Aardbeien kweken

Aardbeien kweken

Wie ooit zelfgekweekte aardbeien heeft gegeten, weet hoe lekker die kunnen smaken. Zowel in de volle grond als in een pot of bak kun je prima aardbeien kweken. Zorg voor een zo’n groot mogelijke oogst!

Aardbeien zaaien

De makkelijkste manier voor aardbeien kweken is om mini-plantjes of volgroeide planten te kopen. Maar zelf zaaien kan natuurlijk ook.

 1. Zaai de zaadjes eind februari binnenshuis in een kweekbak. Zorg dat je ze nauwelijks afdekt met grond, want de zaadjes hebben licht nodig.
 2. De vensterbank is een ideale plek, want de zaadjes hebben 18 tot 20 graden Celsius nodig.
 3. Houd de grond licht vochtig.
 4. Zodra de zaailingen twee tot drie blaadjes hebben verpoot je ze naar aparte potjes (verspenen). Kweek ze verder bij 18 tot 20 graden Celsius.
 5. Zet de plantjes gedurende een paar weken alleen overdag buiten op een beschutte plek (afharden). Na IJsheiligen (14 mei) kun je ze volledig naar buiten verplaatsen.

Aardbeien planten

Je kunt aardbeien planten tussen maart en augustus, de beste maand is april. Als je ze in de volle grond zet, werk dan eerst compost door de bodem. Zet de aardbeien niet in de volle zon en zorg dat ze uit de wind staan. Zorg daarnaast voor een goede afwatering, want aardbeien houden niet van natte voeten.

Houd een plantafstand aan van dertig centimeter in de rij en zestig centimeter tussen de rij. Plant de aardbeien niet te diep en zorg dat alleen de wortels onder de grond zitten en het hart van de plant boven de grond uitsteekt. Bedek de bodem met stro om te voorkomen dat de aardbeien op de grond liggen (en gaan rotten) en om de groei van onkruid tegen te houden. Door de aardbeien te laten groeien onder een tunnelboog kun je de oogst aanzienlijk vervroegen.

Aardbeien kweken in pot

Wil je aardbeien kweken? Dan heb je niet eens een moestuin nodig. Ze zijn namelijk heel goed in een pot, bak of een hanging basket te kweken. De doordragende rassen ‘Ostara’, ‘Rapella’ en ‘Selva’ zijn hiervoor het meest geschikt. Elke pot waar aardbeien in geplant worden, moet een minimale inhoud van tien liter hebben. Én drainagegaten, omdat aardbeienplanten niet van natte voeten houden.

 1. Leg een laagje kleikorrels onder in de pot. Vul de pot voor driekwart met goed losgemaakte, doorlatende aarde. Er is speciale aardbeigrond te koop of gebruik RHP-gecertificeerde potgrond.
 2. Plant vier tot vijf planten per pot van tien liter. Zet ze ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. Plant ze nooit in het midden van de pot, want dan liggen de vruchten op de bodem en zullen ze sneller gaan rotten.
 3. Vul nu verder aan met potgrond, zodat alleen de wortels bedekt zijn en de korte, bebladerde hoofdstengel of bladkroon net boven de grond uitsteekt.
 4. Doe meteen wat mestkegels in de grond, want het produceren van bloemen en vruchten vergt veel energie.
 5. Leg tot slot een laagje veenmos (Sfagnum) op de aarde, dit helpt om de grond licht vochtig te houden.

Bestel mooie potten en bakken in de Tuinieren webshop of maak een aardbeientoren om je aardbeien in te kweken.

Aardbeien stekken

Na twee tot drie jaar moet je je aardbeienplanten vervangen, omdat ze steeds minder productief worden. Je kunt dan nieuwe planten kopen of zaaien, maar je kunt ook zelf stekken nemen van je oude planten. De beste periode hiervoor is midden augustus. Hoe je dit precies doet zie je in de video in het artikel aardbeien stekken.

Aardbeien plukken

Gebruik bij het plukken van aardbeien een schaartje (bijvoorbeeld de Gardena multifunctionele schaar) en neem altijd het kroonblaadje mee. Dit voorkomt ziektes en houdt de aardbeien langer vers.

Aardbeien kopen

Je kunt aardbeienplanten en zaden kopen bij tuincentra. Ideaal voor in een pot of hanging basket is de Aardbei ‘Roman’ van de Home & Garden plantencollectie, die is onder andere te verkrijgen bij tuincentrum Groenrijk en tuincentrum Overvecht. Zaden kun je ook gemakkelijk online bestellen, bijvoorbeeld bij Het Vlaams Zaadhuis. Bij een gespecialiseerde aardbeienkweker heb je meer keus in planten en is de kwaliteit vaak beter. Koop aardbeiplanten daarom liever bij één van onderstaande kwekers of ga langs bij een kwekerij in de buurt.

m1my6ssq5iyt  Direct online een kweekbenodigdheden bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Dit artikel heeft de tags: / / /

35 Responses to Aardbeien kweken

  • Marie (tuinieren.nl) zegt:

   Leg wat stro rond de plant zodat de aardbeien vrij van de grond hangen. Dat scheelt vruchtrot en wellicht ook vraat van de pissebedden. Je kunt ook een touwtje spannen tussen 2 stokjes en de rijpende vruchten hier overheen laten bungelen; zo zijn ze nog moeilijker bereikbaar. Vraag je ook af waarom er zoveel pissebedden zijn; ze komen namelijk op vochtige plekken af. Misschien kun je hier iets aan doen?

 1. Heb toch met enige verbazing de informatie over de aardbeien gelezen.
  De beste periode om aardbeien te planten zou april zijn… Ik kweek al 40 jaar aardbeien en de nieuwe planten gaan er steevast eind juli, begin augustus in. Zoals ik bij een beroepskweker leerde. Dat maakt dat ik een voorteelt van vroege aardappel (Freslander) kan zetten (die rijkelijk bemest wordt met compost). In de gangbare teelt (ik doe alles zonder synthetische hulpmiddelen) werd mij verteld dat dat niet goed is, maar die veertig jaar zeggen mij dat het perfect kan.
  Daarnaast staat er dat je de planten na twee, drie jaar best vervangt. Het is heel simpel: als je grote, sappige, zoete aardbeien wil, dan moet je elk jaar je planten vernieuwen. De kilo’s en de kwaliteit vallen steeds in het voordeel van de éénjarigen uit.

  Het ras Korona is schitterend

 2. Mijn aardbeienplanten staan in de volle grond, geen doordragers.
  Er zitten veel aardbeien aan maar voor ze rijp zijn liggen de gave aardbeien onder de planten. Ze zijn niet rot en niet aangevreten. Ik heb dit jaar bijna geen eetbare aardbeien. Hoe kan dit? Kan ik hier iets aan doen?

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Marga. Het zou een ziekte kunnen zijn, maar dat kunnen we zo niet zeggen. Stuur even een foto van de plant. Tuindokter Stefaan Bingé zal zich erover ontfermen.

  • Het kan ook liggen aan slechte kwaliteit planten. Er zijn vele aardbeienrassen en de een is beter dan de ander. Ik ben zelf erg enthousiast over de Vima Zanta (goed van smaak en erg ziektebestendig) en het Engelse ras Viktoriana. Mocht je ze ooit tegen kom dan zeker proberen!

 3. Vraag:wij hebben een pot met 4 planten,zegt een kennis van mij:als er aardbeien aanzitten, moet je de bladeren afknippen. Is dat wel zo? Graag een kleine reactie. Eddy

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Eddy. Je kunt het blad wegknippen dat het zonlicht wegneemt van de vruchten. Maar niet alles afknippen hoor! De plant neemt licht op met zijn bladeren.

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Hans. Knip de uitlopers liever af, ze nemen energie weg van de moederplant. Wil je nog iets met de uitlopers gaan doen? Je kunt ze namelijk op potgrond zetten en ze wortelen vanzelf. Zo kun je door de jaren heen een veelvoud aan aardbeienplanten kweken. Is ook aan te raden, want na drie jaar hebben veel planten hun beste tijd gehad. Zo kun je de oude planten vervangen. Succes ermee.

 4. Aart v Hemert zegt:

  ik heb dit jaar verschillende aardbeien planten gehad waar geen vruchten aan hebben gezeten ,kan ik de uitlopers van deze planten wel afstekken kan daar dan wel aardbeien aankomen

 5. Dag,

  Hoe kun je grotere aardbeien kweken? Wij hebben doordragers, maar ze blijven erg klein. Hooguit een centimeter groot. Heb al veel blad weggeknipt, worden ze wel iets groter, maar nog niet zoals je ze bij de veiling / winkel koopt.
  We hebben de aardbeienplanten in hangpotten.

  Met vriendelijke groet,

  Liene

 6. Marja van der Linden zegt:

  Ik heb een vraagje, ik heb van een vriendin 3 aardbeien plantjes in een potje gekregen, nu moet ik ze ergens in planten. zelf had ik gedacht aan een grote bloempot hier kunnen wel drie aardbeienstekjes in. nu is mijn vraag kan dit nu al en moet de pot dan binnen staan in de winter of kan hij ook buiten onder de overkapping blijven. als ze in de pot kunnen dan hangen straks als er aardbeien aan komen ook niet op de grond.

  Groetjes Marja

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Hoi Marja. Plant de aardbeienstekjes in pot of in de volle grond, ze hebben dan nog twee maanden de tijd om langzaam af te harden richting de winter. Het blad zal eraf vallen na de eerste nachtvorst maar dat doen aardbeienplanten altijd. Kijk naar de natuur, die doet het immers zelf ook op deze manier.

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Simone. Laat de aardbeien rustig op dezelfde plek staan, wisselteelt is niet nodig. De eerste 3 jaar zullen ze een topoogst verzorgen, daarna zie je het iets teruglopen. Je kunt in dat derde jaar stekken nemen van de uitlopers en deze opkweken tot nieuwe planten. Zo kun je de oudere planten telkens vervangen door verse aanwas en blijft de oogst optimaal. Hoe je stekt kun je zien in de video: http://www.tuinieren.nl/a/moestuin-video/aardbeien-stekken

  • Beste Ward. Dat hangt van heel veel omstandigheden af zoals de luchtvochtigheid, de regenval, de temperatuur en de grootte van de pot én plant. Geef de plant geregeld een scheutje water en zorg dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet kliedernat staat, dan kan het bijna niet misgaan.

  • Hoi, dat wordt een concurrentie slag. Beide planten zijn kruipende bodembedekkers. De hondsdraf houdt meer van schaduw, aardbeien rijpen beter in de zon. Om de aardbeien de kans te geven, raad ik je aan om de hondsdraf weg te halen met wortel en al. Als het te veel is, kweek de aardbeien dan in hangmanden. Succes. ~Marie.

 7. Ook ik heb vragen over teelt van aardbei planten
  ik heb nu een kas met de hoogte van 3 mt, kas is 3×3 meter groot
  daarin wil ik aantal zakken met aardbeien ophangen,
  kan dat? ik hoor dat is te warm maar kwekers doen ze ook telen in kassen hoe pak ik dit het beste aan.

  • Beste Liesbeth, wat is de reden dat je de aardbeien in een kas wilt kweken? Kwekers telen de aardbeien in kas omdat ze op die manier controle hebben over het rijpmoment; vroeger of juist later. Je kunt aardbeien prima in een kas ophangen hoor, maar laat ze bij voorkeur wel gewoon buiten in de volle grond overwinteren. Ze hebben namelijk toch die vorstprikkel nodig. Succes!

  • Hoi Joris. Wat bedoel je precies met ´de bladeren gaan niet omhoog staan´? Hangen ze slap? Geef ze vlak na aanplant flink wat water, dat mag zelfs dagelijks. Het duurt even voordat de planten aan slaan en goed geworteld zijn, vervolgens kunnen ze het zelf.

 8. Aardbeien planten in potten en/of emmers, nou zie ik elders op deze site dat er in het midden een paar hondsdrafplanten moet plaatsen. Mijn vraag: waarvoor dienen deze hondsdrafplanten.
  Gr, Henkdrik

  • Beste Henk, het planten van hondsdraf naast aardbeien heeft te maken met combinatieteelt (mengcultuur, polycultuur). Hierbij worden verschillende planten-(families) vlak naast of door elkaar geplaatst. Er zijn veel voordelen te behalen van het bij elkaar plaatsen van verschillende gewassen. Maar om je aardbeien een goede kans te geven om te groeien, is het verstandiger om geen hofdsdrafplanten te planten. Wij hebben dit ook in de lopende tekst verwijderd. Ik heb wel eens gehoord dat je komkommerkruid (Borago) in de buurt van aardbeien kunt planten dan zouden de vruchten lekkerder gaan smaken.

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid