Hortensia planten

Hortensia planten

Ook een hortensia in je tuin? Plant hem dan op de juiste manier. Zo kun je genieten van zoveel mogelijk bloemen én zorg je dat hij de juiste kleur behoudt. Een hortensia planten doe je zo.

Hoe plant je een hortensia? In de video laat Jurgen Smit precies zien hoe we een blauwe en een roze hortensia planten.

Hortensia soorten

Er zijn verschillende soorten hortensia’s. Wist je dat een aantal hortensiasoorten in de 16e en 17e eeuw door de Nederlandse handelsvaders naar Nederland zijn gehaald? Later zijn er ook nog een aantal soorten uit Amerika en Azië gekomen, maar we hebben er wel degelijk invloed op gehad. Lees meer bij hortensia soorten.

Waar planten?

De halfschaduw is de meest ideale plek om de hortensia planten. In de schaduw moet je hem nooit zetten, want dan krijg je veel te weinig bloemen. Heb je alleen nog een plekje over in de volle zon? Dan kun je hem daar wel zetten, maar je moet hem dan wel regelmatig water geven in de zomermaanden.

Roze hortensia planten

Er is een verschil tussen het planten van een roze en een blauwe hortensia. Volg de volgende zes stappen om een roze hortensia te planten.

 1. Graaf een gat. Het gat wordt ongeveer twee à drie keer zo groot en zo diep als dat de pot groot is.
 2. Pak wat potgrond en strooi dat onderin het gat. Gooi ongeveer de helft van het gat vol.
 3. Even lichtjes doorspitten zodat de potgrond gaat vermengen met de ondergrond.
 4. Pak de hortensia. Als de kluit een beetje droog aanvoelt, zet hem even een paar minuten in een emmer met water, hij zuigt zich dan helemaal vol en krijgt een goede start.
 5. Vervolgens gaat de plant in het gat en dan vul je het plantgat met de combinatie van grond die eruit komt met nog wat van dezelfde potgrond.
 6. Als laatste stevig aanstampen. De grond moet lekker aansluiten op de kluit van de hortensia, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen
 7. Geef de hortensia wat water.

Blauwe hortensia planten

De blauwe gaat net iets anders. Als je hem mooi blauw wilt houden, moet je zorgen voor wat zure grond, in dit geval hortensiagrond met tuinturf.

 1. Graaf een gat. Het gat wordt ongeveer twee à drie keer zo groot en zo diep als dat de pot groot is.
 2. Meng wat hortensiagrond met tuinturf en strooi dat onderin het gat. Gooi ongeveer de helft van het gat vol.
 3. Even lichtjes doorspitten zodat de potgrond gaat vermengen met de ondergrond.
 4. Pak de hortensia. Als de kluit een beetje droog aanvoelt, zet hem even een paar minuten in een emmer met water, hij zuigt zich dan helemaal vol en krijgt een goede start.
 5. Vervolgens gaat de plant in het gat. Vul dan het plantgat met de combinatie van grond die eruit komt met nog wat van hortensiagrond..
 6. Om de hortensia mooi blauw te houden kun je er nog wat extra hortensia blauwmaker bij strooien
 7. Als laatste stevig aanstampen. De grond moet lekker aansluiten op de kluit van de hortensia, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.
 8. Geef de hortensia wat water.

Hortensia in pot

Je kunt een hortensia in de tuin zetten, maar hij kan ook heel goed op het balkon. In een pot doet hij het namelijk ook perfect. Zeker als je voor een wat sterker soort kiest met stevige stelen.

Voor meer informatie: Forever&Ever

Dit artikel heeft de tags: /

36 Responses to Hortensia planten

  • Dag Pardoel, je kunt het beste 1/3 deel van het aantal takken bij de grond afknippen. Als reactie krijg je dan heel veel blad en waterige scheuten. Deze moet je dan in het najaar toppen, ze bevriezen makkelijk. Snoei volgend jaar en het jaar erop weer 1/3 deel van de oude takken weg. Zo verjong je de struik in 3 snoeibeurten. Als je alles in een keer snoeit, kost het de plant erg veel energie om weer uit te lopen.

  • Staat de hortensia in een te kleine pot misschien? Als de wortels geen kant meer op kunnen, of je geeft de struik niet regelmatig mest, dan kan hij wel eens een tekort hebben aan mest. Of heb je de hortensia in het najaar misschien volledig kort gesnoeid? De meeste hortensia’s bloeien op oud hout. Als je ze helemaal terugsnoeit komen het jaar erop geen bloemen. Snoei ze daarom om de tak, de ene wel, de andere niet. Je hortensia is overigens niet verloren hoor; volgend jaar zal hij gewoon opnieuw bloeien, hij slaat alleen een jaartje over. Lees meer bij hortensia snoeien.

 1. johan /amrita ijzelenberg zegt:

  HALLO IK GA BINNENKORT EEN AANTAL HORTENSIA MEENEMEN NAAR SURINAME,MAAR DAAR HEBBEN ZE ANDERE MEST KAN DAT.EN IS DAAR HEEL DAG ZON EN JA HET REGEN VEEL WANT JE HEB ER SOMS 2.5 MAAND REGENSEIZOEN.EN IS NIEMAND DIE HET KAN VERZORGEN VOOR ONS WE GAAN OM 6 MAANDEN DAN ROTTE BLADEREN VALLEN DIE ER VAN ZELF AF.MOET IK HEM NOG SNOEIEN OF HOEF DAT NIET IK WIL ZE GROOT HEBBEN.GRAAG ANTWOORD DANK U.

  • Hoi Johan, ik weet niet of het klimaat en de grondsoort echt geschikt is voor de hortensia, dus het is gemakkelijker om hierover met een ervaringsdeskundige (buurman?) te spreken. Meststoffen in Suriname zijn anders dan hier, maar ik zou niet weten waarom hij daar niet net zo goed zou zijn. Misschien nog wel beter omdat hij is afgestemd op de grond daar? Hortensia’s staan graag in de zon, maar de zomerse hitte die daar in Suriname mee gepaard gaat, is misschien wat teveel van het goede. Zet ze daarom bij voorkeur op een plek waar alleen ochtend- of avondzon komt. De 2,5 maand regenseizoen lijkt me geen probleem; hortensia wil juist constant vochtig staan. Kijk maar naar de eilandengroep Azoren; daar groeien de hortensia’s bij bosjes uit de grond, juist door de vulkanische grondsoort, maar ook door het vochtige klimaat. Mij lijken de droge maanden in Suriname zonder druppelsysteeem voor een hortensia moeilijk te overbruggen. Snoeiinformatie vind je bij hortensia snoeien.

 2. We zijn van plan om een border van witte boerenhortensias te planten met om de zoveel meter een bolaccia. Het betreft de voortuin die op het noorden ligt. Zijn witte boerenhortensias ook voor deze ligging geschikt? Tevens vroeg ik mij of wij voor het mesten van de planten ipv koemest ook paardenmest kunnen gebruiken. Eventuele andere tips en/of suggesties zijn ook welkom. Graag zie ik uw reactie tegemoet.

 3. Hallo Mr. /. Mw.

  Ik heb hortensia’s in pot op balcon staan maar ze komen niet terug .Nu heb ik weer andere gekocht. Is er soms speciale potaarde voor hortensia?
  Wat doe ik verkeert.?

  In afwachting op uw reactie verblijf ik ,
  Groetjes. Denice

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Denice. Normaal zou ik gokken op een bevroren kluit, wat in potten sneller gebeurt dan in de volle grond. Maar afgelopen winter is er nauwelijks vorst geweest. Misschien heb je de kluit uit laten drogen? Zeker in de winterperiode vergeet je wel eens dat potten bewaterd moeten worden. En om antwoord te geven op je vraag; ja, er is speciale hortensiagrond (Pokon) en er zijn speciale meststoffen voor hortensia’s te koop. Maar of je speciale mest gebruikt of niet, houd je vooral aan de dosering op de verpakking. Op een balkon in potten hebben de planten namelijk meer voeding nodig dan in volle grond. Succes ermee.

 4. Hallo,

  Mijn schoonouders hebben een grote collectie hortensia’s maar gaan verhuizen. De kopers van de woning hebben andere plannen met de tuin en hebben gezegd dat we de hortensia’s mogen uitplanten op voorwaarde dat we de gaten opvullen. Dit moet tussen nu en 30 juli gebeuren. Is dit haalbaar of begin ik er beter niet aan. Het zou zonde van al het werk zijn als ik daarna alleen maar dode hortensias in mijn tuin heb staan.

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi, tja dat is een gok. Midden in de zomer hortensia verplanten is niet de ideale tijd. Het zou kunnen, als je ze:
   – heel kort knipt
   – de kluit zo groot mogelijk maakt
   – veel water geeft
   – ze naar een plek in de schaduw gaan en het een koele, natte zomer wordt!
   Dus, als het hele mooie soorten zijn… stekken kan ook, dan begin je weer bij af. Een druppelslang die je rondom de kluiten legt een regelmatig laat lopen, is zeker een goede investering: http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-druppelslang-75-m-p84216.html

 5. Graag willen we alle rododenderons uit onze border halen en daar hortensia’s voor in de plaats zetten. Wanneer doen we dat het beste? In het najaar of in het voorjaar?

  • Marie (tuinieren.nl) zegt:

   Beste Esther, als je hortensia uit pot gaat gebruiken, kan je het nu al doen. Als je planten met een kluit aanplant, wacht dan tot eind oktober/begin november. Rhododendrons zijn wintergroen en houden van zure grond. Hortensia is volledig kaal in de winter, bekijk of er nog iets wintergroens overblijft. De kleuren van de bloemen passen zich aan bij de grond. Dat zorgt voor verrassende kleurcombinaties.

 6. hallo ik heb een hortensia in mijn voor tuin huis is lekker groot en hij bloeit mooi maar bij mij verschroeien die bladeren bruin dan ziet die plant er niet meer mooi uit hij staat heel de dag in de zon en ik geef hem zomers elke avond water maar toch is dat weer zo mijn ouders zeggen hij staat in de volle zon maar als ik lang de weg rijdt dan zie bij andere mensen dat ze ook in de volle zon staan wat kan ik er aan doen alvast bedankt

 7. Hallo, ik heb onlangs een voortuin (zuid-oost) aangelegd bij mijn oom en hij wil over een strook van ongeveer 10 meter hortensia’s zetten.
  Is het nu een goede tijd om ze te planten?
  M.v.g. Jan

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Jan, aardig van je om je oom te helpen. Het is nu een goede tijd om hortensia’s en andere planten te planten. De grond is lekker vochtig en nog opgewarmd door de zomer. Dat zijn ideale omstandigheden voor planten om nog vast te groeien in de bodem. Voeg voldoende vochthoudende potgrond of compost toe, in de zon hebben hortensia’s veel water nodig. Als je nu meteen bloembollen van narcissen langs de rand plant, begint de tuin al vroeg in het voorjaar te leven.

  • Beste Dimitri, dat hangt af van verschillende factoren, zoals op welke grondsoort je tuiniert. Een blauwe hortensia groeit alleen in zure grond. Op kalkrijke kleigrond zal een hortensia niet snel blauw gaan kleur, ook niet als je blauwmaker strooit. Is je grond niet zuur genoeg, dan is dit een mooi moment om wat turf rond de plant te mengen én inderdaad de blauwmaker toe te voegen.

 8. Hi Jan,
  Wij willen graag deze maand onze stenen tuinbak van 2 bij 3 meter volzetten met verschillende kleuren hortensias. We weten niet goed wat we erbij willen planten zodat de bak ook kleur of groen is als de hortensias zijn uitgebloeid. Heb jij een idee?
  Bvd.

  • Hoi Priscilla, hortensia wil eigenlijk geen concurrentie van andere planten. Ze hangen met hun blad over de rand van de bak en zullen alles overgroeien. Je kunt het proberen met buxusbollen, plant ze op voldoende afstand van de hortensia. Als deze er tegenaan groeit, krijgt de buxus kale plekken. ~Marie

 9. Ik wil een blauwe hortensia combineren in een plantenbak van 90cm lang, 50 diep en 60 hoog met een wat meer winterharde plant. Ik vind het erg moeilijk omdat de hortensia veel water nodig heeft en de blauwe hortensia zure grond…heeft u wat adviezen?

 10. Beste Marie,
  Ik heb voor ons nieuwe huis van vrienden meerdere hortensia’s gekregen (ik denk de H. macrophylla). Ik zou die graag in de voortuin onder het raam van de keuken planten, echter ligt de voortuin op het noord-oosten en hebben we daar -mede ivm schaduw van de garage- in de zomer maar tot 10:00 uur zon. Is dit een geschikte plek voor de hortensia’s?

  Of zou ik daar beter iets anders kunnen planten? En als ik op die plek wel de hortensia’s kan planten, wat zou ik er tussendoor kunnen planten wat in de winter groen blijft?

  Bedankt!

  • Beste Mai. Ook bij mij in de tuin staan de hortensia’s op een plek waar de zon nauwelijks komt, maar ze doen het goed. Wel moet het een lichte plek zijn. Pachysandra terminalis is een halfstruikje dat 25 cm hoog wordt, goed groeit en wintergroen is. Deze zou prima tussen de hortensia’s kunnen groeien.

 11. In maart heb ik 2 blauwe en 2 witte hortensia’s (forever & ever) geplant. Deze zijn na de zomerse hittegolven kapot gegaan.
  Is september een goede periode om nieuwe te planten? Het gaat om een bloembak van 6m lang, 40 cm diep en 40 cm hoog. Zon van 13u tot 17u

  • Hoi Sacha, jammer van de eerste poging. De plantenbak staat eigenlijk wel behoorlijk zonnig. Als de hortensia niet voldoende water erbij krijgt, gaat het volgende keer weer mis. Vul de bak met potgrond die het water lang vasthoudt. En als je nu plant, verstop dan meteen wat bloembollen in de grond. Dat is een verrassing in het voorjaar. ~Marie

 12. Hallo,
  Wij hebben een border op het zuiden, waar een schutting de zon het grootste deel vd dag tegenhoudt. Nu hebben wij er witte annabella’s staan. Die doen het daar geweldig, maar als ze op hun mooist zijn, liggen ze bij de eerste regenbui plat. Zo zonde ! Nu willen wij ze vervangen voor hortensia’s die wel overeind blijven met regen. Ik heb daarover enkele vragen aan u. 1. Welke soorten zijn stevig en kan op een plek met weinig zon ? 2. Wat is de beste periode om hortensia te planten ? Heel veel dank voor uw reactie ! Groet van Bas

  • Beste Bas, je kunt er wel iets aan doen, om de ‘Annabelle’ daar te laten staan. Zet een plantsteun om de plant heen, vanaf het moment dat de plant gaat groeien. Als je ze terugsnoeit in maart/april en vervolgens topt in eind mei/begin juni, blijft de plant lager en steviger. De bloemen worden ook kleiner en vallen niet zo snel om. Mocht je echt genoeg hebben van ‘Annabelle’ kies dan voor een pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Limelight’, deze snoei je ook in het voorjaar en bloeit ongeveer hetzelfde. http://www.tuinieren.nl/plant/pluimhortensia-hydrangea-limelight ~Marie

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid