Hortensia verplaatsen

Hortensia verplaatsen

Als je een hortensia verplaatsen wilt kun je dat het best doen in de lente. Of je hem nu wilt verplanten of verpotten, je moet altijd op een aantal dingen letten.

Hortensia verplaatsen

In deze video laat tuinman Jurgen Smit precies zien hoe een hortensia verplaatsen in zijn werk gaat. Ook vertelt hij alles over een hortensia verplanten, delen en verpotten.

Wanneer verplaatsen?

De ideale tijd om de hortensia te verplaatsen is in maart of april. Dan zit er namelijk nog geen blad aan de hortensia en kun je goed zien wat je doet. Daarnaast heb je in die periode weinig kans op vorstschade. In maart en april is de hortensia nog in rust en krijg hij de tijd om zichzelf opnieuw te herstellen voordat hij weer gaat groeien, want waar je de plant ook door gaat steken, de wortels gaan voor een groot deel stuk.

Hortensia verplanten

Volg onderstaande stappen als je een hortensia verplaatst, die in de volle grond groeit.

 1. Graaf de hortensia uit. Graaf ruim van de plant af, het is niet erg als de kluit ongeveer net zo groot is als de plant zelf.
 2. Graaf een nieuw plantgat, dit moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit.
 3. Doe er potgrond en meststoffen bij als je gaat planten.
 4. En niet te vergeten: water geven op het moment dat de plant weer op zijn nieuwe plek staat.

Hortensia vermeerderen

In maart en april kun je de hortensia ook vermeerderen. Dat kun je doen door de kluit te delen. Op die manier maak je van een hortensia met een kluit van tachtig centimeter doorsnede wel zes tot acht nieuwe hortensia’s!

 1. Graaf de hortensia uit. Graaf ruim van de plant af, het is niet erg als de kluit ongeveer net zo groot is als de plant zelf.
 2. Hak de kluit met een sterke schep in stukken en lepel de kluit uit.
 3. Maak plantgaten die ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit.
 4. Vul het plantgat op met potgrond en meststoffen.
 5. En niet te vergeten: water geven op het moment dat de plant weer op zijn nieuwe plek staat.

Hortensia verpotten

Hoe zit het met verpotten? Hortensia’s doen het prima in pot, maar na een jaar of drie zie je dat de kluit klem komt te zitten. Nu kun je de hortensia gewoon verplaatsen naar een grotere pot met wat potgrond en meststoffen. Wil je je oude pot behouden? Dan kun je de hortensia kleiner maken:

 1. Haal de hortensia uit de pot.
 2. Zaag ongeveer een derde van de wortelkluit weg.
 3. Zet hem terug in zijn oude pot, met potgrond en meststoffen erbij.
 4. Snoei vervolgens alles weg op 15 centimeter boven de grond.

Bij de meeste hortensiasoorten krijg je als je dit doet het eerstvolgende jaar geen bloemen. Behalve bij de boerenhortensia, die loopt gegarandeerd weer uit en geeft nog volop bloemen tot oktober/november.

Voor meer informatie: Forever&Ever

Dit artikel heeft de tags: / / /

32 Responses to Hortensia verplaatsen

 1. Ik heb een vraagje ik heb gisteren mijn hortensia van de achtertuin naar de voortuin verplaatst netjes potgrond onder de kluit gedaan en erboven door de grind zoals te zien op het filmpje water gegeven en nu vanochtend hingen de bladeren helemaal slap .
  Zijn ze nog te redden of is dit normaal??
  Het zijn hortensia van dik een meter hoog en ongeveer 70 cm breed.

  Gr. Leontien

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Leontien, ik mis één ding in je verhaal, terugsnoeien. Heb je dat ook gedaan? Zoals je merkt hangt het blad slap. Knip rondom wat takken weg en blijf water geven, tot het blad er fris bijstaat. Succes.

 2. Hoi, mijn rose hortensia’s vertonen dit jaar voor’t eerst onder het blad en op de takken kleine, witte bolletjes . Zij zitten er vol mee maar bloeien verder prachtig, alleen de bladeren lijken geel te worden.
  zij staan al enkele jaren in de voortuin en hebben altijd volop gebloeid. Wat moet ik doen?
  Vriendelijke groet Catrien

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Catrien, je bent niet de enige met wolluis in de hortensia. Wolluis zit onderaan het blad, dat doen ze niet voor niets. Zo worden ze niet snel gezien door hun natuurlijke vijanden. Bespuit de plant vooral aan de onderkant met een biologische luizenbestrijder zoals Spruzit, of knip het aangetaste blad eraf.Geef hierna weer een handje mest, dan krijgt de plant weer energie om de luizenaanval te doorstaan. Kijk ook even hier: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/bladluis-bestrijden.

 3. J. van Doren zegt:

  Hallo,
  Ideaal had ik de hortensia’s die ik in mijn tuin heb staan in het voorjaar verplaatst echter….
  Ik ga nu in de maand juli/augustus verhuizen en wil heel graag mijn diverse hortensia’s meenemen….

  Hoe kan ik het beste nu omgaan met mijn planten om de verhuizing tot een prachtig bloeiend eind te krijgen? Verhuizen met een plastic zak om de kluit en goed vochtig houden of juist pas bevochtigen/snoeien na verplaatsen??

  dank voor het antwoord..

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi, goed plan, de tuin meeverhuizen. De zomer is niet de beste periode. Flink terugsnoeien, kluit vochtig houden in de plastic zak en zo snel mogelijk uitplanten en nat houden. Maak de kluit zo groot mogelijk. Succes

 4. Dag,

  We hebben van onze kinderen met Pinkster een prachtige grote hortensia plant gekregen in een plastic pot. Deze plant zuipt water en is nu al aan het verkleuren naar grijs. kan ik deze nu al verpotten naar een grotere terracotta pot?

  Mag ik vernemen

  Met vriendelijke groet
  Hans Valk

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Hans, een mooi cadeau. Het grijze blad duidt op meeldauw. Verpotten naar een grotere pot met verse potgrond is een prima plan. Dan hoe je minder water te geven. De meeldauw komt door het vochtige warme zomerweer. Je kan er tegen spuiten, of knip het aangetaste blad weg.

 5. Beste Hans,
  Ik mag over een aantal weken de hortensia van mijn schoonzus overnemen. Hij staat nog vollop in bloei. Is het nodig om voor het verplaatsen eind augustus de hortensia terug te snoeien?

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Lisette, probeer het verplanten nog iets meer uit te stellen, tot begin oktober. Als dat niet kan, dan zul je hem flink moeten terugsnoeien, haal 1/3 deel van de takken weg. Als ze na het verplanten slap blijven hangen, knip je nog meer blad weg.

 6. wij gaan verhuizen en hebben onze pluimhortensia op stam mee verhuis al naar ons nieuwe huis.. Op ons oude adres staan er nog 2 prachtig in bloei met witte bloemen. Op ons nieuwe adres hangen de bladeren naar beneden en hangen slap. En de bloemen zien er bruin en dood uit…Is deze nog te redden? De tuin staat we pal op het zuiden..Geef ze elke dag flink wat water en voor ze de grond in zijn gegaan hebben ze ook veel water gehad. Wat moet ik nog doen? Ik heb ze nog niet gesnoeid…Want dat is toch nog te vroeg? En op me oude adres staan ze nog in bloei..Is deze te redden en komt hij er nog door volgend jaar?

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Linsey, verhuizen geeft ook aan een plant veel stress. De hortensia moet erg wennen aan de nieuwe standplaats, in de zon op het zuiden. Knip hem vrij kort af, ca 30 cm boven de grond. Laat nog wel wat blad eraan zitten. Nu kan hij zich vastgroeien in de grond, wennen en volgend jaar weer net als alle anderen pluimhortensia’s bloeien. Het snoeien in het voorjaar sla je dan over. Wat je nu doet, is een noodsnoei om de plant te redden. Vergeet niet om komend voorjaar ook voldoende water te geven!

 7. Hoi Marie,
  Wij gaan over 2 weken beginnen met een schuur te bouwen alleen staan op die plek nu schitterende hortensia’s van 1,5 meter doorsnede. Het zijn zo’n normale/ouderwetse.
  Hoe deze nu het beste te verplaatsen ivm de aankomende winterperiode? Blad is er al zo goed als vanaf.
  Alvast bedankt voor he tip.

 8. 29/3/2015 Marie,
  In een tuincentrum heb ik een aantal mooie hortensia’s gekocht. (de bolvormige) Ze staan nu op een koele plaats binnen. Als ik ze volgende week plant, is dat dan veilig qua vorst? Ze zijn mooi in bloei, hoe is het verloop als ik ze plant. Ik neem aan dat ze niet de hele zomer in bloei blijven?
  Alvast mijn dank voor het antwoord.

  • Marie (tuinieren.nl) zegt:

   Hoi, het is inderdaad slim om op de vorst te letten. Ook de hoeveelheid licht is belangrijk. Als ze van een redelijk donkere plaats binnen ineens naar de felle zon , blauwe lucht (met van die vliegtuigstrepen ) gaan, is de overgang te groot. Het blad kan verbranden, dan verdord het. De bloemen kunnen van kleur verschieten. Als ze nu al bloeien, zijn ze voorgetrokken. Na ca 6 weken zijn ze uitgebloeid, knip de bloemen weg, als het Forever hortensia ‘s zijn, bloeien ze deze zomer nog eens. Anders volgend jaar pas weer. ~Marie

 9. marianne gemser zegt:

  ik heb 5 hortensia’s in mijn tuin en ik wil volgend jaar weer eenzelfde erbij kopen. Ik ben alleen de naam kwijt : de plant is wit, bolvormig en verkleurt in de herfst van wit naar roze/paars en later wordt de bloem bruin en sterft af. Het is geen Anna Bella, graag wacht ik uw antwoord af

  • Hoi Marianne, de hortensia bloeit nu, het makkelijkst is om nu naar een tuincentrum of kweker te gaan, met een afgeknipte bloem en blad. Vergelijk hem hier en koop er meteen nu al een bij. Graaf hem desnoods met pot en al in, als je nog geen vaste plek voor hem hebt. ~Marie

 10. Ina van Leeuwen zegt:

  Ik heb een “rode” hortensia, deze staat in een kubus ca.80cm (de omvang van de plant is ook ca.80/90 cm) op het terras, ik weet niet goed of ik nu de aarde moet vervangen en of de plant voor de winter moet bemesten.Ook zag ik gisteren op een aantal bladeren een grijze aanslag!, hoe moet ik dit behandelen?.

  • Hoi Ina, je hebt een mooie ruime pot voor de hortensia. Vul de pot aan met verse potgrond. Bemesten voor de winter heeft geen zin, de plant moet stoppen met groeien, zijn blad laten vallen een winterrust nemen. Begin met mest geven in het voorjaar, zodra de eerste knoppen uitgaan lopen. De grijze aanslag is meeldauw. Door de vele regen en dan weer warm weer, slaat deze schimmel toe. Je kunt het aangetaste blad wegknippen en in de kliko doen. ~Marie

 11. Hoi, wij hebben vorig jaar de tuin laten doen. We hebben 4 mooie hortensia’s gekregen en gepoot in de tuin, maar op een plaats waar (nu blijkt) alleen schaduw is, daar had ik niet op gelet toen ik ze pootte. De hortensia’s hebben dit jaar wel iets aan bloemen gehad maar was niet veel. Ik had ze in het voorjaar gesnoeid tot aan het ‘nieuwe’ blad. Staan de hortensia’s wel goed in de schaduw ? Of komt het juist daardoor dat er niet veel bloemen waren ? De bloemen die ik heb gehad waren geen mooie koppen. De bloempjes hingen naar beneden zeg maar. Hoe kan dat ? Ik heb ze trouwens vrij dicht op elkaar gepoot is dat erg ? Ik hoor graag of ik er wat aan moet doen of zo moet laten allemaal. Mvg, Suzanne

  • Hoi Suzanne, niet zo twijfelen hoor. Hortensia houdt wel van schaduw, maar ze willen wel voldoende vocht! Je vertelt niet of je pluim – of bolhortensia’s hebt staan. Dat bepaalt de manier van snoeien. Een hortensia mag wel ruim staan. Onderling zeker 60 cm tot 1 m uit elkaar. De warme zomer kan ook gezorgd hebben voor de kleine bloemen, volgend jaar nieuwe kansen! ~Marie

 12. Ik heb de klimhortensia zoveel als mogelijk verwijderd. Ik wil m helemaal weg hebben maar het is niet mogelijk de kluit helemaal
  Uit te graven. Kan ik de kluit met iets injecteren zodat die dood gaat en dus niet meer uit zal springen? Mvrgr. Anja

  • Hoi Anja, je vraagt ons nu iets, waar we geen antwoord op geven. Wij tuinieren het liefst zonder bestrijdingsmiddelen of chemische middelen. De wortels uitgraven is ons advies. Er bestaan middelen tegen, bij verkeerd gebruik doden ze ook andere planten, het bodemleven of tasten het grondwater aan. ~Marie

 13. Hallo, eerst wil ik graag mijn complimenten geven. Zelden een pagina gezien waar met zoveel passie geantwoord wordt op vele vragen! Ik heb al veel info gevonden. Wij hebben een huis gekocht met veel hortensia’s in, prachtig. We moeten er nu een aantal verzetten wegens verbouwing. Niet ideaal maar het weer is zacht dus hopelijk overleven ze. Best dat we ze naast de tips die ik gelezen heb ook fel terugsnoeien omdat het winter is? Ik las ook dat er een verschil is in het snoeien van pluim en bolhortensias, maar zou u dat nog even kunnen specificieren? Bedankt!! Ine

  • Hoi Ine, dank je voor de complimenten, bloos bloos. Je moet bij het overplanten van grote planten die al langere tijd vaststaan inderdaad flink terugsnoeien om boven- en ondergrondse delen in evenwicht te krijgen. Pluimhortensia herken je aan de puntige bloemen, deze bloeien op jonge takken. Je snoeit ze flink terug, aan het eind van elke nieuwe scheut komt een bloem. Hoe meer jonge scheuten, hoe meer bloemen. Dit geldt ook voor de ‘Annabelle‘ hortensia. Bij bolhortensia ligt dit anders: ze bloeien op oude takken, hier knip je alleen de oude bloemen net boven een fris groen oog. ~Marie

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid