Pompoen kweken

pompoen kweken

Pompoenplanten zijn makkelijke planten, om straks te kunnen oogsten, zaai je in april of mei.

Voorzaaien

Voorzaaien doe je in april of mei, binnen of in een muurkas. Stop de zaden ongeveer één duim diep in grond. Als de eerste echte bladeren verschijnen, kunnen ze overgeplant worden.

Pompoen kweken

Vanaf half mei kun je ook in de volle grond zaaien, vanaf circa 15 graden. De jonge plantjes zijn nog wat kwetsbaar voor bijvoorbeeld slakkenvraat.  Zodra ze vijf echte blaadjes of meer hebben worden de planten stugger en niet meer aantrekkelijk voor slakken. Pompoen (Cucurbita) houdt van warme voeten. Als de grond voldoende opgewarmd is, zie je de plant elke dag  groeien.

Geef ze de ruimte

Pompoenen vragen veel ruimte, reken op zeker 1,5 a 2 vierkante meter per plant. Pompoen kweken doe je het best in een warme, humusrijke, vochtige maar goed afwaterende losse bodem. Langs de rand van de composthoop bijvoorbeeld is een prima plek voor een pompoen. Met zijn grote blad begroeit de pompoenplant de composthoop snel. Geef ze in het begin voldoende water.

Weinig ruimte

Heb je minder ruimte, maar wil je wel pompoenen oogsten, leid ze dan over een rek. Zorg voor een stevige constructie, er hangen straks kilo’s pompoenen aan. Ranken wortelen vaak door op de grond. Om te zorgen dat ze niet  je hele tuin overnemen, knip je ze terug voorbij het punt waar ze wortel schieten. Ze maken dan zijscheuten en blijven doorbloeien. Op deze manier kun je ook op een kleiner oppervlak kweken.

Op onze website kun je nog evel meer lezen over pompoenen. Zo zijn er lekkere recepten en mooie zelfmakers voor bijvoorbeeld Halloween. Lees bijvoorbeeld meer over de veelzijdigheid van pompoenen of zoek eens op de tag pompoen.

Bij een tuincentrum zijn vaak jonge pompoenplanten te koop of koop zaden bij bijvoorbeeld Zadenier. Courgette en pattisson kweek je op dezelfde manier.

Bekijk nog meer herfst-artikelen in het dossier Herfst >>

Dit artikel heeft de tags:

18 reacties op Pompoen kweken

 1. G.J. Van Eerden zegt:

  Ik heb een aantal pompoenplanten zelf opgekweekt uit zaad. Inmiddels zijn de plantjes dusdanig groot dat ze al drie weken buiten staan in bemeste tuinaarde. Nu beginnen ze stuk voor stuk geel te worden en lijken af te sterven. Weet U wat ik hier tegen kan doen?

  • Anke Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste G.J. Van Eerden. Pompoen moet warmte hebben, het is de afgelopen dagen best koud geweest. Te veel water of te weinig mest geeft ook geel blad
   Kijk daar ook eens naar. Succes

 2. mijn kinderen en ik,hebben kalebaasen geplant.
  nu komen er wel bloemen aan maar geen ,
  enkele kalabas.
  we hebben ze voorgezaait,in een kas ,en uitgezet in een bak.
  weet iemand hoe dat kan
  we zijn optijd begonnen met kweken.

  • Tara van Heumen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Lydia, dat is vreemd. Kalebassen worden bestoven door insecten .Als die de planten niet kunnen bereiken, zul je zelf met een kwastje ze moeten bestuiven. De vruchten beginnen als een soort verdikking te groeien, dan vallen ze nog niet op. Knip wat blad weg rondom de bloemen, dan vangen ze zonnewarmte . De afgelopen weken was het eigenlijk te koud voor de kalebas. Een zonnige warme nazomer kan nog een hoop goedmaken.Succes!

 3. Hoi Marie, mijn vraag is hoe krijg ik mijn pompoen oranje ze zijn nu nog donker groen en het is al behoorlijk kout. Wat moet ik doen ze laten zitten en wachten of kan ik ze naar binnen doen en in de vensterbank in de zon laten uitrijpen? Ik heb ze ook al heel lang in de grond staan volgens mij vanaf maart. Gr. En alvast bedankt voor je reactie

  • Tara van Heumen Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Marilyn, de pompoenen mogen nu wel geoogst worden, en vorstvrij in de schuur of onder een afdak bewaard worden. Als ze nu nog steeds groen zijn, kan het best zo zijn, dat je een groen ras hebt geplant. Qua smaak is hij net zo te bereiden als de oranje soorten. Let er volgend jaar op, als je planten of zaden koopt .Vraag naar Hokkaïdopompoenen bij Vreeken.nl bijvoorbeeld. Eet smakelijk!

 4. Ik heb op dit moment geen concrete vraag maar was op zoek naar informatie over het kweken van pompoenen aangezien we bij http://www.phonegigant.nl/ bezig zijn met de voorbereidingen van een actie waarbij we mensen willen uitdagen de meest gigantische pompoen te telen. Met deze informatie kunnen wij en onze deelnemers zeker hun voordeel doen! Wellicht dat we u t.z.t. benaderen i.v.m. onze actie.

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid