Dahlia planten

Dahlia planten

De dahlia is een favoriete bloeier en is helemaal terug. Maar welke soorten dahlia’s zijn er allemaal en hoe kun je een dahlia planten?

Dahlia’s bloeien in de zomer, tot aan de herfst. Het is een knolgewas je plant ze na de winter in mei als de kans op nachtvorst weg is. Dahlia’s groeien uit knollen en niet uit bollen. Dahliaknollen zitten vol vocht, daarom bevriezen ze snel. Je kunt een dahlia ook stekken.

Dahlia planten

Een dahlia planten doe je in mei, geef ze een plek in de ochtendzon en voedzame grond. Meng wat organische mest en potgrond door het plantgat. De jonge scheuten zijn erg in trek bij slakken, neem meteen je maatregelen om de vraat te voorkomen. Kijk ook eens bij bloembollen planten, dat gaat ongeveer hetzelfde.

Verzorging: als de dahlia planten ca. 20 cm groot zijn, knijp je de topjes uit de koppen, hierdoor vertakken de planten goed en geven ze straks meer bloemen. Geef ze regelmatig water in droge periodes.

Dahlia in pot

Omdat de dahlia laat op gang komt, kun je ze ook heel goed voortrekken in bloempotten. Pot in februari of maart de knollen op, zet ze in een tuinkas en zorg dat ze voldoende licht krijgen zodra ze boven de grond komen. Vanaf mei kunnen de planten naar buiten. Zet ze met pot en al op kale plekken in de border, of gewoon op het terras. In de zomer zijn bepaalde soorten ook in pot gekweekt te koop, deze plant je uit in de border.

Een soort die je in bloei koopt en die het mooi doet in een pot of bak is Dahlia LaBella Piccolo. Deze kleine Dahlia geeft heel veel bloemen en wordt 15-20 cm hoog. Een hogere variant is Dahlia LaBella Grande. Deze Dahlia kun je prima als snijbloem gebruiken. Hoe meer je knipt, hoe meer hij bloeit. En knip uitgebloeide blommen weg. Zo heb je tot aan de herfst lol van je Dahlia. Plant ze op een plekje met ochtendzon en doe wat organische mest in de grond. Of zet ze in potten en fleur je terras er mee op. Bekijk de video voor meer informatie over de verzorging van dahlia LaBella Piccolo en LaBella Grande.

Dahlia soorten

Dahlia’s werden vroeger vooral gekweekt als snijbloem, kwekers letten toen vooral op de grootte van de bloem en niet op de plant. Bij de nieuwere soorten is ook het blad en de stevigheid van de plant belangrijk. De keuze in bladkleur is ook enorm. Dahliaplanten worden ingedeeld in verschillende soorten:

 • Enkelbloemig
 • Anemoonbloemig
 • Halskraagdahlia
 • Waterlelie
 • Decoratief
 • Bladdahlia
 • Pompondahlia
 • Cactusdahlia
 • Semi-cactus en ‘overige’: in deze groep zitten de nieuwste soorten.

Snijbloemen

Alle dahlia’s zijn ideaal als snijbloem, nog een reden voor een dahlia planten. Hoe meer bloemen je knipt, hoe langer ze bloeien. Knip dus veel en vaak om boeketten te maken. Ondersteun de grootbloemige soorten met een plantensteun, door het gewicht van de bloemen worden ze topzwaar. Knip uitgebloeide bloemen regelmatig weg.

Dahlia overwinteren

Tot ver in oktober blijven dahlia’s bloeien, ze kunnen wel een of twee koude nachten hebben, daarna moet je ze oprooien en vorstvrij overwinteren. Tenminste, als je volgend jaar weer van dezelfde soorten wilt genieten.

Schep ze voorzichtig uit, knip de stengels af en laat ca. 15 cm stengel aan de knol zitten. Rol ze in oude kranten en leg ze op een donkere plek weg. Verpak ze niet in plastic, dan gaan ze schimmelen en verrotten. Opkuilen in een kist met droge turfmolm is ook een prachtige manier om ze te overwinteren.

De knollen hoeven geen water in de winter, ze zullen wat indrogen. Zodra de temperatuur weer stijgt en je ze uitplant, nemen ze weer water op en beginnen ze te groeien. Plant op de plaats van de dahlia bloembollen, die je in mei weer oprooit na hun bloei.

Dahlia combineren

Dahliaplanten kunnen perfect in een moestuin, dan neem je naast je verse oogst ook een boeket mee naar huis. In de border vragen ze wel ruimte, combineer ze met de ijle bloemen van Verbena bonariensis, bronskleurige venkel, Persicaria of siergrassen.

Bestel een borderpakket met dahlia’s in de hoofdrol.

Jaarlijks op de eerste zondag van september kun je het Bloemencorso in Zundert bezoeken en je verbazen over wat je kan doen met dahlia’s.

m1my6ssq5iyt  Direct online bloembollen bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl

Voor meer informatie over de Dahlia LaBella Piccolo en Grande: ornamentals.beekenkamp.nl

Dit artikel heeft de tags: / /

18 Responses to Dahlia planten

 1. J.Jainandunsing zegt:

  Beste mensen, ik heb eigenlijk nog geen reactie maar zou heel graag willen weten hoe lang het duurt voor ik het plantje zie wanneer ik vandaag een dalia bolletje in een potje doe.

  • Kristel Engelen (tuinieren.nl) zegt:

   Beste J. Jainandunsi,

   Dat gaat vrij snel, met een beetje mooi weer zie je de eerste toppen al binnen 3 weken boven de grond uitsteken.
   Hij bloeit van juli tot september.

   Met hartelijke groet,

   Kristel Engelen

 2. Het is de eerste keer dat ik dahliabollen ga planten. Ik heb inmiddels 2 x 6 soorten in huis en wacht tot de nachtvorst definitief voorbij is. Weet iemand of dahlia’s in zon, schaduw of halfschaduw moeten staan? Ik heb plaats in de tuin waar het tot ong. 3 uur zonnig is.

  Hartelijke groet Gerda

  • Hoi Gerda, dat wordt een fantastische kleurige zomer. Je kunt je dahlia’s nu alvast oppotten. Zet ze in een vorstvrije schuur of kas. Uitplanten doe je in mei. Hoe meer zon, hoe meer bloemen. De plek met zon tot 3 uur is prima, dan staan ze in ieder geval midden op de dag vol in de zon. ~Marie

  • Hoi Sonja, dat hangt van de winter af, of Dahlia knollen weer opkomen. Als de grond bevroren is in de winter, bevriezen de knollen ook. Daarom moet je ze vorstvrij overwinteren. Afgelopen winter was er nauwelijks vorst, dat zouden ze overleeft kunnen hebben. ~Marie

 3. Ik heb begin april Dahlia bollen geplant, maar zie nog helemaal niets opkomen. Had ze gekocht bij een tuincentrum, dus ik ga uit van goede kwaliteit. Moet ik nog wachten of nieuwe bollen planten?

  • Hoi Jeske. Ik denk dat je te vroeg roept want je hebt ze nog geen maand geleden geplant. Wacht nog even en gun ze wat tijd. Mocht het echt niets worden dan kun je altijd nog terug naar de winkel in de zomer om op pot gekweekte dahlia’s te kopen. Of, wat ook een oorzaak kan zijn… Slakken die in de nacht de jonge scheutjes opeten. Ze vreten sneller dan de dahlia kan groeien.

  • Hoi Hans, mooi dat je op tijd was met het uitplanten van de Dahlia knollen. Ze groeien eerst, de bloem komt later. Ze blijven bloeien tot in oktober. Knip of knijp de bovenste toppen uit de plant. Zo gaat hij vertakken en waait minder snel om. Zet er nu alvast een plantensteunring omheen. ~Marie

  • Hoi Maria. Voorkomen is lastig, maar je kunt de luizen wel ‘verjagen’. Haal ze zoveel mogelijk weg met de hand of gebruik een stukje papier als je dat wat onsmakelijk vindt. Verder kun je ze bespuiten met een sopje van groene zeep, of kun je bij het tuincentrum een biologisch middel halen.

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid