Hortensia verplaatsen

Hortensia verplaatsen

Als je een hortensia verplaatsen wilt kun je dat het best doen in de lente. Of je hem nu wilt verplanten of verpotten, je moet altijd op een aantal dingen letten.

Hortensia verplaatsen

In deze video laat tuinman Jurgen Smit precies zien hoe een hortensia verplaatsen in zijn werk gaat. Ook vertelt hij alles over een hortensia verplanten, delen en verpotten.

Wanneer verplaatsen?

De ideale tijd om de hortensia te verplaatsen is in maart of april. Dan zit er namelijk nog geen blad aan de hortensia en kun je goed zien wat je doet. Daarnaast heb je in die periode weinig kans op vorstschade. In maart en april is de hortensia nog in rust en krijg hij de tijd om zichzelf opnieuw te herstellen voordat hij weer gaat groeien, want waar je de plant ook door gaat steken, de wortels gaan voor een groot deel stuk.

Hortensia verplanten

Volg onderstaande stappen als je een hortensia verplaatst, die in de volle grond groeit.

 1. Graaf de hortensia uit. Graaf ruim van de plant af, het is niet erg als de kluit ongeveer net zo groot is als de plant zelf.
 2. Graaf een nieuw plantgat, dit moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit.
 3. Doe er potgrond en meststoffen bij als je gaat planten.
 4. En niet te vergeten: water geven op het moment dat de plant weer op zijn nieuwe plek staat.

Hortensia vermeerderen

In maart en april kun je de hortensia ook vermeerderen. Dat kun je doen door de kluit te delen. Op die manier maak je van een hortensia met een kluit van tachtig centimeter doorsnede wel zes tot acht nieuwe hortensia’s!

 1. Graaf de hortensia uit. Graaf ruim van de plant af, het is niet erg als de kluit ongeveer net zo groot is als de plant zelf.
 2. Hak de kluit met een sterke schep in stukken en lepel de kluit uit.
 3. Maak plantgaten die ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit.
 4. Vul het plantgat op met potgrond en meststoffen.
 5. En niet te vergeten: water geven op het moment dat de plant weer op zijn nieuwe plek staat.

Hortensia verpotten

Hoe zit het met verpotten? Hortensia’s doen het prima in pot, maar na een jaar of drie zie je dat de kluit klem komt te zitten. Nu kun je de hortensia gewoon verplaatsen naar een grotere pot met wat potgrond en meststoffen. Wil je je oude pot behouden? Dan kun je de hortensia kleiner maken:

 1. Haal de hortensia uit de pot.
 2. Zaag ongeveer een derde van de wortelkluit weg.
 3. Zet hem terug in zijn oude pot, met potgrond en meststoffen erbij.
 4. Snoei vervolgens alles weg op 15 centimeter boven de grond.

Bij de meeste hortensiasoorten krijg je als je dit doet het eerstvolgende jaar geen bloemen. Behalve bij de boerenhortensia, die loopt gegarandeerd weer uit en geeft nog volop bloemen tot oktober/november.

Voor meer informatie: Forever&Ever

Dit artikel heeft de tags: / / /

20 reacties op Hortensia verplaatsen

 1. Ik heb een vraagje ik heb gisteren mijn hortensia van de achtertuin naar de voortuin verplaatst netjes potgrond onder de kluit gedaan en erboven door de grind zoals te zien op het filmpje water gegeven en nu vanochtend hingen de bladeren helemaal slap .
  Zijn ze nog te redden of is dit normaal??
  Het zijn hortensia van dik een meter hoog en ongeveer 70 cm breed.

  Gr. Leontien

  • marloes Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Leontien, ik mis één ding in je verhaal, terugsnoeien. Heb je dat ook gedaan? Zoals je merkt hangt het blad slap. Knip rondom wat takken weg en blijf water geven, tot het blad er fris bijstaat. Succes.

 2. Hoi, mijn rose hortensia’s vertonen dit jaar voor’t eerst onder het blad en op de takken kleine, witte bolletjes . Zij zitten er vol mee maar bloeien verder prachtig, alleen de bladeren lijken geel te worden.
  zij staan al enkele jaren in de voortuin en hebben altijd volop gebloeid. Wat moet ik doen?
  Vriendelijke groet Catrien

  • Anke Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Catrien, je bent niet de enige met wolluis in de hortensia. Wolluis zit onderaan het blad, dat doen ze niet voor niets. Zo worden ze niet snel gezien door hun natuurlijke vijanden. Bespuit de plant vooral aan de onderkant met een biologische luizenbestrijder zoals Spruzit, of knip het aangetaste blad eraf.Geef hierna weer een handje mest, dan krijgt de plant weer energie om de luizenaanval te doorstaan. Kijk ook even hier: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/bladluis-bestrijden.

 3. J. van Doren zegt:

  Hallo,
  Ideaal had ik de hortensia’s die ik in mijn tuin heb staan in het voorjaar verplaatst echter….
  Ik ga nu in de maand juli/augustus verhuizen en wil heel graag mijn diverse hortensia’s meenemen….

  Hoe kan ik het beste nu omgaan met mijn planten om de verhuizing tot een prachtig bloeiend eind te krijgen? Verhuizen met een plastic zak om de kluit en goed vochtig houden of juist pas bevochtigen/snoeien na verplaatsen??

  dank voor het antwoord..

  • Anke Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi, goed plan, de tuin meeverhuizen. De zomer is niet de beste periode. Flink terugsnoeien, kluit vochtig houden in de plastic zak en zo snel mogelijk uitplanten en nat houden. Maak de kluit zo groot mogelijk. Succes

 4. Dag,

  We hebben van onze kinderen met Pinkster een prachtige grote hortensia plant gekregen in een plastic pot. Deze plant zuipt water en is nu al aan het verkleuren naar grijs. kan ik deze nu al verpotten naar een grotere terracotta pot?

  Mag ik vernemen

  Met vriendelijke groet
  Hans Valk

  • monique Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Hans, een mooi cadeau. Het grijze blad duidt op meeldauw. Verpotten naar een grotere pot met verse potgrond is een prima plan. Dan hoe je minder water te geven. De meeldauw komt door het vochtige warme zomerweer. Je kan er tegen spuiten, of knip het aangetaste blad weg.

 5. Beste Hans,
  Ik mag over een aantal weken de hortensia van mijn schoonzus overnemen. Hij staat nog vollop in bloei. Is het nodig om voor het verplaatsen eind augustus de hortensia terug te snoeien?

  • monique Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Lisette, probeer het verplanten nog iets meer uit te stellen, tot begin oktober. Als dat niet kan, dan zul je hem flink moeten terugsnoeien, haal 1/3 deel van de takken weg. Als ze na het verplanten slap blijven hangen, knip je nog meer blad weg.

 6. wij gaan verhuizen en hebben onze pluimhortensia op stam mee verhuis al naar ons nieuwe huis.. Op ons oude adres staan er nog 2 prachtig in bloei met witte bloemen. Op ons nieuwe adres hangen de bladeren naar beneden en hangen slap. En de bloemen zien er bruin en dood uit…Is deze nog te redden? De tuin staat we pal op het zuiden..Geef ze elke dag flink wat water en voor ze de grond in zijn gegaan hebben ze ook veel water gehad. Wat moet ik nog doen? Ik heb ze nog niet gesnoeid…Want dat is toch nog te vroeg? En op me oude adres staan ze nog in bloei..Is deze te redden en komt hij er nog door volgend jaar?

  • Tara van Heumen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Linsey, verhuizen geeft ook aan een plant veel stress. De hortensia moet erg wennen aan de nieuwe standplaats, in de zon op het zuiden. Knip hem vrij kort af, ca 30 cm boven de grond. Laat nog wel wat blad eraan zitten. Nu kan hij zich vastgroeien in de grond, wennen en volgend jaar weer net als alle anderen pluimhortensia’s bloeien. Het snoeien in het voorjaar sla je dan over. Wat je nu doet, is een noodsnoei om de plant te redden. Vergeet niet om komend voorjaar ook voldoende water te geven!

 7. Hoi Marie,
  Wij gaan over 2 weken beginnen met een schuur te bouwen alleen staan op die plek nu schitterende hortensia’s van 1,5 meter doorsnede. Het zijn zo’n normale/ouderwetse.
  Hoe deze nu het beste te verplaatsen ivm de aankomende winterperiode? Blad is er al zo goed als vanaf.
  Alvast bedankt voor he tip.

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid