Klimplanten

Klimplanten

Een tuin met schuttingen of muren rondom biedt extra plantruimte. Benut de hoogte in je tuin, plant klimplanten en laat ze de schutting begroeien.

Niet alle klimplanten klimmen vanzelf,  er zijn zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Kies een soort wat past bij de ondergrond, en laat ze zich vanzelf omhoog werken.

Zelfhechtende klimmers

Deze planten hebben geen klimsteun nodig, met hechtwortels zetten zij zich vast op de ondergrond. Niet alleen schuttingen of muren, ook een wand van kokosschutting biedt de juiste ondergrond voor deze klimplanten.

Rankende klimplanten

Een andere groep zijn planten met ranken, zij draaien zich ergens om heen en gaan op zoek naar steun. Geef ze deze steun door een stuk (beton) gaas of draadscherm tegen de muur of schutting te bevestigen. Voorbeelden van rankende klimmers zijn:

Groenblijvende klimplanten

De meeste klimmers zijn ‘s winters kaal. Dan vallen hun mooie takken goed op, maar er zijn ook wintergroene klimplanten. Echt wintergroen is de klimop (Hedera). Er zijn veel soorten met verschillende bladgrootte en blad. Andere wintergroene klimplanten zijn:

Winterharde klimplanten

Bijna alle klimplanten zijn winterharde klimplanten. De klimop is echter kwetsbaar tijdens de groei, die kun je dan beter beschermen tegen vorst. Klik op de betreffende plant om in de plantenindex te lezen of dit een winterharde klimplant is.

Leiplanten

Leiplanten hebben veel hulp nodig, als je ze langs een muur wilt leiden. Ze hebben slappe takken. Klimrozen horen ook bij de leiplanten, ze klimmen niet vanzelf. Span horizontale draden en bindt de rozen hieraan vast. Hoe je klimplanten het best kunt vastmaken zie je in de video bij klimplanten begeleiden.

Klimplanten pergola

Planten die over pergola’s groeien zijn forse groeiers. Het is leuk als de bloemen of vruchten onder de pergola hangen. Zet bij elke paal een klimmer. Is er niet bij elke paal plantruimte? Kies dan voor klimmers die meters maken. Deze groeien makkelijk door naar de volgende paal. Lees meer over klimplanten voor de pergola.

Aantal per strekkende meter

Klimplanten groeien enorm in de breedte. Een druif kan wel twaalf meter lang worden en is daarom zo geschikt om over een pergola te groeien. Afhankelijk van hoe snel het ‘dicht’ moet zijn plant je meer of minder planten verspreid over de afstand.

Kijk bij klimplanten begeleiden hoe je de planten vasmaakt en kunt leiden langs de muur, schutting of pergola.

Dit artikel heeft de tags:

9 reacties op Klimplanten

 1. Joël en Anke zegt:

  Geachte heer, mevrouw,

  Wij hebben een tuinhuisje van circa 2 – 2,5 meter hoogte in de nok. Voorlangs ligt een klinkerpad. Dit pad willen we behouden als doorgang voor de fiets.
  Het lijkt ons geweldig om vanaf de zijkanten van het huisje een tweetal klimplanten te laten groeien, die in de nok samen komen en langs de dakrand een bloemenrand vormen. Daarbij willen we voorkomen dat de planten teveel over de volle breedte van het huisje ‘woekeren’. Kort gezegd een opgaande plant, die vanaf de dakrand afbuigt naar de nok.
  Daarbij zijn we dus afhankelijk van een potten/bakken om de planten te zetten.
  Bij voorkeur ook nog een groenblijvende klimmer, met witte bloei.
  Welke klimmer is hier het meest geschikt?

  Verder is er aan de zijkant van het huisje een aparte nis voor groencontainers. Deze willen we graag laten begroeien met een klimmer die langs de muur en de zijwand van het tuinhuis loopt. Bij voorkeur een groenblijvende, rankende klimmer.
  Welke kunnen we hier het beste gebruiken?

  Verder willen we absoluut iets doen met blauwe regen, omdat deze plant een klein stukje hemels paradijs op aarde vormt, als deze in de bloei staat.
  Daarvoor willen we een pergola aanschaffen, maar afgaande op alle info die er over deze klimmer te vinden is, lijkt het een hele uitdaging en een zware klus om er echt een mooie bloeier van te maken……
  Is dat wel zo? Kijken wij mogelijk te pessimistisch?
  En zo ja, welke aanschafhoogte is dan het meest geschikt voor de bedekking van een 2-paalige pergola? Ook hier het idee om ze naar elkaar toe te laten groeien.

  Het zou fijn zijn als u onze vragen wil beantwoorden.
  We zijn onlangs verhuisd naar een nieuwe woning met een prachtige kale tuin, waar we een klein stukje aards paradijs willen creëren, waar we zomer en winter van kunnen genieten.

  Met vriendelijke groet,

  Joël en Anke

  • Een klimop zet zich met hechtwortels vast op de muur. Bij oude muren kan hij in de voeg gaan groeien, als de voeg eruit valt, tast dat inderdaad de muur aan. Inspecteer regelmatig je muur en kijk ook of de klimop niet onder de dakpannen groeit. Dat geeft lekkage.

 2. hallo, Wij willen in onze voortuin die vanaf 12 uur vol in de zon staat betongaas neerzetten met een klimplant. Dit als schutting tussen de buren en ons in.
  Nu willen wij een klimplant die niet al te hoog wordt (betongaas van 1,5 m hoog zetten we neer), flink bloeit, lang bloeit, liefst niet tegen de muur aan kruipt maar netjes op het betongaas blijft en die niet te veel tot niet woekert. Het mogen ook verschillende kleuren zijn…
  Erg veel eisen ben ik bang, maar nu staan er enorme bomen tussen ons en de buren in en dit is ook nooit bijgehouden, dus we zijn bang dat de buren dit ook niet bij zullen gaan houden en wij uit eindelijk weer de overlast zullen hebben. En daar zitten we niet op te wachten.
  Welke klimplant is voor onze tuin het meest geschikt??

 3. Ik heb in mijn tuin een klimop die tegen de schutting groeit.
  Mijn buurvrouw wil dat ik die klimop verwijder omdat de plant volgens haar de schutting kapot maakt en ze steeds de takken aan haar kant moet wegknippen.
  Kunt u mij een klimplant aanraden die deze overlast niet veroorzaakt en die ik dus zonder problemen tegen de schutting kan laten groeien?

 4. Ik heb een carport aan de noordzijde van het huis. Ik wil graag om de twee steunpalen van deze carport een winterharde klimmer laten groeien. Kan iemand mij adviseren welke ik hiervoor het beste kan gebruiken? Een bloeier zou leuk zijn.

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid