Gazon bemesten

Gazon bemesten

In een jaar wordt een gazon minstens 28 keer gemaaid, waarna het gras telkens weer opnieuw moet gaan groeien. Niet zo gek dus dat het gras flink wat voedingsstoffen nodig heeft. Om je gazon van de juiste voedingsstoffen te voorzien, moet je het gazon bemesten.

Soorten mest

Er zijn verschillende soorten mest. Je kunt kiezen voor organische mest of anorganische mest (kunstmest). Organische mest zorgt niet alleen voor een betere groei, maar is ook prima voor de structuur van de bodem. Daarnaast is het heel geschikt voor een gazon bemesten op arme zandgrond. Kunstmest werkt wat sneller dan organische mest. Op de verpakking staat de tijd van strooien en de hoeveelheid mest per vierkante meter altijd duidelijk vermeld. Als je drie keer per jaar een langwerkende organische meststof strooit, heeft het gazon voldoende voeding voor een heel jaar om sterk en vitaal te blijven. Gebruik bijvoorbeeld DCM Organische Gazonmeststof.

Gazon bemesten?

Het gras moet in het groeiseizoen (april tot augustus) regelmatig bemest worden. In die periode moet je minimaal drie keer je gazon bemesten door mest te strooien.

 1. De  eerste strooibeurt is nodig in maart/april. De temperatuur gaat dan weer omhoog waardoor het gras weer wil gaan groeien.
 2. Het tweede voedingsmoment vindt plaats van in juni/juli. Het gazon komt dan de zomer door. Met een organische meststof maakt het niet uit of het droog of warm weer wordt, met een regenbui of voldoende vocht in de grond herstelt het gazon zich snel.
 3. Het derde en laatste voedingsmoment is in september/oktober en hiervoor kun je speciale meststof voor het najaar gebruiken, zoals DCM organische meststof voor het najaar. Tevens zorgt deze meststof ervoor dat de mosvorming die in oktober begint, afgeremd wordt.  Zet het moment van strooien in je agenda, zodat je het niet vergeet. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van onze onderhoudskalender voor het gazon.

Strooikarretje

Je kunt mest natuurlijk gewoon met de hand strooien, maar bij een groter gazon is een strooikarretje erg handig! Met een strooikarretje kun je gemakkelijk de meststoffen gelijkmatig over het gazon verdelen en dus snel je gazon bemesten. Daarnaast kun je een strooikarretje ook gebruiken om plekken bij te zaaien. Je kunt een strooikarretjes bestellen.

m1my6ssq5iyt  Direct online meststoffen bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Voor meer informatie: DCM-info.nl

Dit artikel heeft de tags: /

32 Responses to Gazon bemesten

 1. bert van kreij zegt:

  Heb vorig jaar ook dit strooikarretje gekocht,echter een miskoop want het loopt totaal vast op de wielen,instelling is moeilijk te doen,wat mij betreft kan deze strooiwagen retour naar de fabrikant.

  • Leo Groenleer (DCM) zegt:

   Beste Doreth. Je kunt dan het best meststoffen gaan strooien. Roest is namelijk een teken van armoe. Als er een ziekte in een gewas zit, zowel bij planten als gras is dat in 90% van de gevallen een teken van te weinig voeding. Om van je roest af te komen moet je daarom meststoffen strooien, dan groeit de roest er wel uit. Er zijn ook middelen tegen schimmel in gazon, maar daar ben ik niet echt een voorstander van. Je kunt de grond beter rijker maken en eten geven aan je planten. Zo verbeter je de gelijk de weerstand tegen schimmels, zoals roest. Succes, Leo Groenleer van DCM

   • Beste Leo, wij hebben ook last van roest gehad vorig seizoen (juni-september). Welke mest is het meest geschikt om dit dit jaar te voorkomen? En ook extra kalk toevoegen?

    • Hoi Leen, je kunt nu Gazon PUR strooien, dit werkt ook tegen mos. In het najaar strooi je het nog een keer. Dan geef je het gazon wat ‘wintervet’ mee. Als je kalk wilt strooien omdat er veel mos in het gras zit, moet je zeker 2 weken wachten na het kalkstrooien, voordat je kan mesten. Succes! ~Marie

 2. ik heb een aantal schaduwplekken in het gras, waardoor het gras daar minder groeit. hoe kan ik die het beste behandelen?
  En als je gaat bemesten, moet dat dan voor of na het maaien, is het nog van belang of het wel/niet regent ten tijde van bemesten?
  Alvast dank!

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Jan. De schaduwplekken kun je het beste opnieuw inzaaien met daarvoor geschikte grassoorten, want verder is er weinig aan te doen. In dit artikel lees je welke soorten gras geschikt zijn voor een schaduwgazon: http://www.tuinieren.nl/a/gazon/grassoorten. Het beste is net na een maaibeurt of tussen twee maaibeurten door bemesten. Het is in elk geval van belang dat het gras nog kort is, zo kunnen de mestkorrels gemakkelijker bij de grond komen. Bemest altijd vlak voordat het flink gaat regenen en niet bij een zonnig weekend zoals er nu aan zit te komen. De regen zorgt ervoor dat de meststoffen direct opgenomen worden, mest kan voor verbranding zorgen. Succes!

  • Kristel (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Rik. Voor een regenbui bemesten, dan kan het meteen de grond intrekken. Kunstmest kan in de zon ook nog eens zorgen dat het gras verbrandt.

   • Bedankt Kristel, maar mag het ook tijdens een regenbui? Dus ik bedoel op nat gras of is er dan ook gevaar voor verbranding bij gebruik van sommige soorten kunstmest?

 3. Hallo.
  Ik hen nieuwe graszoden gelegd begfin Maart. 6 Weken daarna heb ik het een bovenbemesting gegeven met DCM korrels. Het gazon ligt er volgens mij zeer goed bij en is goed aangeslagen.
  Wanneer moet ik opnieuw bemesten en wanneer mag ik het verticuleren. Overigens heb ik het vandaag met prikschoenen belucht.

  M.v.Gr. Louis.

  ,

  • Marie (Tuinieren.nl) zegt:

   Beste Louis, je doet het helemaal goed. Om je gazon nog beter te verzorgen, geef je nu een najaarsgazonmest, van DCM. En dan liefst vlak voor een regenbui. Dan blijft je gazon mooi groen van kleur en gaat het gevoed de winter in. Verticuteren doe je in het voorjaar, om de oude mos en viltlaag weg te halen.

 4. Goedemorgen , mijn gazon heeft aardig wat te lijden gehad door de buwvakkers van de buren, mag ik nu t zonnetje nog schijnt alvast bemesten? Vanmiddag ver spellen ze regen dus dan trekt t gelijk de grond in .

  • Beste Cindy, om te mesten is het nu nog net te vroeg. Het gras neemt de mest nog niet op, de mest spoelt weg zonder dat de wortels de mest opnemen. Wacht met mesten tot het iets warmen is. Gebruik Riparoplus van DCM mest , hiermee bemest en herstel je het gras. Succes! ~Marie

 5. Het gazon is helemaal geel geworden deze winter dat was vorig daar ook al en na de zomer begon het pas goed te groeien wat kan ik daar aan doen.

  Groetjes Gerard

 6. Hallo, ik heb van het weekend graszoden gelegd. Ik had er kunstmest bij besteld, en heb dit er gelijk op gestrooid en toen veel water gegeven. Nu lees ik op meerdere sites dat ik het pas na 5 weken had moeten bemesten. Wat zijn de gevolgen hier van, want dit kan ik nergens terug vinden.

  • Hoi Ruud. Na het inzaaien van een nieuw gazon is het inderdaad uit den boze om kunstmest te strooien omdat de jonge grasworteltjes erdoor zullen verbranden. Maar bij graszoden lijkt me dit toch anders liggen. Natuurlijk is het wel zo dat er zich nieuwe wortels gaan vormen die zich moeten hechten aan de grond, maar deze wortels zijn lang niet zo pril als jong gras. Wacht het rustig een paar weken af, ik denk dat de schade reuze meevalt!

 7. ik heb 2 mnd geleden graszoden gelegd op kleigrond, wat aanvankelijk heel goed groeide. ik had geen maier dus heb ik het gras een paar keer met de schaar geknipt. deze week heb ik het voor t eerst gemaaid met mijn nieuwe grasmaaier, maar ik denk, dat de messen te laag stonden en nu is het gras dus kort en bruin! ik heb meteen de volgende dag de mestkorrels erop gestrooid en goed begoten maar is dat genoeg en wat kan ik evt. nu nog doen? gaarne advies asap!

  • Kristel (tuinieren.nl) zegt:

   Hallo Annelies. Een mooi gazon vergt wat discipline en bovenal wat kennis (of beter nog: ervaring). Je hebt goed gehandeld door het gras met de hand te knippen, want als je het te lang had laten worden, was je nog verder van huis. Let erop dat je de maaier tijdens zonnige periodes altijd wat hoger afstelt want te kort maaien levert altijd verbranding op. In principe kunnen de bruine sprieten nog goed herstellen als je het gras maar goed bewatert de komende tijd (sowieso heel belangrijk zolang matten nog niet volledig gehecht zijn). Maar nu komt het belangrijkste: wat voor mest heb je gestrooid? Mocht het gaan om kunstmest, strooi dit dan nóóit op een zonnige dag. De korrels zorgen ervoor dat de grassprieten verbranden en dus ben je nog verder van huis. Je kunt voortaan op safe spelen door organische mest te strooien. Dit werkt langzamer, maar ook langer door en zorgt tevens voor bodemverbetering. Let ook op dat je op een zonnige dag alleen in ochtenden of avonden sproeit, want ook sproeien tijdens zonnig weer kan voor verbranding van het gras zorgen. Als je twijfelt, kijk eens in het dossier gazon: http://www.tuinieren.nl/d/onderhoud/gazon-2 . Succes!

   • bedankt christel! de mest heet aanlegbemesting; organische meststof voor de wortelontwikkeling bij aanleg graszoden, die je 1xper 6 weken karig moet strooien. De dag dat ik dat deed na de mislukte maaibeurt was t erg warm. ik sproei sindsdien elke avond en betreed zo min mogelijk de slechte gedeelten. waar het gras niet bruin is geworden, groeit het gras welig en moet ik t alweer knippen, m’n mooie machine durf ik voorlopig niet te gebruiken! wat nu? kan ik de slechte plekken inzaaien met graszaad? vast bedankt voor je duidelijke uitleg, ik hoop gauw weer van je te horen want ik ben ten einde raad! was ook niet ervaren, maar dat snap je al wel inmiddels…! doei!

 8. is christel soms op vacantie? ik wacht al bijna 2 weken op antwoord! zo ja, fijne vacantie toegewenst maar is er ook iemand anders die mij kan helpen? thanks!

 9. jammer dat ik nog steeds geen adequate oplossing heb gekregen voor mijn gazon-probleem! als beginnend tuinbezitter moet je misschien naar andere wegen zoeken dan te hopen op antwoord van tuinieren.nl! ik hoop derhalve nog steeds op een reactie! er zijn geen mensen in de buurt die ik wat kan vragen want ik woon in een beton-tuin-wijk!

  • Beste Mark. Jammer genoeg is daar niet zoveel meer aan te doen maar het goede nieuws is, is dat het zich vaak snel weer vanzelf herstelt: na een aantal regenbuien of een paar keer sproeien, spoelt het overtollige kunstmest de grond in en beginnen de graswortels zich te herstellen. Geef het rustig de tijd om te herstellen. Mocht je in september zien dat er geen vooruitgang is, dan kun je de aangetaste stukken het beste weghalen en opnieuw inzaaien. En strooi in het vervolg alleen nog kunstmest in een week dat het bewolkte is, zo niet, schakel dan over op langzaamwerkende organische mest.

 10. mark je moet geen kunstmest strooien in de zon doe het in de avond geef geen water dan verbrandt het gras laat het zo zeker drie dagen liggen komt er na drie dagen geen regen dan kan je sproeien nog een tip gebruik geen koemest korrels want daar zitten zaden in die niet verteerd zijn door de koe krijg je gegarrandeerd onkruid zo als klaver en paarden bloemen

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid