Border aanleggen

border aanleggen

Bij het aanplanten van een border is het handig om planten te gebruiken die ieder jaar terugkomen. Dit kost het minste werk en is het voordeligst. Zo kun je zelf een border maken.

Borderplanten kiezen

Naast bomen en struiken zijn er ook heel veel vaste planten die winterhard zijn. . Ze zijn niet wintergroen, in het najaar verdwijnen ze ondergronds om in het voorjaar weer op te komen. Op onze website kun je kiezen uit verschillende borderpakketten die je tuin het hele jaar door laten bloeien. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit groen met paars en oranje pakket. Dit zijn vooral vaste planten. Je hebt dus één keer werk om ze te planten en het is voordelig in de aanschaf.

Border aanleggen

Bij onze kant-en-klare borderpakketten ontvang je een beplantingsplan zodat je precies weet waar je welke plant kunt zetten, natuurlijk kun je ook zelf een beplantingsplan maken.

 1. Maak de grond onkruidvrij.
 2. Spit de grond om (je kunt de grond ook frezen) en verbeter deze met compost.
 3. Zijn de planten erg droog, dompel ze dan eerst in een emmer water en laat de grond zich volzuigen.
 4. Zet dan eerst alle planten in hun pot op de juiste plek.
 5. Ben je tevreden over de plekken, graaf dan een plantgat en zet de plant net zo diep in de grond als deze in pot stond.
 6. Geef de eerste tijd voldoende water.

Border verzorgen

Als vaste planten uitgebloeid zijn, kun je ze terugeknippen. Hierna groeien ze weer uit en geven vaak een tweede bloei. Laat in de winter het afgestorven loof zitten. Dit biedt bescherming tegen de winterse kou.
Meer informatie over het aanleggen van je tuin? Bekijk ons dossier ‘tuin aanleggen’.

Voor meer informatie: Directplant

Dit artikel heeft de tags: / /

8 reacties op Border aanleggen

 1. dirk goetschalckx zegt:

  Voor onze vakantiewoning in Zeeland wil ik graag een siergrassenborder aanleggen op 6 m lengte en 75 cm breedte. Kan u het beplantingsplan voor siergrassen uittekenen voor deze afmetingen aub ?
  Hartelijk dank en vriendelijke groeten,
  Dirk Goetschalckx

 2. Ik vroeg mij af of er border is waarvan de planten op verschillende deels overlapende momenten bloeien. En dan ongeveer het hele jaar door. Of is dat gewoon niet mogelijk?.

  • Hoi Ronella, dat is zeker wel mogelijk! Daar hoort natuurlijk wel een zeer gedegen beplantingsplan bij die vaak door de tuinontwerper ontworpen wordt. In nummer 8 van Tuinieren stond een compleet borderplan voor het hele jaar kleur in je tuin, gemaakt door tuinontwerpster Jeanne van Rijs van kwekerij Oxalis. Compleet met handleiding en plantenlijst. Je kunt dit nummer nog nabestellen via 088-550 01 06. Verder heb ik nog dit tuinontwerp van Modeste Herwig voor je, met extra lange seizoenen door gebruik van bloembollen (uit Tuinieren 9, nú in de winkel). Veel succes ermee, stuur je een foto van het resultaat?

 3. Wij willen graag een border aanleggen bovenop keramische tegels. Kan dit? Of krijg je dan een probleem met de afwatering? En is dit te verhelpen? Alvast bedankt voor de info.

 4. Wij hebben aan ons terras een verhoogde border op het zuiden van ongeveer 2m2. Aan het huis dus ook flink warm. Achterin de border zit een klimroos tegen de muur.
  De rest van de border willen we met eetbare planten/kruiden beplanten. Er staat al een rozemarijn en een kleine laurier in de bak maar verder is het eigenlijk een rommeltje. Zou u ons kunnen adviseren? Ik kan eventueel wel een foto mailen ter verduidelijking.

  Met vriendelijke groet
  Simone

  • Beste Simone. Het gaat om een zonnige plek waar het behoorlijk warm kan worden, begrijp ik. Kies kruiden die hiertegen kunnen. Wil je vaste kruiden, dus soorten die overblijven na de winter? Kies dan voor tijm, , bieslook, oregano, citroenmelisse, salie en zuring. Ook de rozemarijn die er staat is een goede keus. Eenjarige warmliefhebbers zijn basilicum, koriander, dille, kamille, goudsbloem, komijn en majoraan. Zorg voor een goede afwatering in de bakken, want deze planten houden niet van natte voeten!

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid