Zaaien in volle grond

Zaaien in volle grond

April is de maand waarin weer in de volle grond gezaaid kan worden. Met dit simpele stappenplan heb je binnen de kortste keren een goed gevuld bloemen-, planten- of groentebed.

Zaaitips

Fijne zaden kun je vermengen met zand. Houd de grond vochtig, maar voorkom dat zaadjes wegspoelen als je ze water geeft. Giet dus met beleid! Om te voorkomen dat zaden wegdrijven bestaat een handig trucje: leg, totdat de zaden gekiemd zijn, een stuk jute of vitrage over het zaaibed en geef water met de broes op de gieter.

Stap voor stap zaaien

 1. Schoffel de grond zodat hij onkruidvrij wordt. Zo maak je meteen de bovenlaag los. Verkruimel de grond als dat nodig is. Zorg dat de grond niet te droog is. Is dat wel het geval, geef het dan wat water.
 2. Span lijntjes boven de aarde waar je wilt gaan zaaien. Maak daar met een stok (of de steel van hark) ondiepe geultjes langs, waar de zaden in kunnen. Het voordeel hiervan is dat duidelijk blijft wat je gezaaid hebt en wat niet. Alles wat buiten de geultjes groeit, hoort er niet bij en kan gemakkelijk worden verwijderd. Zorg ervoor dat je tussen de geultjes ruimte overhoudt om te lopen.
 3. Zaai de zaden in de geultjes en bedek ze met aarde. Druk de aarde voorzichtig aan.
 4. De zaden groeien al snel uit tot kleine plantjes. Om de andere, nog niet uitgekomen zaailingen de ruimte te geven om te groeien, dun je de plantjes uit.

Zaaien in bakken

Naast zaaien in de volle grond, kun je natuurlijk ook zaaien in bakken. Kijk voor je aan de slag gaat altijd eerst op het zakje waar en hoe de zaden het beste gedijen. Succes!

Zaden kopen

Om zaden te kopen kun je naar een tuincentrum gaan of kijken bij een van onderstaande webshops.

Dit artikel heeft de tags: /

3 Responses to Zaaien in volle grond

 1. gerda vogels zegt:

  wat een duidelijk filmpje over zaaien. Mijn stokrozenzaad stuur ik per post naar andere liefhebbers. Ze zijn jarig of hebben iets voor mij gedAAN en zo dank ik ze dan weer. DNKJWL

 2. Freddy Bruntink zegt:

  Goedenmiddag, bij deze een vraagje.
  Ik heb zaden van de wespen orchide, ik heb een plant gevonden in de bos.
  Er zaten zaden aan , en heb er een paar meegenomen.
  Ik hoop dat de plant zich zelf verder vermeerderd.
  Maar wil dus graag deze zaden zaaien. maar welke potgrond of stekzand kan ik gebruiken,of waar kopen.
  Alvast dank en een vriendelijke groet. Freddy Bruntink

  • Beste Freddy, dat is een mooie uitdaging. Weet je dat Wespenorchis een beschermde plant is in Nederland? Je mag er geen delen van mee naar huis nemen. Ze werken samen met een bodemschimmel om te kunnen ontkiemen. Misschien lukt het in in vochtig spagnum. ~Marie

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid