Zelf composteren

Zelf composteren

In plaats van het groente-, fruit- en tuinafval aan de straat te zetten, kun je ook  kiezen voor het thuis zelf composteren.

Zelf composteren

Zelf composteren verkleint de afvalberg en levert gratis plantenvoeding op, bijvoorbeeld om het gazon te bemesten. Bovendien kan zelf composteren overal, zelfs op het balkon of in de keuken.Tuinman Jurgen Smit vertelt je in deze video alles over de voordelen en de werking van zelf composteren. Door compost over je tuin te verspreiden, zorg je voor een gezonde tuin zonder dat je er zelf veel werk aan hebt.

Hoe composteren

Compost bestaat uit afgebroken groen-afval (GFT). Bacteriën, schimmels en beestjes als wormen en slakken zetten het afval om tot een voedzame bron voor de planten. Let bij de aanleg van een eigen composthoop op dat hij zo gevarieerd mogelijk moet zijn. Zorg voor de juiste verhouding van vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Sorteer je tuinafval op kleur, groen en bruin, en leg die om en om in lagen op de hoop, de zogenoemde lasagnemethode. Gebruik eventueel een hakselaar om grof tuinafval klein te krijgen.

 • Voldoende lucht in de composthoop versnelt het proces en voorkomt nare geurtjes. Keer de hoop daarom elke zes weken ondersteboven. De meeste compostbakken hebben onderin een klep, zodat je de compost eruit kunt scheppen en bovenop kunt gooien. Je kunt ook een beluchtingsstok in de hoop steken om hem te beluchten, doe dat ongeveer een keer per week.
 • Voorkom dat de composthoop te nat of te droog wordt. Bij te veel regen spoelen de voedingsstoffen weg of ontstaat een tekort aan lucht. En als de hoop te warm wordt, werken de bio-organismen minder goed. Plaats de hoop of het vat daarom onder een boom of een afdak, half beschut tegen zon en regen, is een goede plek.
 • Plaats een composthoop minimaal vijf meter van een vijver vandaan. De meststoffen kunnen het water vervuilen.
 • Je kunt mest, gips of kalk toevoegen aan de composthoop. Daarmee kun je het composteren versnellen, zonder dat je speciale compostversnellers nodig hebt. Bovendien gaat kalk verzuring tegen. Bij natuurlijk composteren is dit niet nodig.
 • Zeef de verzamelde compost met bijvoorbeeld kuiken- of centimetergaas. Het fijne compost is geschikte voeding voor planten.

Wat composteren?

Niet al het groenafaval mag op de composthoop. Zie hieronder wat je over het algemeen wel en niet mag zelf composteren. Als je een roterende composter gebruikt, kun je meer afval zelf composteren dan hieronder genoemd. Moet je groenafval (bijvoorbeeld snoeiafval) verplaatsen, huur dan een speciale groenaanhanger.

Wel composteren

 • Snoeiafval in kleine stukjes
 • Grasmaaisel
 • Herfstbladeren
 • Eierschalen
 • Koffiefilters en theezakjes
 • Rauwe groenten en fruit
 • Houtsnippers

Niet composteren

 • Gekookte etensresten
 • Vetten
 • Schillen van niet-biologische aardappelen en citrusvruchten
 • Kattenbakkorrels en –poep
 • Onkruid en zieke planten
 • Coniferentakken
 • Bloeiende of zaaddragende planten
 • Vlees en botjes

Compost strooien

Verspreid ongeveer twee centimeter compost over je gehele tuin. De wormen komen hierdoor naar boven en nemen het materiaal in zich op. Het verteerde afval van de wormen, ook wel humus genoemd, vormt het voedsel voor de planten en bomen in de tuin. De snelle verspreiding van de wormen zorgt voor veel gangen in de grond, daardoor verdwijnt wateroverlast en kunnen planten en bomen hun wortels dieper nestelen. Ze krijgen een mooier wortelgestel en kunnen makkelijker zuurstof, voedingstoffen en water opnemen.

De planten en bomen in de tuin worden sterker, gezonder, bloeien langer en zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen. Als je eenmaal een keer begonnen bent met composteren, moet je de wormen elk jaar voorzien van eten. Je moet dus elk jaar opnieuw compost verspreiden over je tuin. Maar verder kun je de natuur zijn werk laten doen.

Lees ook hoe je een composthoop kunt maken.

Meer informatie kun je vinden bij Milieu Centraal, Compostmeester en Bodem academie.

Dit artikel heeft de tags: /

16 Responses to Zelf composteren

 1. Ik heb een standaard kunststof compostbak in de tuin, zoals je ook bij de Gamma kunt vinden. Overdag staat de hele dag de zon in de tuin, dus ook op de bak. Kan dit kwaad? Of moet ik de bak dan eens in de X-tijd besproeien met water o.i.d? Ik heb namelijk geen andere plek voor de bak.
  Verder nog even de vraag, hoelang duurt het ongeveer voordat je goede compost hebt?

  • Hoi Daphne, zo houd je jezelf lekker bezig. Als het onkruid al zaden heeft, kunnen die mooi narijpen in de compostbak. Als je de compost daarna verspreidt over je tuin, strooi je overal onkruidzaden neer. En dan kan je weer wieden. Wat je dan weer op de hoop kunt gooien. Een echt goede composthoop gaat broeien, de damp slaat ervan af. Helaas is het niet warm genoeg om de onkruidzaden te stoppen. Daarvoor moet je hete stoom door de hoop blazen. ~Marie

 2. Nicole Broeckx zegt:

  ik gebruik vooralsnog een emmer om een composthoopje in te maken voor balkongebruik. Als het goed lukt, dan schaf ik pas een andere ton aan. Vooralsnog wil ik weten of het goed werkt en geen overlast geeft voor medebewoners en mezelf.

  • Beste Nicole, het keukenafval simpelweg in een emmer doen en wachten tot het compost is, werkt niet. In de tuin kun je composteren met behulp van een composthoop of compostbak, altijd met het idee om van onderaf beestjes in je hoop toe te laten. De beestjes en schimmels zorgen er namelijk voor dat het tuin- en gft-afval wordt omgezet in humusrijke grond. Op het balkon heb je speciale systemen nodig, zoals een wormenbak of de Bokashi. De eerste werkt met behulp van wormen, de tweede met behulp van micro-organismen. Een gewone compostemmer is vooral bedoeld om je keukenafval tijdelijk in op te slaan, bijvoorbeeld om in het kastje van je gootsteen te zetten.

  • Hoi Petra, mest van planteneters en hooi mag op de composthoop, het verteert ook. Gebruik het niet als de dieren ziek zijn. De geitenkeutels maken de compost wat scherper. Let op dat de mest goed verteerd is, voordat je het bij de planten uitspreidt. Anders verbranden de wortels van de planten. Kortom, het kan. Maar zorg voor voldoende ander materiaal. ~Marie

 3. Paul smorenburg zegt:

  Tekst gelezen, filmpje gekeken, al met al een hele wetenschap. Wat mag er wel en niet in, in welke verhouding, volgorde en hoe afdekken, beluchten, bevochtigen of juist drogen en wel of niet in zo’n. Volgens mij is composteren een dagtaak. En nergens zie ik filmpje van iemand die echt in de praktijk laat zien hoe hij die hoop inricht en onderhoudt. Help.

reageer

Om spam te vermijden is het noodzakelijk om de code hierboven in te vullen. Let op: de code is hoofdletter gevoelig.

Kunt u de code niet lezen?
Probeer dan een nieuwe afbeelding.

De redactie van tuinieren.nl zal binnen een week (meestal op dinsdag of woensdag) een antwoord geven op gestelde vragen.

Privacy- en Cookiebeleid