Pompoen kweken

pompoen kweken

Pompoenplanten zijn makkelijke planten, om straks te kunnen oogsten, zaai je in april of mei.

Voorzaaien

Voorzaaien doe je in april of mei, binnen of in een muurkas. Stop de zaden ongeveer één duim diep in grond. Als de eerste echte bladeren verschijnen, kunnen ze overgeplant worden.

Pompoen kweken

Vanaf half mei kun je ook in de volle grond zaaien, vanaf circa 15 graden. De jonge plantjes zijn nog wat kwetsbaar voor bijvoorbeeld slakkenvraat.  Zodra ze vijf echte blaadjes of meer hebben worden de planten stugger en niet meer aantrekkelijk voor slakken. Pompoen (Cucurbita) houdt van warme voeten. Als de grond voldoende opgewarmd is, zie je de plant elke dag  groeien.

Geef ze de ruimte

Pompoenen vragen veel ruimte, reken op zeker 1,5 a 2 vierkante meter per plant. Pompoen kweken doe je het best in een warme, humusrijke, vochtige maar goed afwaterende losse bodem. Langs de rand van de composthoop bijvoorbeeld is een prima plek voor een pompoen. Met zijn grote blad begroeit de pompoenplant de composthoop snel. Geef ze in het begin voldoende water.

Weinig ruimte

Heb je minder ruimte, maar wil je wel pompoenen oogsten, leid ze dan over een rek. Zorg voor een stevige constructie, er hangen straks kilo’s pompoenen aan. Ranken wortelen vaak door op de grond. Om te zorgen dat ze niet  je hele tuin overnemen, knip je ze terug voorbij het punt waar ze wortel schieten. Ze maken dan zijscheuten en blijven doorbloeien. Op deze manier kun je ook op een kleiner oppervlak kweken.

Op onze website kun je nog evel meer lezen over pompoenen. Zo zijn er lekkere recepten en mooie zelfmakers voor bijvoorbeeld Halloween. Lees bijvoorbeeld meer over de veelzijdigheid van pompoenen of zoek eens op de tag pompoen.

Bij een tuincentrum zijn vaak jonge pompoenplanten te koop of koop zaden bij bijvoorbeeld Zadenier. Courgette en pattisson kweek je op dezelfde manier.

Bekijk nog meer herfst-artikelen in het dossier Herfst >>

Dit artikel heeft de tags:

39 Responses to Pompoen kweken

 1. G.J. Van Eerden zegt:

  Ik heb een aantal pompoenplanten zelf opgekweekt uit zaad. Inmiddels zijn de plantjes dusdanig groot dat ze al drie weken buiten staan in bemeste tuinaarde. Nu beginnen ze stuk voor stuk geel te worden en lijken af te sterven. Weet U wat ik hier tegen kan doen?

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste G.J. Van Eerden. Pompoen moet warmte hebben, het is de afgelopen dagen best koud geweest. Te veel water of te weinig mest geeft ook geel blad
   Kijk daar ook eens naar. Succes

 2. mijn kinderen en ik,hebben kalebaasen geplant.
  nu komen er wel bloemen aan maar geen ,
  enkele kalabas.
  we hebben ze voorgezaait,in een kas ,en uitgezet in een bak.
  weet iemand hoe dat kan
  we zijn optijd begonnen met kweken.

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Lydia, dat is vreemd. Kalebassen worden bestoven door insecten .Als die de planten niet kunnen bereiken, zul je zelf met een kwastje ze moeten bestuiven. De vruchten beginnen als een soort verdikking te groeien, dan vallen ze nog niet op. Knip wat blad weg rondom de bloemen, dan vangen ze zonnewarmte . De afgelopen weken was het eigenlijk te koud voor de kalebas. Een zonnige warme nazomer kan nog een hoop goedmaken.Succes!

 3. Hoi Marie, mijn vraag is hoe krijg ik mijn pompoen oranje ze zijn nu nog donker groen en het is al behoorlijk kout. Wat moet ik doen ze laten zitten en wachten of kan ik ze naar binnen doen en in de vensterbank in de zon laten uitrijpen? Ik heb ze ook al heel lang in de grond staan volgens mij vanaf maart. Gr. En alvast bedankt voor je reactie

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Marilyn, de pompoenen mogen nu wel geoogst worden, en vorstvrij in de schuur of onder een afdak bewaard worden. Als ze nu nog steeds groen zijn, kan het best zo zijn, dat je een groen ras hebt geplant. Qua smaak is hij net zo te bereiden als de oranje soorten. Let er volgend jaar op, als je planten of zaden koopt .Vraag naar Hokkaïdopompoenen bij Vreeken.nl bijvoorbeeld. Eet smakelijk!

 4. Ik heb op dit moment geen concrete vraag maar was op zoek naar informatie over het kweken van pompoenen aangezien we bij http://www.phonegigant.nl/ bezig zijn met de voorbereidingen van een actie waarbij we mensen willen uitdagen de meest gigantische pompoen te telen. Met deze informatie kunnen wij en onze deelnemers zeker hun voordeel doen! Wellicht dat we u t.z.t. benaderen i.v.m. onze actie.

 5. ik heb de pitten uit een pompoen bewaard. Ik kan me herinneren dat ik de pitten moest bewerken om ze als zaad te kunnen gebruiken, maar ik twijfel hier nu over en ik weet in ieder geval niet meer hoe het moet. Iemand een idee?

  • Hoi Wouter, ten opzichte van andere zaden hebben pompoenpitten geen speciale behandeling nodig hoor! Je moet ze wel goed laten drogen voordat je ze in de grond stopt en op een droge plek bewaren, maar dat geldt eigenlijk voor alle zaden. Wil je nu alvast gaan zaaien, zaai dan voor in potjes binnenshuis of wacht voor in de volle grond zaaien nog even tot na half mei.

  • Hoi Rene, het is nu misschien mooi weer, maar de eerste helft van mei staat erom bekend dat er nog nachtvorst kan komen. Pompoenen houden van warmte dus ik zou zeker nog wachten tot half mei voordat je ze buiten gaat zetten. Je kunt ze wel alvast verspenen naar een grotere pot.

 6. Hallo, dit is de eerste keer dat ik pompoenplant heb gezaaid, momenteel staat hij mooi en ik zie reeds bloemen verschijnen, met en zonder verdikking, moet ik er hiervan verwijderen en zoja welke ?

  • Hoi Ralph, goed kijken is de beste methode om het te leren. De verdikte bloemen zijn al bevrucht en geven straks pompoenen. De andere bloemen moeten nog bevrucht worden. Door dagelijks te kijken zie je welke zich ontwikkelen tot vrucht en welke ‘loos’ blijven, deze kan je weghalen. ~Marie

 7. Beste tuinieren.com,
  Mijn pompoenen staat nu geruime tijd in de tuin. Er zitten veel bloemen aan maar als de pompoenen ongeveer 30/40 cm doorsnee hebben worden ze geel en rotten ze weg. Wat kan ik hieraan doen?
  Alvast bedankt.

  • Beste, liggen de pompoenen op de grond? Zeker bij vochtig weer heb je dan de kans dat er rotte plekken verschijnen. Wat vaak gedaan wordt, is om de pompoenen op folie te kweken of de kleinere exemplaren langs een tunnel of klimscherm omhoog te leiden zodat ze vrij hangen van de aarde.

  • Beste Johny. Nee hoor, een pompoen maakt zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen die elkaar nodig hebben om vruchten te zetten. Maar zonder bloemen gebeurt er natuurlijk niets. Wanneer heb je de pompoen geplant? Misschien ben je aan de late kant geweest en moet je nog even geduld hebben.

  • Beste Ralph. Leuk is dat hè, om te zie hoe hard dat gaat! Pompoenkwekers spreiden vaak folie over de grond en onder de vruchten zodat ze niet constant in contact staan met de vochtige aarde. Daarbij blijft het water op deze manier beter in de grond. Het proberen waard!

  • Hoi, altijd verrassend hoe de pompoenen groeien. Zolang ze het formaat van een rugbybal houden is er niks aan de hand. Als ze blijven groeien kan het zijn dat je de ‘Atlantic Giant’ hebt. Dit zijn prijswinnaars bij ‘wie kweekt de grootste pompoen’? Meestal smaken ze beter als je ze als kleine pompoen eet. Vraag het anders na bij vreekenszaden.nl. ~Marie

  • Hoi Peter, dat doe je goed! Pompoenen gebruiken de zomer om te groeien en de nazomer om te bloeien en vruchten te maken. Knip de top uit de lange scheuten, als je ze lang genoeg vindt. De bloemen worden vanzelf pompoenen. Knip wat blad weg, rondom de pompoenen, dan vangen ze zoveel mogelijk zonnestralen. ~Marie

  • Hoi Jessica, dat kan. Je hebt nog een paar maanden om dit voor te bereiden. Pompoenplanten zet je in mei buiten. Ze kruipen, leidt ze langs de grond of langs de balustrade. Heb je al aan courgette gedacht, deze maken kortere ranken en nemen minder plaats in. Kijk eens bij veeken.nl en maak een keuze. ~Marie

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid