen .Groetjes Ineke.

  • Ja hoor, je mag bij elke soort hortensia de bloemen eraf knippen na de bloei. Alleen bij bloeiers op oude knoppen moet je niet te diep knippen, dus echt alleen de bloemen afknippen. Als je een Hortensia Annabel hebt kan er niet veel misgaan, het zou ook een pluimhortensia kunnen zijn. Bedenk wel dat de bloemen in de winter met sneeuw voor een prachtig beeld kunnen zorgen in de tuin.

 13. cor v.amsterdam zegt:

  ik heb j.l. zaterdag een snowball hortensia in de tuin
  maar het blad is aan het verkleuren van donker naar lichter
  groen heeft dit met nachtvorst te maken en kan dit kwaad

 14. Beste, ik heb 5 eikenbladhortensia in mijn tuin naast elkaar sinds 2 1/2 jaar. De hortensia t dichts bij t huis heb ik al eens moeten vervangen omdat de plant t niet goed deed. Nu staat er sinds een jaar een nieuwe hortensia en deze vertoont dezelfde problemen. Blad blijft klein, hangt snel slap. Ik heb al een tijd extra water gegeven maar dit lijkt niet echt te helpen. Waar kan t aan liggen?

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Esther, dicht bij het huis is de grond vaak droger, er zit een fundering van het huis. Dat kan een oorzaak zijn, hortensia houdt van vocht. We hebben pas 1 koude nacht met nachtvorst gehad, hierdoor kan het jonge blad bevriezen en dan gaat het ook hangen. Meng de grond rondom met Vivimus van DCM, dat zorgt voor meer bodemleven, betere wortelgroei en houdt het vocht vast. Succes!

 15. ruud de pauw zegt:

  ik heb een witte hortensia in bloei gekocht.
  ik heb de uitgebloeide bloemen er uit gesnoeit.
  krijg ik opnieuw nieuwe bloemen dees jaar.
  ge groetjes van ruud

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Ruud. Heb je alleen de bloemen of de hele takken tot onderin afgeknipt? In dat laatste geval krijg je geen bloei dit jaar. De hortensia bloeit op oud hout, dus je kunt de takken het beste om en om snoeien. Volgend jaar zal hij wel weer opnieuw in bloei komen.

 16. Marjolijn Blom zegt:

  Hallo, ik heb ook twee annabel struiken in de tuin. Ze bloeien altijd heel mooi, maar worden altijd zo hoog zodat de bloemen bij een bui regen helemaal gaan hangen naar de grond. Nu is mij eens verteld, dat je de struik kunt snoeien als je de bloemknoppen ziet zitten, zodat de struik kleiner wordt en vervolgens komen er dan weer nieuwe knoppen. Is dit zo?

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Wat een vreemde plant is die Annabelle eigenlijk hè? Welke plant- of diersoort kan zijn eigen hoofd nu niet rechtop houden? Sowieso is het nodig om een goede constructie van steunringen te maken die de plant omhoog houdt. Maar daarmee neem je niet weg dat de bloemen na een regenbui kunnen gaan hangen, die zijn gewoon gigagroot en topzwaar. De beste tijd om Annabelle te snoeien is inderdaad het voorjaar, want Annabelle bloeit, anders dan de boerenhortensia bijvoorbeeld, op eenjarige scheuten. Als je hem terugsnoeit in maart of april, zal hij gewoon weer nieuwe scheuten aanmaken en opnieuw en compacter, bossiger terugkomen. Je bent nu wel erg laat met snoeien. De plant zal daardoor later bloeien, de keuze is aan jou.

 17. Trudie Ruijterkamp zegt:

  Wij hebben ook een annebelle vorig jaar na een fikse regenbui waren er 6 takken afgebroken.nu heeft mijn man een vierkante geraamte van hout gemaakt en een oude rooster uit de koelkast.
  die kunnen wij mee schuiven naar boven elke scheut duwen we door de spiralen van het rooster en zo wordt het een stevige struik

 18. Beste Hortensia vrienden,
  mijn witte hortensia heeft nu naar de regen allemaal bruine bloemen kan ik die weg snoeien of moet ik ze laten zitten. grtjes peter.

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Peter. Je kunt ze weghalen als je je eraan stoort. Afhankelijk van het soort waarmee je te maken hebt, maakt hij nog nieuwe bloemen aan. Soorten die op eenjarig hout bloeien kunnen opnieuw in bloei komen. Ouderwetse soorten (zoals de boerenhortensia, macrophylla) bloeien op oud hout waardoor je weer een jaartje moet wachten helaas.

 19. ik heb in de tuin hortensia’s staan, waarvan de ( witte ) bloemen uitgebloeid zijn en bruin beginnen te worden. Kan en mag ik die uitgebloeide bloemen nu al afknippen of moet daar mee wachten tot het najaar ?

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Cor, voor de planten maakt het niet uit als je ze nu terugknipt. Knip net onder de bloem, als je te diep knipt, haal je de bloemknoppen voor komend jaar weg.

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Cora, als de hortensia in een pot staat, laat dan het water eruit lopen. In de tuin zakt het water weg, daar verzuipt hij niet zo snel. Ze houden wel van vocht, dus dat moet goedkomen!

 20. Moet ik een pas geplante eikenblad hortensia ondersteunen door er stokken langs te steken? De mijne zijn pas geplant maar de bladeren (stelen) gaan echt volledig op de grond hangen….

  • Marie (tuinieren.nl) zegt:

   Beste Ann, eikenbladhortensia groeit snel, de jonge takken kunnen dan inderdaad gaan hangen. Probeer ze met plantsteunen te ondersteunen. Als je stokken met tuintouw gebruikt, let dan op dat het niet te strak zit en insnoert. Succes, Marie

 21. Soms heb je mooie volle bossen en dan weer van die iele, met weinig takken maar toch veel bloemen. Is er een methode om meer takken te kweken op een of andere wijze en dus een vollere bos te krijgen??
  Vroeg snoeien, niet snoeien!! HELP

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Tonnie, lastig hè? Aan de dunne iele takken groeien meestal geen of hele kleine bloemen, knip deze takken diep – dicht bij de grond- weg. Zo krijgen de andere takken meer kans om bloemen te maken. Kijk ook eens omhoog, staat er een grote boom of struik boven die al het licht en voeding wegneemt? Snoei dan hier wat van weg, zodat er weer licht komt bij de hortensia. Soms kan je er niks aan doen, dan zit het weer gewoon niet mee. Volg de aanwijzingen en kijk hoe de plant erop reageert. Succes.

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Tonnie. Geef even aan met welk soort hortensia je te maken hebt, dat is van groot belang voor de snoeiwijze. Doorbloeiers (die op oud en nieuw hout bloeien) hoeven niet of nauwelijks gesnoeid te worden. Een beetje vormsnoei is genoeg, de rest gaat vanzelf. In principe hoef je hortensia’s die op oud hout bloeien ook niet te snoeien, maar wil je de hele struik verjongen, dan kun je rond februari of maart alles wegknippen tot vlak boven de grond. Het enige risico is dat hij een jaar lang bloemen overslaat. Bloeiers op jonge scheuten zoals de ‘Annabelle’ kun je na de winter tot onderin terugknippen of te halveren. Laat een deel van de oude takken zitten, zo krijg je stevigere planten die minder uiteenvallen.

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Ans, dat ligt aan de grootte van de potten. De wortels van de hortensia kunnen vorstgevoelig zijn, als de pot te krap is . Ze vriezen dan tegen de binnenkant van de bak kapot. Pot ze eventueel nu over in een ruimere pot. Het verse laagje potgrond rondom beschermt ze tegen de kou.
   Zorg ook dat de potten goed afwateren, zitten er gaten in de bodem? In de winter hebben ze minder water nodig. Als het water in de pot blijft staan, rotten de wortels weg.

 22. Mijn vraag is of je een hortensia (roze bloem) ook kunt snoeien in deze tijd van het jaar? Kan ik de oude bloemen er uit knippen om de tuin winterklaar te maken of vriest hij dan straks kapot?
  Ook heb ik deze zomer voor het eerst last gehad van witte stippen op de takken onder de bloemen, wat kan dat geweest zijn?

 23. Hallo, ik heb eigenlijk een paar vraagjes. Wij hebben vrij veel hortensia in de tuin staan, super mooi! Maar ze worden echt te groot.
  Van één weet ik niet wat voor een soort het is. (Ik heb al op jullie site zitten snuffelen, maar kan het niet vinden) hij lijkt het meeste op de boeren hortensia. Maar zijn bloem blaadjes zijn harder, kleiner en het zijn er veel meer. Hele grote compacte stevige bloemen geeft hij. Weten jullie of ik deze als een boeren hortensia kan behandelen?
  De andere midden in de voortuin is zo groot geworden dat hij over de buxus heg hem valt. Als ik deze nu tak om tak ga snoeien. Ben ik bang dat de helft nog steeds veel te groot is om komende zomer fatsoenlijk er bij te staan. Het zijn lange scheuren die omvallen. Het is een boeren hortensia. Kan ik de helft echt kort snoeien en de andere helft, gewoon iets korte maken. (Om die taken volgend jaar echt terug te snoeien? Maar niet een jaar helemaal niks te hebben?).
  En als laatste; Geven jullie ook snoei advies aan huis, wand eigenlijk heb ik nog veel meer planten wat ik hulp bij zou kunnen gebruiken?

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Colette, als de hortensia bolle bloemen heeft , kan je hem inderdaad hetzelfde snoeien als een boerenhortensia. De hoge soort kun je verjongen, door jouw beschreven methode. Je zal volgend jaar iets minder bloemen hebben. Dat ze zo hoog worden, kan ook te maken hebben met een donkere standplaats, ze groeien naar het licht.

 24. Zou graag antwoord willen hebben over een wurgplat die ik in mijn tuin hebt probeer hem al met wortel en al te bestrijden maar misschien is er een makkelijk manier of een middel daartegen.
  Groetjes Ciska

 25. Vraag, we hebben 2 hortensia s van 6 jaar oud. Dus grote struiken.
  Op het moment zijn ze hellemaal kaal ,dus geen blad groei, wat toch al wel moet.
  Wat moet ik doen, hellemaal kort snoeien???

 26. Ik heb al een paar jaar een paar hortensia’s in de tuin staan, ze bloeien wel elk jaar maar ze worden niet groter.
  Ik had zo graag grote struiken gehad, waar ligt dat aan?
  Wel bloemen maar nog net even groot als ik ze geplant heb!!
  De groei gaat maar niet vooruit..
  Gr

  • Hoi Tinny, planten hebben net als mensen voeding, water en ruimte nodig. Kijk eerst eens of ze dat hebben. Het kan ook zijn dat je een dwerg groeiende hortensia hebt staan. Of een hele compacte. Als ze wel goed bloeien maar niet groeien kan dat ook de oorzaak zijn. Laat je me nog weten welk van deze tips bij jouw planten hoort? ~Marie

 27. monique verwijmeren zegt:

  Ik heb een wilde hortensia. Weet niet de naam. Staat voor het tweede jaar. Heeft vorig jaar geen bloemen gehad. En nu ook nog niet. Snoeien? Of juist alleen extra bemesten?
  Groeten monique

  • Beste Monique, wat bedoel je precies met een wilde hortensia? De boerenhortensia heeft ronde bloemen, en is meestal roze. Kijk nog eens goed naar je plant, voordat je gaat snoeien. Zo rond deze tijd verschijnen de bloemknoppen, ze zitten aan het einde van de takken en zijn nog erg klein. Als de vorm van de plant nog niet mooi is, kun je hem gerust snoeien voor een betere vorm. Dan slaat hij zeker een jaar bloei over. Extra mesten geeft meer groei, niet meer bloei. Dus, wat wil je? ~Marie

 28. Petra Gerats zegt:

  Ik heb 2 klimhortensia’s in mijn tuin. De ene bloeit elkjaar, de andere heeft nog nooit gebloeid in de 4 jaar dat ze er staan. Wat kan ik doen om ook deze laatste aan het bloeien te krijgen?

 29. Hallo,

  Ik heb een klimhortensia geplant tegen de muur van mijn appartement. omdat er weinig regenval is, zo strak langs de muur heb ik hem vaak eens per 2 dagen water gegeven. de grond die normaal kurkdroog was en nauwelijks water opnam voelt nu nat aan en is donker van kleur. de hortensia hangt slap en de bloempjes komen niet uit. knopjes worden bruin. is de plant verzopen? ik heb hem nu al een paar dagen geen water gegeven ondanks dat is de grond nog nat. komt hij nog niet bij. zou het kunnen dat hij over een paar weekjes weer opknapt of kan ik hem gewoon nu al afschrijven?
  met vr. gr. Linda

  • Hoi Linda, als het écht een hete dag is, zoals in de zomer vaak voorkomt is het voor de plant ook te heet. Ze zijn dan niet in staat om water op te nemen, het blad blijft slap hangen. Dat moet later als het koeler is, weer bijkomen. Klimhortensia is een schaduwplant, als hij te veel zon krijg, verbrandt het blad. Dat ziet eruit als bruine randen aan het blad. ~Marie

 30. kea van esseveldt zegt:

  Ik heb 2 maanden geleden bij tuincentrum hortensia’s in pot gekocht voor op terras. Bij nachtvorst binnen gezet maar helaas zitten er nu praktisch alleen nog uitgebloeide/dode bloemen in. Wat kan ik doen om hem weer in bloei te krijgen? Dank voor de hulp !

 31. Wij hebben een drietal hortensia’s forever&ever die al een paar jaar geweldig bloeien. Omdat ze zo groot werden, hebben wij de gehele planten flink teruggesnoeid in april. Zij groeien weer prachtig groen, maar hebben geen enkele bloemknop meer. Zeer teleurstellend. Hebben wij iets niet goed gedaan?

  • Hoi Connie, het voordeel van de Forever & Ever is dat ze zowel op oude en nieuwe takken bloeien. Aangezien je de planten flink hebt teruggesnoeid, zullen ze op de oude takken niet bloeien dit jaar, want die heb je er immers helemaal uitgehaald. Wel bloeit de hortensia dit jaar nog op nieuwe takken, al duurt het misschien wat langer voordat dit gebeurt omdat je zo radicaal gesnoeid hebt. Volgend jaar zijn er ook weer oude/ tweejarige takken (de nieuwe takken van dit jaar) en nieuwe takken dus zal hij weer wat vroeger en uitbundiger bloeien.

 32. Mijn buurman gaat een nieuwe tuinafscheiding plaatsen, en hierdoor staat de hortensia zo raar in de tuin kan ik hem nu verplaatsen of moet ik tot in het voorjaar wachten,

  • Beste Brigitta. Wacht liever tot het voorjaar. De hortensia staat op het moment niet alleen volop in blad, maar ook nog in bloei. Dat onttrekt zoveel krachten van de plant dat het verplaatsen hem de kop kan kosten. Mocht je er toch mee aan de slag gaan; graaf de kluit zo ruim mogelijk uit zodat de wortels niets te leiden hebben. Geef hem vervolgens na aanplant iedere dag, zo nodig tweemaal daags water.

 33. Wij hebben 2 hortensia’s staan. Beide zitten vol met groene knoppen maar bloeien doen ze niet. Ze krijgen water mest en zon. Vergeet ik wat? Welke soort ik heb geen idee maar vind het wel jammer dat ze niet bloeien. Enig idee iemand?

 34. Hallo,
  Ik heb een border vol hortensias Annabelle. Prachtig in bloei, maar doordat ze zo groot zijn hangen de bollen nu op de grond.
  Heeft u een tip om zo omhoog te houden en die ik makkelijk in de border kan verwerken? De border is ongeveer 5 mtr bij 1 mtr diep.

  • Hallo Daniëlle, om de ‘Annabelle’ rechtop te houden kun je het beste bamboestokken of steunringen gebruiken. Daarbij is het ook nog zo dat je deze struiken het beste in groep aan kunt planten, zo hebben ze steun aan elkaar. Wist je dat er sinds kort ook een variëteit op de markt is onder de naam ‘Strong Annebelle’? Deze heeft stevigere takken waardoor de grote bloemhoofden beter rechtop blijven – ook na een regenbui.

 35. De takken van onze boerenhortensia’s zijn eigenlijk te dun voor de zware bloemen. Die liggen allemaal op de grond. Hoe kunnen we zo snoeien dat er takken wat steviger kunnen worden en de bloemen wat hoger blijven? Is dat hetzelfde als voor de Annabelle van de vraag hierboven?
  Planten staan nu voor het 3e jaar en hebben erg veel bloemen.
  Bedankt vast voor tips!

 36. Goedemorgen,
  Helaas zijn onze hortensia’s deze zomer niet gesproeid en door de hitte helemaal verdord, inclusief de takken.
  Heeft het zin om ze nu (half augustus) helemaal te snoeien of kan ik ze beter vervangen?

 37. yvonne Deijkers, Tilburg zegt:

  Dank voor uw reactie. Ik begrijp uit veel reacties dat snoeien ook inhoudt dat je het jaar daarop geen bloemen hebt. Ik heb ‘n Hydrangea aspera Macrophylla, die al 3 jaar geen bloem geeft.
  Hij wordt ontzettende hoog. Wil hem graag kleiner maken, maar ben bang dat ik volgend jaar weer geen bloemen heb. Wat te doen?

 38. Tegen een zijmuur staat al jaren een klimhortensia.Elk jaar snoei ik groene uitlopers terug, maar hij wordt nu wel heel erg breed.
  Kan ik hem terugsnoeien tot op het oude hout, dikke stammen op de muur. Loopt hij dan wel weer uit.? Dat hij niet gaat bloeien, vind ik niet erg. alvast bedankt.

  • Hoi, zo te horen heb je een oude klimhortensia, die moet je voorzichtig behandelen. Wat je voorstelt is vrij rigoureus. Snoei 1/3 deel van de plant terug op het oude hout, kijk hoe de plant hierop reageert en snoei dan komende zomer nog eens een 1/3 deel terug. Het kost de plant veel kracht om vanuit ‘niets’ weer uit te lopen. Succes. ~Marie

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid